
Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.
Ștefan Suceveanu, co-fondator EuroPayment Services
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.
“Evoluție” este cuvântul cheie pentru EuPlătesc.ro în 2022. Astfel, anul acesta strategia noastră de dezvoltare s-a concentrat pe adăugarea soluțiilor Google Pay, Apple Pay, transferului rapid de bani și a opțiunilor de tokenizare puse la dispoziție de MasterCard și Visa (network token) în portofoliul nostru de servicii. Ca de fiecare dată, încercăm să fim mai aproape de clientul final atât prin diversificarea metodelor de plată, cât și prin facilitarea și îmbunătățirea experienței de plată.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Nu aș spune că a fost vorba despre motive de îngrijorare, ci mai degrabă despre provocări. Provocarea acestui an a fost, de fapt, continuarea strategiei de investire masivă în procesul de digitalizare și educare pe care l-am început înainte de implementarea cerințelor PSD2 – Directiva Europeană privind Serviciile de Plată. În primele zece luni ale acestui an ne situăm la un procent de creștere de 25% comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. Creșterea este conform estimărilor făcute la finalul anului trecut.
Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?
Războiul nu a avut un impact negativ în activitatea noastră, având în vedere faptul că noi procesăm într-o regiune care nu este în zona directă de conflict.
Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?
Mediul de afaceri din România are din ce în ce mai multe puncte tari, printre care creșterea tot mai accelerată a apetitului pentru plățile electronice, cu un card bancar, dezvoltarea continuă a țări din diverse puncte de vedere și răspândirea tot mai mare a digitalizării.
Punctele slabe ar fi faptul că încă există economie gri, dar și că predomină plata în numerar la nivel de țară.
Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvențe, blocaje)?
Statul român ar trebui să ia măsurile necesare prin care să ofere stabilitate și predictibilitate mediului de afaceri.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?
Cea mai mare provocare rămâne nivelul crescut al inflației, care erodează puterea de cumpărare și care impactează toate afacerile, indiferent de domeniu.