FacebookTwitterLinkedIn

De câțiva ani încoace, oamenii de afaceri au înțeles că succesul unui proiect nu ține doar de leadership, ci și de spațiul în care se desfășoară. Una dintre componentele de business acceptate recent de tot mai mulți manageri români poartă un nume exotic – Feng Shui – și vine tocmai din China. Confundată adesea cu ghidurile în trei pași care propovăduiesc împânzirea casei cu bambuși, pentru noroc, și achiziția de clopoței, broscuțe și pisicuțe care dau din lăbuțe pentru mai buna circulație a energiei, adevărata știință Feng Shui vorbește pe limba oamenilor de afaceri și, în cazul meu, pe limba celor care nu cred până nu văd sau, după caz, până nu înțeleg cum funcționează mecanismele de culise.

Pentru sceptici, îndoielile se risipesc rapid: Feng-Shui-ul nu are nimic de-a face cu un al șaselea simț sau cu chestiuni de energie aplicate după ureche, ci este o formă de analiză matematică bazată pe principii vechi de 6.000 de ani. Ca un fel de teoremă a lui Pitagora în variantă orientală: clară, cu demonstrații concrete și rezultat cât se poate de verificabil. Așa cum nimeni nu ar pune la îndoială faptul că, într-un triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei, tot așa yin-ul și yang-ul se completează și se echilibrează după legi precise.

Printre businessmenii care le-au deprins până acum se numără magnatul Steve Wynn, care și-a construit celebrul Hotel Bellagio din Las Vegas după principii Feng Shui, Oprah Winfrey sau Donald Trump. Acesta din urmă recunoaște că a construit celebrul Trump Tower de pe 5th Avenue din New York folosindu-se de sfaturile consultantului său personal de Feng Shui. „Nici nu trebuie să cred în Feng Shui. Îl folosesc pentru că-mi aduce bani“, este unul dintre citatele faimoase ale miliardarului.

Imaginea Turnului Trump arată clar Feng Shui-ul în acțiune: fiecare treaptă a fațadei este prevăzută cu un copac, pentru a contrabalansa muchiile ascuțite, intrarea are un portic, pentru a colecta energia vitală „chi“, iar celebra cascadă care face deliciul turiștilor nu este altceva decât elementul primordial „apă“, pus la treabă întru prosperitatea lui Trump.  Și în România, tot mai mulți oameni de afaceri și manageri de companii mari solicită serviciile arhitectei Cristinei Groza de la Barnett & Partners, singurul Maestru de la noi acreditat de Asociația Internațională de Feng-Shui, pentru a-și crește numărul de clienți, prosperitatea sau armonia dintre angajați. „Oamenii văd că lucrurile se schimbă vizibil după remediile noastre și atunci încep să creadă“, explică ea.

Când o mare rețea de retail solicită servicii pentru un singur magazin, după care te angajează pentru a reconfigura întreg lanțul, nu poate fi vorba de coincidențe. Și, deloc întâmplător, tocmai clienții din mediul corporate i-au construit Cristinei afacerea, din 2005 încoace. Deși singurele consecințe vizibile ale unei analize Feng Shui sunt mutarea unui birou dintr-un colț al încăperii în altul sau inversarea unor elemente într-o cameră, în spate se află zeci de calcule făcute pe baza măsurătorilor cu Lo Pan, busola Feng-Shui.

Pasiunea pentru Feng-Shui a dus-o pe Cristina tocmai în Singapore (unde, la momentul interviului nostru, tocmai se pregătea să plece pentru a ține o prelegere la Congresul Internațional de Feng Shui), Thailanda și Hong Kong, la cursurile Marelui Maestru Raymond Lo. A investit câteva mii de euro în studiul principiilor de armonizare a spațiului, dar și în cele conexe, de „Coloanele Destinului“, care analizează persoana care locuiește în spațiul respectiv. Ambele discipline țin de principii clar de analiză matematică, de unde și receptivitatea oamenilor de business.

„În Feng-Shui, totul se verifică matematic, nimic nu se face pe sentiment, simț sau părere“, precizează Cristina, care oferă în prezent consultanță Feng Shui nu doar în România, ci și în Asia, Australia și restul Europei. Special pentru ForbesLife, Cristina a făcut câteva calcule despre ceea ce ne așteaptă în 2014 și ce remedii simple și la îndemână putem pregăti pentru ca viețile și afacerile noastre să treacă cu bine eventualele hopuri.

Din calculele ei pentru anul acesta, dar și pentru etapa mai amplă pe care o traversăm, reiese că ne aflăm, până în 2024, într-o perioadă în care accentul cade pe copii și pe lumea lor. „E o epocă în care copiii vor avea un mare impact“, explică ea, „la fel și tot ceea ce are legătură cu copiii“. În această perioadă, ideal ar fi ca micuții să fie susținuți cât mai mult, dar nu repetându-le zilnic cât de speciali și unici sunt, ci integrându-i în societate. „Cei foarte dotați trebuie făcuți să înțeleagă că  abilitățile lor trebuie să fie utilizate și în folosul lumii întregi“, explică Cristina. „Geniile, care au știință, dar nu au școala vieții, trebuie învățate cum să supraviețuiască și să nu se izoleze de lume, iar copiii normali, care se descurcă în viață, dar nu învață suficient, ar trebui puși să studieze mai mult“. Fiecare cu ceea ce-i lipsește.

Conform zodiacului chinezesc, anul următor înseamnă, în termeni științifici, „Lemn Yang pe Cal“, pentru că în astrologia chineză există mereu două elemente care ne influențează. În primul rând există influența astrală, apoi cea terestră, iar pentru fiecare dintre ele există dubla polaritate, Yin și Yang.

În 2014, partea celestă este reprezentată de Lemnul Yang, iar partea terestră este Calul. Anul 2013 a avut drept componentă terestră Șarpele, element de foc. „Șarpele e lung, sinuos, șerpuitor“, explică Cristina. „De aceea foarte multe catastrofe au fost legate de trenuri, autocare,  toate elemente lungi și toate legate de elementul foc“.

Pentru 2014, Lemnul Yang reprezintă copacul bătrân, cu rădăcini bine-înfipte, dar și cu coroana în nori, semn că persoanele născute în zi de Lemn Yang sunt persoane cu principii puternice, dar și cu idealuri pe măsură, la care nu sunt dispuși să renunțe. „În 2014, datorită Lemnului Yang, va domina încăpățânarea și va fi mult mai greu de ajuns la un compromis“, afirmă Cristina.

„Oamenii se vor opune mai mult și vor lupta mai mult pentru ideile lor“. Printre cei născuți în zi de Lemn Yang se numără personalități precum Angela Merkel, Whitney Houston, Virginia Woolf sau John Nash,  dar și Nicolaus Copernicus, Tesla, Suleyman Magnificul sau Tolkien, autorul „Stăpânului Inelelor“. Toți sunt personalități cu latură duală, ca și copacul care le reprezintă: au o rădăcină puternică, dar și o parte excentrică și chiar întunecată pe alocuri. „În general, persoanele Lemn Yang sunt filozofi și mari gânditori sau inventatori, așa că e posibil ca anul acesta să apară noi tratate și invenții importante“, crede Cristina.

Industriile care vor avea cel mai mult de câștigat în 2014 sunt  cele influențate în mod direct de Cal sau de Lemn. Astfel, conform calculelor Cristinei, vor ieși în câștig industria divertismentului, sectorul finanțelor, domeniul restaurantelor (influențate de Cal, element de foc), dar și industria lemnului, librării, ziare și reviste, design vestimentar, ecologia și tot ce ține de ideea de lemn sau de fibră. Pentru că Focul influențează și elementul metal (se consideră că „metalul este banul focului“, zone prospere vor fi legate și de internet, high-tech, bănci, bursa (va crește optimismul oamenilor), sectorul auto și industria energiei. „E o perioadă bună pentru a te orienta spre afaceri pe internet“, explică ea.

Legat de raportul fiecăruia dintre noi cu simbolul terestru al anului viitor, Calul, totul depinde de animalul care ne reprezintă în Zodiacul Chinezesc și pe care îl putem calcula inclusiv pe site-ul Barnett & Partners. Cei care au chiar simbolul Calului în anul nașterii nu vor sta, paradoxal, chiar cel mai bine dintre toți. „În astrologia chineză, animalul din anul respectiv este considerat Marele Duce, iar când suntem născuți în anul animalului respectiv, se consideră că ofensăm Marele Duce“, explică Cristina.

Principiul seamănă puțin cu cel al peștilor luptători, care – așezați într-un acvariu cu o oglindă în față – se bat singuri, pentru că nu suportă să mai vadă pe altcineva la fel ca ei. De aceea, pentru cei născuți în an de Cal, e posibil să apară elemente de „penalizare“ sau, altfel spus, lucruri pe care au reușit să le ascundă până acum și care să iasă la iveală în 2014. Ca remediu, putem purta un talisman mic în formă de capră, elementul complementar Calului în zodiacul chinezesc, ca să ne amintim, de câte ori îl privim, că trebuie să avem puțin mai multă răbdare. Pentru cei care au Capra drept corespondent în zodiacul chinezesc, va fi, în consecință, un an foarte bun.

Dacă cei doi cai se bat unul pe altul, mai există și elemente ale zodiacului care se „ciocnesc“ cu calul, cum ar fi Șobolanul sau Șarpele. Pentru cei cărora le corespund aceste elemente, soluția este să poarte tot un pandantiv micuț în formă de Capră, ca totem, dar și să aibă o grijă sporită la tot ce înseamnă sporturi extreme, situații periculoase și, mai ales, să facă schimbările necesare în diferite domenii ale vieților lor care nu funcționează cum trebuie și pe care, până acum, le-au trecut cu vederea.

Remedii anuale

În Feng-Shui, remediile se recomandă pentru perioade de 20 de ani, pe baza unui set de măsurători. Pentru că suntem influențați și de energiile anuale, remedierea acestora pentru 2014 poate fi făcută după recomandările Cristinei, astfel:

La Nord-Vest vine energia lui „5“, de aceea remediile potrivite sunt elemente din metal, un vas cu apă sărată sau un obiect negru așezat în colțul respectiv al casei sau clopoței metalici cu 6 brațe.

La Est vine energia lui „2“, energia bolii, ceea ce înseamnă că toți cei care dorm pe Est trebuie să fie mai atenți anul viitor. Ca remediu, se pun șase monezi metalice obișnuite, legate cu șnur negru sau lipite între ele cu bandă scotch de culoare neagră.

La Nord-Est vine 7, energia scandalurilor și a bârfelor, ceea ce înseamnă că trebuie să punem câțiva bambuși în apă, câteva obiecte de lemn sau ceva verde, în funcție de ce se potrivește.

La Vest vin problemele legale ușoare (cifra 6), remediul fiind tot ceva verde sau ceva din lemn.

La Sud-Est vine energia conflictelor și a furtului (cifra 3), de aceea trebuie să punem ceva din ceramică roșie (care să simbolizeze elementul pământ), un covoraș roșu, cristale sau pietre.

EPOCA LUI 8

Înainte de apariția calendarului, Împăratul Galben a împărțit timpul în cicluri de câte 180 de ani, împărțite la rândul lor în câte trei perioade (inferioară, de mijloc și superioară) și apoi în epoci de câte 20 de ani. În prezent (din 2004 încoace), ne aflăm în epoca lui 8, ceea ce – conform matematicii Feng-Shui – arată că energiile cele mai bune sunt cele legate de cifrele 8, 9 și 1, mai precis energia epocii, plus următoarele două. Deloc întâmplător, Olimpiada de la Beijing de acum cinci ani a început pe 08.08.2008, la ora 8 și 8 minute dimineața. „În această perioadă, chinezii își iau numere de telefon care să se termine în 8 și numere de mașină terminate în 8“, povestește Cristina. „Efectul se vede pe chestiuni de scurtă durată și înseamnă o energie mai bună și o rezonanță pozitivă a acțiunilor tale“.

Când pleacă în călătoriile ei, Cristina cere mereu camere care să se termine cu 8, 9 sau 1, iar în avion încearcă să găsească locuri care să se termine tot în aceste trei cifre. Totuși, și aici există un element-cheie: sistemul de referință în care operezi. S-a întâmplat ca într-o călătorie să nu găsească nicio cameră cu numărul potrivit și să primească un număr terminat în cifra 3, care, în Feng-Shui, înseamnă conflict și furt. Întâmplător sau nu, în ultima zi și-a dat seama că fusese furată de două ori la schimbul valutar. „Am convenit niște referințe și atunci mesajele vin pe limbajul meu“, explică ea. „E ca o conveniență deja stabilită, iar pentru cineva care nu știe de acest detaliu, lucrurile nu se aplică și nu se întâmplă la fel“.