FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023 în proiectul editorial #lecțiipentru2023.

Zemy Apfelbaum, Managing Director Wizrom

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022? Argumentați.

Schimbare. Mai exact, modificările legislative. A fost un an care a adus provocări fără precedent, iar aceste schimbări au avut cel mai mare impact asupra activității noastre. Mă refer aici în special la raportări – SAF-T, e-Factura, e-Transport – , dar si modificările care țin de salarizare. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Cel mai mare motiv de îngrijorare a fost constituit de efectul războiului din Ucraina asupra activității clienților noștri. Efectele s-au resimțit atât în mod direct – în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, mai ales pentru clienții care se aprovizionau cu materii prime din Ucraina sau Rusia, dar și indirect, cea mai importantă consecință fiind creșterea costurilor la energie. 

Din nefericire, am avut clienți cu precădere din sectorul de producție care au fost afectați atât de puternic, încât se gândesc să-și închidă afacerile. Aceștia încă sunt în proces de evaluare a viabilității continuării activității în România în condițiile curente de piață. 

În ceea ce privește rezultatele noastre în acest an, ne-am depășit semnificativ obiectivele propuse la începutul lui 2022. Principalul driver în acest sens este faptul că am fost prima companie de profil care a oferit implementarea declarației SAF-T. Astfel, pentru că am fost pregătiți pentru modificările care au venit odată cu acest nou instrument de raportare, am avut multe proiecte noi pentru clienți ai căror furnizori nu erau pregătiți la momentul respectiv să îi susțină în acest sens. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Prin prisma serviciilor și produselor pe care le oferim, noi tindem să resimțim efectele care îi impactează pe clienții noștri. Așadar, noi nu am fost afectați în mod direct de consecințele războiului, ci am simțit schimbările și contractarea activității companiilor pe care le deservim. Similar cu perioada pandemiei, am avut clienți care s-au văzut nevoiți să amâne sau să suspende temporar implementarea unor proiecte.

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Printre punctele tari ale mediului de afaceri din România aș menționa faptul că țara noastră face parte din Uniunea Europeană, ceea ce oferă un sentiment de siguranță și atractivitate când vine vorba de investitorii străini. 

Din păcate, în ceea ce privește punctele slabe, aspectele legislative care nu sunt reglementate la nivel de UE sunt definite de o schimbare constantă, ceea ce duce la perpetuarea unui mediu de afaceri instabil, cu precădere când vine vorba de condițiile fiscale. Acest aspect influențează în mod puternic predictibilitatea pe termen mediu și lung. Un exemplu în acest sens este relevanța unui plan de afaceri conceput pe o perioadă de câțiva ani. 

Care credeți că sunt măsurile pe care guvernul României ar trebui să le ia pentru ca mediul de afaceri din România să treacă această iarnă fără pierderi majore? (falimente, insolvente, blocaje)?

Din fericire, este vorba despre o măsură care a fost adoptată deja – plafonarea prețului energiei electrice pentru consumatori. Una dintre consecințele transferării creșterii prețurilor către producători ar putea avea urmări dezastruoase pentru aceștia, dar și pentru economie în general, în această iarnă. 

De altfel, discutăm în acest moment despre context de supraviețuire, mai mult decât despre orice altceva.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Cea mai mare provocare pentru anul ce urmează rămâne impactul războiului din Ucraina și imprevizibilitatea pe care continuarea acestuia o aduce în mod inerent. Încheierea războiului va aduce cu sine reînceperea investițiilor, revenirea la normal și ieșirea din criza energetică, ceea ce va duce la revigorarea industriei de IT. Privim către viitor cu optimism, însă ne pregătim de realitatea „din teren” cu foarte mult realism.