FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Bogdan Florea, CEO Connections Consult

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Incertitudine – este un cuvânt care, cred, definește foarte bine avalanșă de schimbări, crize și dinamică, probabil nemaiîntâlnită în ultimii 30 de ani, din 2022. Război în Europa, criză energetică, dezmortirea unor tensiuni latente – Marea Chinei de Sud, Orientul Mijlociu și Peninsula Coreea – spectrul recesiunii globale, toate configurează un peisaj în care incertitudinea este cuvântul de ordine.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

În 2022 ne vom atinge țintele de buget atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât și în ceea ce privește profitul brut. Ne-am uitat cu optimism către 2022 și am navigat prin provocările acestui an cu o echipă sudată, matură și perseverentă.

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Nu am simțit presiune sau interferențe directe sau indirecte cauzate de războiul din Ucraina.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Agilitatea, energia și creativitatea sunt elemente care împing comunitatea de afaceri din România înainte, în vreme ce lipsa simțului asocierii și a vocației construcției pe termen lung frânează ceea ce ar putea sau ar fi putut fi, cu adevărat, “tigrul” Europei de Est.

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Cele mai importante măsuri pe care statul ar trebui să le ia pentru mediul de afaceri sunt plafonarea prețurilor la energie, reducerea poverii fiscale și accelerarea utilizării fondurilor PNRR.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Există o serie de provocări pe piață, printre carecriza forței de muncă în IT, suprapusă, contra-intuitiv, recesiunii globale. Iată două direcții antagonice care, probabil, își vor tranșa victoria în 2023.