FacebookTwitterLinkedIn

Mindfulness mai este numit şi „arta de a trăi“, menţinerea atenţiei noastre moment cu moment, atenţie asupra gândurilor, sentimentelor, senzaţiilor şi a mediului nostru înconjurător. Suntem prinşi în activităţile zilnice şi în rolurile pe care le avem de interpretat şi se întâmplă de cele mai multe ori să intrăm pe pilot automat, deconectându-ne de la noi înşine. Prinşi în îndatoririle noastre zilnice ca părinte începem să nu observăm prea multe despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau despre ce se întâmplă în interior. În timp, putem ajunge complet epuizați, fără să realizăm cum am ajuns acolo.

De aceea, practica mindfulness este ideală pentru cultivarea conştientizării unităţii dintre minte şi corp, conştientizarea gândurilor, sentimentelor şi comportamentelor ce compromit sănătatea fizică, emoţională şi spirituală. Se apelează la prezenţă prin cele 5 simţuri pe care le avem. Mintea şi corpul sunt conectate intim, sănătatea noastră fizică fiind determinate de dispoziţia mentală şi emoţională

În rolul de părinte avem nevoie să ne conservăm energia (solicitările sunt multiple), avem nevoie să luăm deciziile dintr-un spaţiu calm, echilibrat (se ştie că atunci când alegem din stări care nu sunt benefice pentru noi, spre exemplu din furie, rezultatul nu este cel aşteptat), avem nevoie de momentul nostru – timp pentru mine (nu se referă la egoism, dar se aplică principiul distribuirii măştilor de oxigen din avion: prima mască la mine şi apoi la cei din jurul meu) şi avem nevoie să ne bucurăm de momentul prezent, este tot ce avem cu adevărat.

O tehnică mindfulness pe care o folosesc des este tehnica „STOP“. Este o meditaţie în 4 paşi, care se bazează pe respirație şi concentrarea atenţiei asupra senzațiilor, asupra corpului și a experienței momentului prezent.

S de la STOP

Opreşte tot ce faci! Acordă atenţie la tot ce se întâmplă în jurul tău.

T este de la „Trimite“ aer în corp

Inspiră adânc astfel încât să trimiţi o cantitate generoasă de aer în plămâni. Respiră adânc. Reglează senzațiile de respirație. Acordă atenţie şi concentrează-te asupra senzațiilor de respirație chiar acum, în acest moment. Scopul este de a fi pe deplin prezent cu călătoria completă a respirației în și din corp.

O este pentru „Observaţie“

Observă-ţi corpul și emoțiile. Ce senzații simți în cap, umeri, braţe şi picioare? Simte ceea ce este prezent în corp. Apoi, lărgeşte concentrarea în mediul înconjurător. Ce vezi, miroşi, auzi, simți?

P este pentru „Prezenţă“

Acum eşti în momentul prezent, eşti conştient. Te poţi reîntoarce la ce făceai înainte cu blândeţe şi cu intenţia de a integra conştientizarea momentului prezent.

Acordă-ţi o clipă din zi pentru a te verifica,
acordă-ţi timp pentru a te asculta. Cum te simţi în acest moment? Indiferent dacă este vorba despre meditația zilnică, despre o tehnică mindfulness sau un simplu exerciţiu de respiraţie conştientă, este important să acordăm timp pentru a ne asculta.

Câteva dintre beneficiile majore ale practicării mindfulness:

  • Reducerea nivelului de stres din organism
  • Reducerea furiei şi a stărilor fluctuante de bunădispoziţie
  • Impact pozitiv în relaţia părinte-copil, creşte gradul de satisfacţie al cuplului, al acceptării şi apropierii
  • Îmbunătăţirea sistemului imunitar şi a puterii de a lupta împotriva bolii
  • Îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi concentrării
  • Creşte capacitatea de compasiune şi de a ajuta.