FacebookTwitterLinkedIn

Familia miliardară Peugeot și-a extins investițiile în sectorul bancar, în industria luxului și în securitate cibernetică, diversificând o avere încă ancorată în industria auto. 

Peugeot Invest, firma listată controlată de clanul francez și condusă de Robert Peugeot, deține acum 5,1% din banca Rothschild & Co., în urma finalizării cu succes a unui transfer privat, conform rezultatelor anunțate vineri și publicate de Bloomberg News.

De asemenea, firma a investit în acest an în Gruppo Florence SpA – un centru de producție de bunuri de lux din Italia, în Hotelul de lux California din apropierea celebrului bulevard Champs-Elysees din Paris, în firma de securitate cibernetică Nomios și în motorul de căutare juridică Doctrine.

Compania Peugeot Invest este deținută în proporție de 80% de Etablissements Peugeot Freres, biroul de familie care supraveghează o avere concentrată în jurul mărcii de mașini omonimă, care face parte din Stellantis NV. 

Primul automobil creat de Peugeot datează din 1889 și a dat naștere unui producător de mașini global, iar acum aproximativ zece ani familia a început să își diversifice afacerile, în contextul unor pierderi masive și al unor divizări în familie.

Mutarea înspre bunurile de lux prin Gruppo Florence este “cu siguranță o modalitate bună pentru noi să fim expuși la acest sector în care nu am fost anterior”, a declarat pentru Bloomberg directorul executiv al Peugeot Invest, Bertrand Finet, într-o convorbire telefonică. 

Hotelul California, cu istorie de un secol, care va fi renovat și modernizat, este un activ bine situat și atractiv obținut la un preț bun, a adăugat directorul general adjunct Sebastien Coquard, afirmând că proprietățile din centrul Parisului sunt foarte căutate, mereu la grad de ocupare maxim și rezistente.

Rezultatele din primul semestru ale Peugeot Invest au arătat o creștere a valorii nete a activelor companiei până la 5,5 miliarde de euro față de 5 miliarde de euro la sfârșitul anului 2022. Randamentul investițiilor a fost de 12,4%.

Investițiile în proprietăți includ active de birouri, comerț cu amănuntul și locuințe, în principal în Franța, Germania, Austria și SUA. 

Clanul miliardar Peugeot își are rădăcinile industriale în anii 1810, când un strămoș al familiei a transformat o moară de vânt într-un atelier de oțel. Membrii familiei sunt încă implicați activ în industria auto și alcătuiesc aproximativ jumătate din consiliul de administrație al Peugeot Invest. Cinci membri provin din a noua generație a clanului, astfel că există un “element de succesiune” în afacere, a spus Finet în convorbirea telefonică de vineri cu Bloomberg.

Peugeot Invest deține investiții în peste 60 de companii listate și nelistate, precum și un portofoliu de fonduri private de capital și imobiliare. “Prin investițiile pe care le facem într-o varietate de sectoare și de piețe cu expunere din ce în ce mai mare în Statele Unite am reușit să atenuăm efectele turbulențelor economice globale din ultimii ani”, a declarat președintele Robert Peugeot, adăugând că este “încântat” de participația pe care a obținut-o la Rothschild.