FacebookTwitterLinkedIn

Pirateria software din România este estimată la 53% din numărul total de licențe instalate și are o valoare de aproximativ 130 milioane de euro, potrivit datelor brokerului de software second-hand din Europa Centrală și de Est Forscope.

“Aceste date sunt alarmante și credem că ar trebui să le acordăm o atenție sporită în România, deoarece consecințele sunt negative pentru toată lumea. Pe de o parte, utilizatorii se expun unor riscuri semnificative, iar pe de altă parte, guvernul înregistrează pierderi financiare din cauza activităților nedeclarate și, prin urmare, neimpozitate”, afirmă Ionuț Les, country manager pentru România la Forscope.

MS Windows, MS Windows Server sau MS Office se numără printre cele mai căutate soluții software.

O parte semnificativă a software-ului piratat din România se estimează că este, de fapt, achiziționată și utilizată de către companii, în încercarea lor de a reduce costurile.

Achiziționarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecințe grave asupra companiilor.

Software-ul ilegal este, de obicei, alterat pentru a bloca actualizările sau pentru a evita verificările de autenticitate.

Această practică duce la o scădere semnificativă a performanței și crește vulnerabilitatea dispozitivelor la amenințări precum viruși, malware, ransomware și atacuri cibernetice, în general.

Instituții publice din Europa Centrală și de Est, precum spitale, primăriile, universități, furnizori de energie electrică, companii de transport public, ministere și chiar serviciile de informații, sunt printre cele mai interesate entități în achiziționarea de software second-hand.

Gradul de utilizare a software-ului piratat în România se aseamănă cu situația din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și Rusia, în regiunea Europei de Est.

În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunțată în alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%).

Cu un procent estimat la 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licență din regiune, fiind urmată de Republica Moldova cu 77% și Belarus cu 76%.

În ceea ce privește Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope.