FacebookTwitterLinkedIn

De când Nvidia a dezvăluit cât de mult (și cât de curând) se așteaptă să obțină profit din hiperbolizarea AI, producătorul de cipuri a fost pe valul euforiei investitorilor. 

Având un câștig de peste 300 de miliarde de dolari în capitalizarea de piață (date disponibile la 24 mai), Nvidia s-a alăturat oficial săptămâna trecută clubului exclusivist al companiilor cu valoare de piață de un trilion de dolari, când prețulper acțiune s-a închis la 410,22 dolari, ridicând capitalizarea de piață la 1.013 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 200% față de valoarea înregistrată la  începutul anului, de 350 de miliarde de dolari, când sentimentul în jurul Nvidia era departe de a fi euforic. 

O mare parte din creșterea valorii companiei este determinată de perspectivele AI, care încă nu s-au materializat. Faptul că prețul acțiunilor include deja valoarea estimată a rezultatului implementării AI înseamnă limitarea potențialului pentru creștere ulterioară a valorii companiei.

Potrivit Statista, există un risc semnificativ de scădere, pentru că unii analiști consideră că Nvidia este supraevaluată, iar argumentul pentru aceasta este că investitorii s-au lăsat purtați de hiperbolizarea AI. 

Nvidia nu este singurul membru al clubului de trilioane de dolari care atinge cote maxime ale valorii de piață în aceste zile. Apple și Microsoft – acesta din urmă beneficiar și el al boom-ului AI, au atins noi maxime istorice joi. Ambele companii se apropie de o evaluare de 3 trilioane de dolari, lucru care ar fi fost de neconceput acum câțiva ani.

Sursă grafic: Statista