
Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.
Mihai Voicu, General Manager Bergenbier S.A.
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?
Dupa cei doi ani de pandemie era foarte greu de anticipat ceea ce s-a întamplat în 2022 în industria noastra și nu numai. Provocator este prea puțin spus, imprevizibil este deja normalitate având în vedere contextul în care ne desfasuram activitatea. Ne doream cu toții o perioadă mai liniștită, în care piața să își revină după cei doi ani de restricții generate de pandemia Covid-19. Din păcate nu a fost așa, iar ultimele șase luni au fost extrem de dificile din cauza inflației record, a creșterilor de costuri în linie pe lanțul de producție, criza din energie, creșteri de acciză, contractarea consumului și lista elementelor cu impact negativ poate continua.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Piața berii a fost afectată anul acesta de tot scenariul inflaționist în care ne aflăm și este în scădere cu aproximativ 4%, conform ultimelor estimări. Ca să vă faceți o idee, prețul de achiziție pentru orzul de bere s-a dublat față de 2021, iar cel la hamei a atins un nivel istoric. În cazul malțului, costurile pentru producerea lui sunt mai mari în medie cu 70%. Probabil cea mai mare provocare vine din zona energiei, acolo unde avem o creștere de 4-500% în ultimul an. Sunt provocări fără precedent și nu se aplică doar industriei berii. Prioritatea numarul unu în 2022 a fost să ținem costurile sub control pentru a reuși să livrăm produse la un nivel de calitate și standarde maxime, cu un preț cât mai accesibil pentru clienții noștri. La final de an cel mai probabil vom fi în linie cu obiectivele setate în ceea ce privește cifra de afaceri. Să nu uităm că vorbim de un volum în scădere în categoria de bere, iar cifra de afaceri a fost influențată pozitiv de creșterile de preț venite din inflație.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Războiul a catalizat criza lanțurilor de distribuție și a generat creșteri de prețuri fara precedent la ambalaje, materie primă și utilități. În anumite situații ne-am confruntat inclusiv cu lipsa anumitor materii prime. Mulți parteneri din traditional trade sau Horeca suportă cu greu costurile la energie și gaz, iar o parte dintre aceștia au luat sau vor lua decizia de a închide. Este un efect de domino care pleacă din contextul macroeconomic dificil în care ne aflăm. Industria noastră a fost pusă în fața unor provocări fără precedent.
Care credeți că sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Țara noastră rămâne o zonă bună pentru investiții. În primul rând avem oameni bine pregătiți, cea mai importantă resursă pentru succesul oricărui business. Apoi sunt industrii în continuă creștere, unde sunt oportunități fantastice, în pofida vremurilor grele. Desigur, trebuie să lucrăm la infrastructură, dar și la soluții prin care să sprijim companiile să continue investițiile, să se extindă în mediul de afaceri din România. Predictibilitatea fiscală pe termen mediu și lung este de asemenea un element care cântărește greu în decizia de a investi sau nu în România.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Cu siguranță provocările din 2023 vor continua să fie inflația, criza din energie, prețurile la materii prime și problemele din lanțurile de distribuție. Instabilitatea din cauza războiului din Ucraina contribuie în cea mai mare măsură la toate problemele menționate mai devreme. În industria noastra ne vom confrunta cel mai probabil cu probleme similare anului 2022, din perspectiva costurilor de producție, fapt ce va duce la creșteri de preț ale produslui finit și inevitabil la o scădere a consumului.