FacebookTwitterLinkedIn

Saxo a publicat recent o prognoză privind mersul economiei în primul trimestru al acestui an. În raport, analiștii băncii scriu despre faptul că lipsa de încredere din mediul afacerilor mici din America – un segment care reprezintă 65% din totalul slujbelor și al creșterii economice în SUA – este motivul pentru care Saxo Bank este mai rezervată decât prognoza generală pe creșterea economică din T1 pentru America, dar și pentru restul globului.

Prognoza pentru PIB pe T1 2013 este +1,6%, dar Saxo Bank crede că +0,8% va fi mai aproape de adevăr.

“Ideea noastră de a sprijini economia micro este mesajul principal pe 2013, așa cum a fost și în 2012. Avem nevoie de mai mult micro și mai puțin macro, pentru că singurul multiplicator economic care funcționează este încrederea în noi înșine, nu într-o nouă emisiune monetară. Totuși, nu suntem pesimiști în legătură cu 2013. Aspectul dificil pentru risc și economie în 2013 va fi că vom traversa un an de tranziție în care, la început, vom încerca aceleași lucruri, dar când vom vedea că timpul expiră, vom încerca și lucruri noi, ceea ce va fi un lucru bun. 99% dintre noi suntem gata pentru schimbare – când vor înțelege și politicienii acest lucru?”, a declarat Steen Jakobsen , Chief Economist în cadrul Saxo Bank.

În ceea ce privește situația din Europa, analiștii băncii sunt de părere că anul acesta va fi critic pentru modul în care Germania abordează proiectul UE. “Germanii sunt obligați, pas cu pas, să accepte mutualizarea datoriilor, ceea ce va avea un impact major nu doar asupra ratingului pe creditul Germaniei, dar și asupra performanțelor exporturilor”, spun reprezentanții Saxo bank.

Astfel, aceștia prognozează faptul că evoluția ratei șomajului și creșterea economică slabă vor determina țările Club Med (denumirea sub care sunt cunoscute, mai nou, țările din sudul Europei) să ceară mult mai ferm din partea Băncii Centrale Europene măsuri similare cu cele pe care le-a luat Banca Federală în SUA.

Boardul BCE a agreat, cu majoritate de voturi, o nouă emisiune monetară, ceea ce va lăsa Bundesbank-ul Germaniei pe un fel de insulă izolată. Saxo Bank este îngrijorată de faptul că violările Tratatului UE vor fi din nou ignorate când șomajul în întreaga Europă va continua să crească.

În Asia, analiștii băncii vor ține sub observație China și cerințele ei de a-și schimba modelul de business. “Experimentul economic chinez e vechi deja de o generație, fiind născut în 1979. Următorul pas al Chinei ar fi să facă trecerea de la cea mai mare economie emergentă la o superputere dezvoltată”, adaugă specialiștii băncii.

Saxo Bank le permite clienţilor să tranzacţioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, acţiuni, contracte Futures, opţiuni şi alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzacţionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader şi SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clienţii instituţionali ai băncii. Sediul central al organizației este în Copenhaga pe lista de birouri ale băncii aflându-se Australia, Cehia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite.