FacebookTwitterLinkedIn

Firmele de telecomunicații de stat chineze dezvoltă o rețea subacvatică de internet prin cablu de fibră optică de 500 de milioane de dolari care ar lega Asia, Orientul Mijlociu și Europa pentru a rivaliza cu un proiect similar susținut de SUA.

Acest plan este un semn că un război tehnologic din ce în ce mai intens între Beijing și Washington riscă să rupă internetul, scrie Reuters.

Cei trei operatori principali din China – China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited și China United Network Communications Group Co Ltd(China Unicom) – elaborează una dintre cele mai avansate și de anvergură rețele de cablu submarin din lume.

Cunoscut sub numele de EMA (Europa-Orientul Mijlociu-Asia), cablul propus va lega Hong Kong de provincia insulară chineză Hainan, înainte de a se îndrepta spre Singapore, Pakistan, Arabia Saudită, Egipt și Franța.

Cablul, care ar costa aproximativ 500 milioane de dolari pentru a fi finalizat, va fi fabricat și instalat de HMN Technologies Co Ltd din China.

Proiectele mari de cabluri submarine durează de obicei cel puțin trei ani pentru a trece de la concepție la livrare. Firmele chineze speră să finalizeze contractele până la sfârșitul anului și să aibă cablul EMA online până la sfârșitul lui 2025.

Cablul ar oferi Chinei câștiguri strategice în lupta cu Statele Unite, a declarat pentru Reuters una dintre persoanele implicate în acord.

În primul rând, ar crea o nouă conexiune super-rapidă între Hong Kong, China și mare parte din restul lumii, ceva ce Washingtonul vrea să evite. În al doilea rând, oferă operatorilor de telecomunicații susținuți de stat din China o acoperire și o protecție mai mare în cazul în care aceștia vor fi excluși în viitor de la folosirea cablurilor susținute de SUA.

Construcția de cabluri paralele susținute de SUA și China între Asia și Europa este fără precedent, și este un semn că infrastructura globală de internet, inclusiv cablurile, centrele de date și rețelele de telefonie mobilă, ar putea fi divizată în următorul deceniu.

De asemenea, țările ar putea fi forțate să aleagă între utilizarea echipamentelor de internet aprobate de China sau a rețelelor susținute de SUA, consolidarea diviziilor din întreaga lume și realizarea de instrumente care alimentează economia globală, cum ar fi serviciile bancare online și sistemele prin satelit de poziționare globală, mai lente și mai puțin fiabile, a spus Timothy Heath, cercetător în domeniul apărării la RAND Corporation, un think tank din SUA.

„Se pare că ne îndreptăm pe un drum în care va exista un internet condus de SUA și un ecosistem de internet condus de China”, a declarat Heath pentru Reuters. „Cu cât SUA și chinezii se desprind unul de celălalt în domeniul tehnologiei informației, cu atât devine mai dificil să desfășoare comerțul global și funcțiile de bază.”