FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Andreea Mihai, CEO Hagag Development Europe

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați. 

Pentru noi, termenul care ilustrează cel mai bine evoluția companiei, precum și toate întâmplările anului 2022 este „dinamism”. Pentru că într-un an dificil, atipic și dominat de tensiuni macroeconomice, Hagag Development Europe și-a continuat traiectoria de creștere, ne-am extins portofoliu de proprietăți cu două noi investiții – terenul din bulevardul Primăverii nr. 1 și clădirea de birouri de pe strada Vasile Lascăr 5-7, am finalizat și livrat integral faza I a proiectului rezidențial H Pipera Lake, am lucrat intens la etapele de proiectare, respectiv de avizare pentru noi proiecte, am finalizat lucrările de renovare pentru clădirea de birouri H Tudor Arghezi 21 și am accesat o nouă nișă a segmentului office – cea de birouri private și ne pregătim intens pentru deschiderea primului nostru centru de business, H Private Arghezi.   

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Îngrijorările, pentru noi, și cred că și pentru ceilalți reprezentanți ai mediului de afaceri, indiferent de industrie, sunt: lipsa de predictibilitate, tensiunile politico-economice, decelerarea investițiilor străine sau chiar decizia companiilor de a-și restrânge activitățile în țară sau chiar de a le reloca către alte zone din regiune, conflictul din țara vecină și toate implicațiile sale pe termen scurt, mediu și lung – de la inflație, creșterea prețurilor la energie, materii prime etc. Cu toate că la nivel de grup am reușit să încheiem 2022 cu rezultate favorabile, chiar peste estimările inițiale, la nivel de industrie ne preocupă lipsa de transparență și comunicare de care ne lovim în relația cu autoritățile locale și de blocajele pe care acestea din urmă le creează, împiedicând astfel dezvoltarea orașului. Vorbim despre blocaje care afectează negativ nu doar dezvoltatorii, ci și industriile conexe cum sunt constructorii sau alți furnizori de servicii și implicit piața muncii – prin prisma faptului că nu se mai crează noi locuri de muncă. Sunt afectate, totodată, și bugetele locale – unde nu se mai colectează taxe și impozite, și, nu în ultimul rând, este afectat clientul final. Pentru că într-un oraș dens populat cum este Bucureștiul, unde stocul de locuințe vechi are cea mai mare pondere în numărul total de unități locative și unde cererea pentru apartamente noi depășește oferta, dezvoltarea de noi proprietăți este vitală pentru menținerea unui trai decent, în linie cu standardele actuale. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Deși în sfera proiectelor rezidențiale nu am simțit un impact semnificativ, în calitate de proprietar și administrator de clădiri de birouri, simțim destul de pregnant efectele imediate ale războiului, în principal pe zona de creștere a prețurilor pentru utilități. Așadar, aș spune că provocarea noastră pentru 2023 în contextul acestor scumpiri accelerate și artificiale este gestionarea taxei pentru servicii și eficientizarea costurilor operaționale. 

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Cred că mediul de afaceri privat din România a dovedit, mai ales în ultimii ani, că este adaptabil, flexibil, intuitiv, rezilient și dinamic.  La nivel de țară, există în continuare mult potențial pentru a atrage noi investiții, însă marele dezavantaj și marea dezamăgire a investitorilor rămâne lipsa predictibilității. Cu siguranță că un cadru economic și politic mai stabil ar constitui un avantaj important. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?

În general, orice măsură gândită pentru susținerea mediului de afaceri este utilă, atât timp cât are capacitatea de a ajuta la reducerea sau chiar la prevenirea pierderilor economice, și mai ales dacă discutăm despre diminuarea presiunilor fiscale asupra industriilor mai afectate. Cred că este important să conștientizăm cu toții că dezechilibrele companiilor se răsfrâng, în final, asupra populației generale. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023? 

Inflația va fi, și în 2023, una dintre provocările importante la nivel macro. Iar exclusiv în ceea ce privește domeniul nostru de activitate și zona în care operăm, cred că birocrația, împreună cu toate celelalte demersuri ale autorităților locale – menite să blocheze noile proiecte de dezvoltare imobiliară din capitală, rămân printre cele mai mari provocări ale industriei, pentru anul viitor.