Cautare
, Staff

SmallBusiness |
|

Creșterea surprinzător de ridicată a economiei din primul trimestru a fost reconfirmată, iar valoarea crescută

Produsul Intern Brut a crescut cu 5,7%, pe seria brută, și cu 5,6%, pe seria ajustată sezonier, în primele trei luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut, indică datele provizorii (2) ale Institutului Național de Statistică (INS). Noile date le reconfirmă pe cele anunțate în data de 16 mai, confirmate de cele anunțate în data de 7 iunie.
crestere-economica-evolutie-growth-money-bani

„Față de același trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 5,7% pe seria brută și cu 5,6% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2017, față de varianta provizorie (1) publicată în Comunicatul de presă nr. 137 din 7 iunie 2017 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile”, se precizează într-un comunicat de presă al Statisticii.

Comerțul, industria, serviciile și IT-ul au urcat PIB-ul din primul trimestru la un nivel mult peste previziuni

Raportat la ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul din primul trimestru al anului a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7%.

La prețuri curente, PIB-ul estimat pentru primul trimestru al acestui an a fost de 203,643 miliarde de lei, la date ajustate sezonier, și de 164,215 miliarde de lei, pe seria brută. Aceste cifre sunt mai mari decât cele din iunie. Atunci, PIB-ul pentru trimestrul întâi al acestui an era estimat la 199,894 miliarde de lei, la date ajustate sezonier, și de 159,665 miliarde de lei, pe seria brută. Acestea reprezintă o creștere cu 1,87%, respectiv de 3,749 miliarde de lei, la date ajustate sezonier, și cu 2,85%, de 4,55 miliarde de lei, pe seria brută.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a rămas nemodificată, iar dinamica valorii adăugate brute totale a crescut cu 0,2 puncte procentuale, majorându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,2 puncte procentuale; volumul și contribuția impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 1,7, respectiv cu 0,2 puncte procentuale”, se precizează în documentul INS.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu s-a modificat, în general, cu excepția: construcțiilor, cu o creștere a volumului de activitate de 1,8 puncte procentuale; activităților profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport, cu o creștere a volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au avut: cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la 0% la 0,7%, datorită unei activități mai intense, de la 100% la 104,4%; formarea brută de capital fix, de la —0,1% la —0,2%, ca urmare a reducerii volumului său de activitate, de la 99,3% la 99%; exportul net, de la —0,1% la +0,2%.

Evoluția PIB-ului din primul trimestru i-a surprins pe macroeconomiști, după evoluția acesteia din ultimii doi an – de 3,7%, în 2015, și de 4,8%, anul trecut.

În ultimele două luni, majoritatea macroeconomiștilor și-au îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești. Banca Mondială apreciază o creștere a PIB-ului țării noastre de 4,4%, față de 3,7%, anterior, Fondul Monetar Internațional (FMI) de 4,2%, față de 3,8%. În mai, Comisia Europeană estima că economia românească va avansa cu 4,3%, în 2017, sub estimările de 4,4%. Comisia Națională de Prognoză (CNP) a prognozat o creștere economică de 5,2%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii