FacebookTwitterLinkedIn

„Ne-am apropiat oarecum de nivelul de creștere economică pre-criză, dar este important să înțelegem dacă este într-adevăr o creștere pe care o putem susține. Detaliile arată că avem o creștere economică bazată în cea mai mare parte pe consum. În trimestrul al treilea al anului trecut am avut o creștere a consumului privat de circa 13% în termeni reali. Trebuie să fii în afara realității să nu îți sune un clopoțel când ajungi la o asemenea cifră, să nu fii preocupat de sustenabilitatea creșterii economice. Peste 80% din creșterea economică a fost probabil generată de consum, în timp ce, în 2016, toată creșterea economică a fost generată de consum. În același timp, investițiile au evoluat foarte slab, în ultimii ani, chiar cu scădere în 2016, de circa 4%, pe o creștere economică foarte înaltă”, a subliniat Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank România, marți seară, în cadrul primei întâlniri lunare din 2018 a membrilor Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK Romania).

Estimările sunt ca în continuare economia României să crească pe consum, în condițiile creșterii salariilor, care nu corespund cu nivelul de creștere a productivității, ceea ce creează o nouă problemă – competitivitatea companiilor.

De ce crește consumul și de ce ne așteptăm ca România să crească în continuare în cea mai mare parte bazată pe consum? Pentru că avem toate ingredientele necesare, adică avem salarii care cresc foarte repede. Sigur că asta îi preocupă pe oamenii de afaceri pentru că productivitatea nu ține pasul cu creșterea salariilor. Anul trecut, productivitatea a crescut binișor în industrie cu circa 6%, dar la o majorare dublă a salariilor cred că problemele de competitivitate sunt absolut evidente. În același timp, numărul de salariați crește atât în sectorul privat, cât și în cel public. Al treilea ingredient care a stimulat până acum creșterea foarte puternică a salariilor este încrederea consumatorilor”, a explicat Dumitru.

În condițiile în care economia a crescut atât de mult, este de așteptat o încetinire la 3-4%, în următorii anii, ceea ce este o veste foarte bună.

Avem o creștere a economiei de 7%, anul trecut, foarte mare. Cel mai probabil, vom avea o încetinire în anii următori. Nu vedem rațiunile economice pentru care am putea susține o creștere economică atât de mare fără investiții. Nu poți crește a la long fără să faci investiții și ne așteptăm la o dinamică mai încetinită a creșterii economice, 4,2% – 3,5%. Să fim sinceri și 4,2% și 3,5% ar fi foarte bună pentru România. Ați văzut ce a spus recent guvernatorul Băncii Poloniei despre România: «Dom’le noi creștem cu 3%, se referea la Polonia, nu vrem să creștem cum crește România cu 7%, pentru că, dacă tragem linie după mai mulți ani, vom constata că noi care creștem cu 3% suntem într-o situație mai bună decât ei care cresc cu 7%, nesustenabil, și la un moment dat se produce o corecție în economie». A sesizat un lucru pe care, din păcate, România, nu-l înțelege la nivel de decidenți: de ce să forțăm motoarele, atunci când nu este cazul, în loc să ai o creștere mai mult decât rezonabilă, chiar foarte bună, de 3%-4%, dar, pe care să o poți menține pe un orizont mai lung de timp?!”, a subliniat economistul șef al Raiffeisen Bank.

Exemplul Poloniei este relevant, în condițiile în care este una dintre puține țări din Europa care nu a trecut prin recenta mare criză economică declanșată la finele anului 2008.

INS confirmă că economia României a crescut cu 7%, în 2017, până la 856 de miliarde de lei

Ieri, miercuri, datele provizorii (1) ale Institutul Național de Statistică (INS) au confirmat că Produsul Intern Brut al României a crescut cu 7%, anul trecut, față de anul anerior, până la 856,35 de miliarde de lei, la preţuri curente, în linie cu datele semnal publicate în februarie.