FacebookTwitterLinkedIn

Locuieşte în prezent la Viena, însă de-a lungul timpului cariera şi dorinţa ei de dezvoltare au purtat-o în mai multe oraşe europene printre care Barcelona sau Berlin. Se defineşte ca fiind trend analyst sau persoana care studiază tendinţele viitorului, o meserie care, mai precis, presupune „găsirea în ceea ce se întâmplă în jurul nostru astăzi – în tehnologie, societate şi cultură, economie, politică sau altele – indicii despre cum vor evolua lucrurile în viitor”. Pasiunea pentru cercetarea trendurilor a descoperit-o în facultate. „Două dintre materiile studiate la Comunicare şi PR la SNSPA au contribuit la conturarea personalităţii mele de trend analyst. Filozofia m-a învăţat să nu mă opresc la suprafaţă, ci să pun o grămadă de întrebări ca să aflu originile mişcărilor în societate. Iar semiotica m-a învăţat să mă opresc, să observ, să interpretez simboluri şi să sap pentru a obţine semnificatul lucrurilor din jurul meu”, spune ea. Mai târziu, şi-a continuat studiile la Barcelona unde a descoperit cu adevărat ce înseamnă să înevţi să descifrezi acest domeniu.

„Am studiat «Coolhunting» la Instituto Europeo di Design (IED), în Barcelona, unde am învăţat cum să găsesc, să urmăresc şi să interpretez tendinţele actuale culturale, sociale şi tehnologice. Iar primul pas în domeniu, l-am facut la Berlin lucrând pentru TrendONE în «knowledge department», unde am învăţat să găsesc tipare în aceste tendinţe şi să identific macro şi megatendinţe”. Spune că un trend analyst „este foarte curios, citeşte foarte mult, observă ce se întamplă în jur, se întreabă oare de ce se întamplă lucrurile acestea şi ce înseamnă ele pentru societate în viitor, participă la conferinţe, vorbeşte cu experţi şi dezbate idei şi concepte pentru a identifica, a infirma sau confirma tendinţe în diverse domenii”.

La Berlin a avut posibilitatea de a scrie prima carte – „«Roadtrip to innovation» care, spune ea, „a pornit tocmai din curiozitatea de a explica ce este inovaţia, ce este industria de inovaţie şi din ce este ea făcută din punct de vedere metodologic”. Iar vânzările au încurajat-o să nu se oprească aici, acum fiind autoarea a trei cărţi. Prima carte, „Road trip to innovation”, s-a vândut în două mii de exemplare, cea de-a doua, „Secondhand and vintage Berlin”, în cinci mii de exemplare, iar cea mai recentă, „Nativi Digitali. Pregătiţi-vă!”, lansată în luna noiembrie a anului trecut, s-a vândut deocamdată numai în 350 de exemplare. De altfel, spune că publicarea „Road Trip to Innovation“ a fost „cea mai intensă experienţă şi cea mai mare recompensă profesională de până acum”, fiind rezultatul unui studiu care a purtat-o în mai multe ţări din Europa şi Statele Unite în încercarea de a descrie cât mai corect etapele procesului de inovaţie.

Anul trecut, în luna septembrie a devenit Lead Innovation Architect la trendwatching.com. „În traducere, mă ocup de construirea unor unelte, tipuri de workshop-uri şi metode care ajută organizaţiile, brand-urile şi profesioniştii să devină pregătiţi pentru a inova (în engleză – innovation ready). Călătoresc peste tot în lume pentru a ţine prezentări şi workshopuri care explică ce sunt tendinţele şi cum le poţi folosi  pentru a crea produse, servicii şi modele de business inovatoare”, mai spune Delia Dumitrescu. Când nu călătoreşte prin lume pentru a vorbi despre inovaţie, se ocupă în continuare de proiecte de „trend & future research” (cercetarea tendinţelor şi a viitorului) pe diverse teme. „Recent am terminat un studiu pe „Viitorul aplicațiilor“ pentru T-Mobile Olanda”, mai completează tânăra.