FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Marian Sîmpetru, Managing Partner eSolutions

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Evoluție este cuvântul pe care l-am alege uitându-ne la cum s-a desfășurat acest an pentru noi. 

2022 a continuat în dinamica anului trecut, cu un parcurs ascendent pentru eSolutions. Ne-am crescut echipa de specialiști, am diversificat portofoliul de clienți, am reușit extinderea către clienți importanți de pe plan internațional. Toate acestea au contribuit la creșterea cifrei de afaceri peste nivelul așteptat. 

Și mai îmbucurător pentru noi este că, prin expunerea mai mare la proiectele internaționale, unele complexe, acumulăm know-how pe domenii pe care nu le-am abordat anterior, aceasta fiind o motivație puternică pentru echipă. Pe lângă zona de potențial pe care am avut-o în ultimii ani ca orice jucător implicat în proiecte de digitalizare, pentru noi s-a produs o schimbare importantă prin apartenența indirectă (prin partenerul nostru din Germania, compania tarent) la un grup puternic cu afaceri în mai multe țări – QVEST. Cu investiții majore la nivel internațional, grupul, care accesează mai multe verticale și teritorii prin companiile pe care le deține, ne oferă oportunitatea de a deschide piețe și domenii noi. Un exemplu bun este industria de broadcasting și entertainment, care intră într-o etapă de transformare, precum și mai multe proiecte datorită democratizării tehnologiilor de cloud și big data. 

Un pas înainte a fost și pe direcția dezvoltării celei de-a doua linii de business a eSolutions – Academy – divizia care susține cursuri în peste 50 de tehnologii pentru echipele tech ale companiilor mari. Din nevoia majoră pe care mediul de business o are de a forma specialiști în tehnologie, această divizie devine o entitate de sine stătătoare pe care sperăm să o creștem și să o extindem ca zonă de servicii și pentru grupul internațional.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Proiectele în care suntem implicați sunt unele de complexitate ridicată, cu cerințe foarte specifice în ceea ce privește suita de tehnologii utilizate în dezvoltare, dar și în ceea ce privește nivelul de expertiză al colegilor implicați în proiecte – zona de consultanță reprezintă o arie importantă pe care noi o acoperim în serviciile prestate. Principalele preocupări au venit din această perspectivă – capacitatea de execuție pentru cererea în creștere. Este dificil să atragi talente noi, în special persoane specializate pe anumite tehnologii noi, cu nivel ridicat de senioritate, într-o piață a muncii care devine din ce în ce mai competitivă și pe fondul unei culturi a muncii în continuă schimbare și dependență de provocările contextului actual. 

Rezultatele de business au depășit estimările de la începutul anului, așa cum spuneam. Am previzionat o creștere cu 20% a cifrei de afaceri, însă procentul de creștere este de aproape 30%. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Proiectele eSolutions se derulează în alte zone geografice și, din acest punct de vedere, nu am fost afectați în mod direct de război. Desigur că, având un asemenea conflict la granițe, suntem atenți la felul în care se simt și reacționează colegii și partenerii noștri în mediul provocator la nivel uman, economic, politic pe care îl trăim. 

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Mă voi referi în primul rând la punctele tari cu impact în industria de IT – potențialul ridicat al oamenilor, apetența crescută pentru transformare digitală, proximitatea față de vestul Europei. Ca puncte slabe, mereu am avut un climat economic, legislativ, fiscal marcat de impredictibilitate, dar aceasta a dus și la o capacitate extraordinară a mediului antreprenorial, în primul rând, de a rezista și a se adapta. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/ domeniul dvs. în anul 2023?

Schimbările recente în business-urile giganților de tehnologie din Silicon Valley (valul de concedieri, scăderi pe bursă etc.) dau un semnal de alarmă că manifestări similare ar putea avea loc și în Europa, iar criza economică să nu fie doar un buzzword.