FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Eugen Saulea, CEO și fondator ESSA Group

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați. 

Instabilitate. Am început anul timid, încă sub influența restricțiilor din perioada pandemică. Luna Martie a reprezentat începutul unei lungi perioade de instabilitate a resursei umane, a prețurilor și o creștere necontrolată a costului vietii. Dacă la începutul anului în curs, rata inflației era undeva pe la 4%, în luna martie a ajuns la 10.21% și de atunci a tot continuat să crească. Efectul este cel cunoscut de toată lumea, iar pentru industia în care noi activăm, efectul se traduce prin creșterea exagerată a prețului de raft și scăderea puterii de cumpărare a consumatorului. Fără ieșirea produsului din raft, automat că rolul structurilor de outsource (lucrători comerciali, casieri, personal remodelare etc) este mult diminuat. Beneficiarii serviciilor încep să se uite cu mai multă atenție la costurile cu serviciile externe, să solicite calibrarea resurselor în funcție de evoluția fluctuantă a vânzărilor. Predictibilitatea aproape că dispare, nu putem planifica resursele umane, cele logistice și mai ales pe cele financiare. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, obiectivul de creștere este atins. Față de anul trecut, ne-am propus o creștere de minim 20%, atât prin consolidarea relațiilor curente cât și prin new business. Din păcate, am vândut mai ieftin față de anul trecut, asta prin prisma creșterii costurilor cu resursele umane și logistice, fără a avea posibilitatea de a actualiza tarifele la toți partenerii activi. Fiind sub incidența unor contracte active, vânzări în scădere la mulți parteneri, cadrul nu a fost unul ideal în care să cerem aceste majorări. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Dacă vom considera că toate creșterile de costuri cu materiile prime au la bază criza provocată de războiul din Ucraina, atunci impactul acestuia în business-ul ESSA este unul major. Carburantul reprezintă o resursă importantă în activitatea companiei, atât prin utilizarea directă în cadrul flotei cât și prin impactul majorării costului acestuia de către partenerii logistici – transportatorii. Creșterea globală a costului vieții (utilități majorate, prețuri la bunuri de larg consum majorate de cca 4 ori în acest an, tranport în comun majorat etc), obligă angajatorii în a găsi soluții de indexare a salariilor pentru angajații activi. Din pacate, o indexare a salariilor, minim cu rata inflației, provoacă o mare instabilitate financiară în cadrul companiilor. 

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

În industria în care ESSA activează, depindem foarte mult de două resurse – prima este cea umană, cu un deficit semnificativ în toate industriile și pe loc secund se află resursa financiară pe care este dispus să o plătească un beneficiar. Dacă nu sunt vânzări, nu sunt bugete. Dacă nu sunt bugete, nu se pot atrage în echipă acele persoane care au capacitatea de a profesa în acord cu așteptările beneficiarilor. 

Punctul cel mai slab al mediului de afaceri curent, este cel legat de predictibilitatea în business. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără piederi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Situația curentă a mediului de afaceri este similară cu a unui pacient aflat în stadiu final al bolii. Sunt implementate modificări legislative fără analize a impactului în mediul de afaceri. Noi suntem printre pierzătorii legii care supraimpozitează contractele part time. Noi suntem pierzătorii care sunt într-o situație de lipsă a competitivității ofertelor, atunci când ne raportăm la clienți din domeniul agro-alimentar. Știm că în această industrie sunt facilități fiscale date până în 2028 și prin care de la o bază similară de 3.000 RON la încadrare, diferența la net-ul plătit este de 33% (noi plătim 1.774 Ron net și agro plătește 2.362 Ron / net).

Suportul real și mult așteptat ar fi cel de a se acorda facilități fiscale similare, tuturor industriilor. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023? 

Sărăcia și instabilitatea socială sunt, în opinia mea, problemele viitorului apropiat. Gradul de îndatorare al consumatorilor crește atât pe plan local cât și european. Sărăcia va fi cea care se va instala în randul acestora și odată cu aceasta și trecerea către nerespectarea ordinii care ar fi trebuit să le asigure o stabilitate socială. Decalajele între bogați și săraci se vor accentua și va crește dependența de cei din urmă. 

Legat de industria în care activăm, provocarea cea mai mare este legată de alinierea salariilor angajaților la un nivel care să acopere rata inflației. Din păcate, vânzările aferente partenerilor ESSA nu sunt la nivelul așteptat, ultima speranță de a recupera volume fiind finalul acestui an. Ianuarie 2023 va fi luna în care se va trage linie și se va face bilanțul lui 2022. Un rezultat sub nivelul așteptărilor va conduce în mod inevitabil la recalibrarea imediată a efectivelor umane (concedieri). În acest context, este clar că nu se vor acorda bugete salariale mai mari, deci acele persoane talentate cărora nu li se vor majora salariile, se vor îndrepta către alte oferte de piață.