
Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.
Cristian Huzău, Country Manager Gi Group Holding
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.
Cuvantul care caracterizează cel mai bine anul 2022 este provocare. Efectele crizei Covid, iar mai apoi ale războiului din Ucraina s-au resimțit în toate industriile prin creșteri de prețuri, scăderi ale productivității, întârzieri pe lanțurile de aprovizionare, dificultăți în menținerea sau în creșterea business-urilor confor așteptărilor. Pricipalele provocări pentru companii au fost reprezentate atât de creșterea costului la materiile prime, transport, energie, gaz cât și de penuria anumitor materii prime.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
În ceea ce privește activitatea companiei noastre, principalul motiv de îngrijorare a fost războiul de la graniță care a condus, implicit, și la blocaje pe piața forței de muncă. Binecunoscuta zicală ”în orice criză există și oportunitate” se aplică și businesului nostru. Desigur, atât experiența vastă pe piața muncii cât și cea a anilor trecuți ne-au ajutat să privim în ansamblu și să vedem oportunitățile dincolo de provocările apărute. În același timp, am reușit să diminuăm îngrijorările clienților cu privire la situația din regiune, unde, din cauza războiului multe companii de producție au fost nevoite să-și mărească capacitățiile la noi în țară. Având în vedere că rata șomajului este la un nivel foarte scăzut, am fost nevoiți să identificăm noi soluții pentru partenerii noștri, astfel că cel mai important pas a fost făcut și anume – atragerea candidaților din alte țări.
Rezultatele companiei au fost peste așteptări. Vorbim aici de o creștere de minim 50% comparativ cu anul trecut, care, în contextul existent ne oferă convingerea că Gi Group este o companie de încredere, pregătită să facă față provocărilor, să ofere sprijin clienților în orice moment și să le acorde suportul pe durata întregului proces de angajare și nu numai.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Războiul din Ucraina a generat o lipsă de predictibilitate în majoritatea sectoarelor economice, multe companii fiind nevoite să regândească strategia de dezvoltare a businessului sau, și mai rău, să își închidă operațiunile în țările implicate în război și să își relocheze o parte din activitate în alte țări. Coroborat și cu investițiile străine care erau deja planificate anul acesta, companiile au identificat tot mai greu talentele de care aveau nevoie pentru dezvoltarea business-ului, astfel că au avut nevoie de suport atât pe zona de muncitori calificați și necalificați cât și pe zona de specialiști.
Ne-am confruntat însă și cu provocările din piața de HR care au fost mult mai diversificate și mai complexe anul acesta. Din cauza impredictibilității, companiile au fost nevoite să își regândească strategia de resurse umane de mai multe ori pe parcursul anului. Acest lucru a impactat și activitatea companiei noastre, însă indiferent de ce se întâmplă în piață, activitatea Gi Group se bazează pe trei valori: încredere, eficiență și grija față de clienți.
De aceea ne putem adapta oricărei situații, iar focusul nostru este să oferim sprijin angajaților, având grijă de bunăstarea lor fizică și psihică, investind în dezvoltarea abilităților și construind relații profesionale și inter-umane de lungă durată.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
România dispune de un capital uman bine pregătit. Din fericire vedem tot mai mulți antreprenori cu perspective de viitor, care dezvoltă start-up-uri de succes fiind dispuși să învețe, să creeze și să inoveze. De asemenea, un alt avantaj este acela al costurilor reduse cu forța de muncă, lucru care atrage noi companii și investitori pregătiți să ofere oportunități în piață. Aș putea spune, însă, că mediul de afaceri este vulnerabil prin taxarea la un nivel destul de ridicat al salariilor într-o perioadă în care atât firmele, cât și angajații, ar putea beneficia de relaxare fiscală.
Un alt aspect de care mediul de afaceri trebuie să țină cont este schimbarea de abordare. Dacă până acum a fost testată capacitatea de răspuns, acum se ține cont de o nouă abordare ce are în centru un model de business rezilient, adaptabil și flexibil în fața schimbărilor sau a șocurilor pieței.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?
Așa cum menționam anterior, în primul rând, trebuie să ne îndreptăm privirea spre taxarea muncii. Reducerile de taxe, atât la nivel general, cât și a celor specifice muncii sunt binevenite într-o perioadă în care angajații au nevoie de o creștere a veniturilor, iar angajatorii de o reducere a poverii fiscale. Desigur, putem aduce în discuție și reducerile de accize sau taxe pentru gaze, energie electrică sau carburanți. Cred însă, că cel mai important efect benefic este scăderea taxelor și impozitelor pe venit.
Măsurile recente de sprijin aprobate de autorități trebuie să fie urgent completate cu măsuri de creștere a producției naționale, prin prelucrarea în țară a materiilor prime și menținerea forței de muncă în România. Este momentul oportun în care pot fi deschise noi șantiere pentru infrastructura de transport (autostrăzi, căi ferate, transport fluvial și maritim, porturi etc.), unități de producție pentru prelucrarea în țară a materiilor prime care au ca efect și stabilizarea forței de muncă în țară și chiar reîntoarcerea românilor plecați în afara țării.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Experiența pandemiei și, apoi, a războiului ne-au învățat că putem trece împreună prin orice provocare. Desigur, suntem preocupați, în contextul actual, de activitatea economică a țărilor în care activăm. Continuăm să oferim soluții viabile pentru clienții noștri indiferent de situația pe care o traversăm și sunt sigur că vom face față provocărilor, cel puțin la fel de bine ca până acum.
Cred că și 2023 va fi un an destul de dificil și imprevizibil atât la nivel național cât și la nivel global, unde, cu siguranță vom avea o creștere economică mult încetinită. În continuare ne vom confrunta cu prețuri ridicate la energie sau dobânzi, inflația fiind un factor perturbator. Criza forței de muncă va fi cel puțin la același nivel ca în 2022. Companiile vor fi nevoite să fie atente nu doar la atragerea de talente noi ci și la retenția lor și la dezvoltarea de noi competențe. Suportul nostru pentru companii devine esențial nu numai pentru căutare și selecție, dar și pentru atragerea și reținerea candidaților, orientare, educație, formare și dezvoltare sau consiliere în carieră.