FacebookTwitterLinkedIn

Povestea lui 1518 începe în anul 1941 și mulți specialiști din domeniul consideră că acesta a fost anul în care brandul Patek Philippe a devenit o marcă de referință în orologeria mondială. Modelul 1518 este primul din istoria mărcii elvețiene care era cronograf și avea și calendar perpetuu. Mai mult, vorbim despre o serie limitată: au fost realizate doar 281 de exemplare, în cei 14 ani de producție.
Modelul 1518 a fost disponibil în trei versiuni, în aur galben, aur roz și din oțel. În mod firesc, pentru că erau adresate unor oameni cu venituri foarte mari, cele mai multe au fost realizate din aur, modelul roz numărând 34 de exemplare. Din câte se pare, mai există doar patru exemplare din oțel, ceea ce înseamnă că acesta este cel mai rar din serie.
Conform unor specialiști în istoria mărcii elvețiene, se pare că există totuși câteva modele și mai rare: cele realizate din platină sau într-o combinație de metale speciale. Inclusiv Nicholas Foulkes, cel care a scris „Patek Philippe: The Authorized Biography” susține acest lucru, fără a exista foarte multe dovezi în acest sens.

Aici intervine legenda: acum câțiva ani, Alfredo Paramico, unul dintre cei mai respectați colecționari din lume, a declarat că există acel Patek Philippe 1518 suprem, dacă îi putem spune așa. Paramico spunea că există trei exemplare din acea variantă în două tonuri și că unul dintre ele i-ar fi fost livrat, la vremea respectivă, Regelui Mihai I al României.
De unde a plecat această ipoteză? Există o fotografie alb-negru a suveranului, celebră de altfel, în care acesta este îmbrăcat în uniformă militară, la mâna acestuia văzându-se clar modelul 1518. Însă, pentru că este o fotografie monocromă, nimeni nu a putut spune cu certitudine dacă modelul este unul foarte rar, eventual cel în două tonuri.
Misterul a fost elucidat ani mai târziu, atunci când Casa Regală a României a făcut publică o nouă fotografie color cu Regele, în care se vede clar ceasul pe care îl are la mână. Iar specialiștii consideră că ceasul este unul realizat din aur, deci nu varianta din oțel. Oricum ar fi, ceasul Patek Philippe 1518 al fostului suveran al României este, cu siguranță, foarte valoros, mai ales că nu se cunosc multe exemplare care să se afle în continuare în posesia primului proprietar.
În prezent, un exemplar Patek Philippe, model 1518, realizat din oțel, ocupă locul patru într-un clasament al celor mai scumpe ceasuri vândute la licitație, cu o valoare de 11,13 milioane de dolari, tranzacția având loc în anul 2016. Exemplarul deținut de Regele Mihai ar valora acum mult peste 1,5 milioane de euro, dat fiind și bogatul său istoric, însă probabil nu va fi înstrăinat vreodată de Casa Regală, fiind binecunoscut faptul că Regele era foarte atașat de acest ceas. l îi era foarte drag monarhului. Mai Regele a purtat acest ceas toată viața și se presupune că a fost primit cadou de la mama sa, Regina Elena, în data de 25 octombrie 1942, atunci când a împlinit 21 de ani.

Exemplarul Patek Philippe 1518 din imagini, asemănător cu cel deținut de Regele Mihai I, a fost vândut la o licitație a casei Antiquorum cu suma de 365.000 de franci elvețieni.
foto Antiquorum