FacebookTwitterLinkedIn

Ion Țiriac este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai bogat român, conform Forbes 500, cu o avere de 5,5 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut, iar pe locul secund se află pentru al doilea an la rând, frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii grupului Dedeman, cu o avere de 4,2 miliarde de lei, aceasta reprezentând una dintre cele mai puternice creșteri în ediția din acest an a Forbes 500.

Între românii cu averi de cel puțin un miliard de lei se mai află și Zoltan Teszari (fondatorul RCS-RDS),  Radu Dimofte (proprietarul unui grup de companii care operează un imperiu al francizelor și unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din domeniul imobiliar), Iulian Dascălu (considerat regele mall-urilor), precum și frații Gruia Stoica și Vasile Didilă (proprietarii grupului Grampet).

Începând din 2015, Forbes România calculează averile oamenilor de afaceri români în moneda națională. În plus, după modelul Forbes SUA, care a stabilit ca limită de intrare în topul lor internațional pragul de un miliard de dolari, am decis asupra valorii de 500 de milioane de lei ca un nivel minim pentru a-i include pe oamenii de afaceri români pe lista celor bogați. Anul acesta, pe această listă figurează 23 de nume, în creștere față de 21 în urmă cu un an.

În plus, proiectul editorial Forbes 500 include un top al celor mai valoroase 500 de companii deținute de antreprenori români. În cadrul acestui clasament vor putea fi regăsiți oameni de afaceri cu una, două sau mai multe companii, ca o dovadă a faptului că în zilele noastre este mai important ca oricând să existe companii suficient de performante și bine organizate pentru a face față, fără probleme, schimbărilor de acționariat, oricât de dramatice ar fi acestea.

Afacerile cumulate ale celor mai valoroase 500 de companii au fost anul trecut de 110 miliarde de lei, în creștere cu 8% față de anul precedent, iar profitul net cumulat a depășit 7 miliarde de lei, numărul de angajați apropiindu-se de 216.000.

Despre Forbes 500

Forbes 500 este cel mai complex proiect editorial de pe piața românească dedicat promovării antreprenoriatului românesc. Evaluarea averilor oamenilor de afaceri incluși în top are la bază metodologia de calcul realizată de Forbes România, pornind de la multiplii medii pentru cifra de afaceri, profitul net și capitalurile proprii, precum și un set de coeficienți aplicabili fiecăruia dintre acești indicatori financiari, pentru estimarea cât mai corectă a valorii companiilor. Multiplii au fost furnizați de către Deloitte România, pe baza analizei bursiere a companiilor listate din Europa Centrală și de Est, în toate domeniile și sectoarele de activitate. Acolo unde nu au existat suficiente date pentru a obține un multiplu relevant au fost folosite surse externe relevante. Practic, pentru fiecare companie au fost  obținute valori folosind multiplii medii și rezultatele financiare, iar fiecare valoare a primit o anumită pondere pentru a obține rezultatul final. În unele dintre cazuri, pe măsura informațiilor disponibile, au fost luate în calcul și proprietățile imobiliare, care au fost evaluate conform multiplilor oferiți de consultanții din piața imobiliară. Informațiile au fost obținute din surse oficiale, de pe site-ul Ministerului Finanțelor, de la Registrul Comerțului, din bazele de date ale portalului listafirme.ro, sau de la oamenii de afaceri intervievați. Clasamentul prezentat și valorile estimate ale averilor oamenilor de afaceri reprezintă opinia Forbes România, neputând reprezenta o garanție pentru orice terță persoană în sensul bonității unei anumite persoane sau companii.

Despre Forbes România

Forbes România este cea mai vândută publicație de business din România  (6.182 exemplare vândute conform celor mai recente date ale Biroului Român de Audit al Tirajelor) și este editată de compania BP Publishing Media, recunoscută de către Forbes Media ca fiind cea mai dinamică și creativă franciză a Forbes la nivel mondial. În această perioadă brandul Forbes s-a dezvoltat accelerat pe piața românească, fiind reprezentat prin intermediilor publicațiilor lunare Forbes România și ForbesLife România, al revistei trimestriale de lux și atitudine Up by Forbes România sau al proiectelor speciale Forbes Kids sau Forbes 500. Acestor ediții tipărite li se adaugă proiecte speciale în zona digitală și peste 20 de evenimente anual, de la formate de business și până la gale, petreceri sau evenimente « on-demand » sau private, care acoperă cele mai variate categorii de public din zona premium de pe piața românească.

*Oferta este valabilă pentru următoarele puncte Inmedio:

București: Inmedio Promenada, Inmedio Carrefour Feeria, Inmedio Carrefour Orhideea, Pasaj Universitate, Inmedio Gara de Nord, Inmedio American House, Inmedio Cotroceni Park.

Cluj: Inmedio Iulius Mall, Inmedio Carrefour Vivo Food, Inmedio Carrefour Vivo Case.

Alba Iulia: Inmedio Alba Mall, Inmedio Kaufland Alba Moților.

Timișoara: Inmedio Auchan Nord, Inmedio Iulius Mall.

Craiova: Inmedio Auchan Electrop.

Iași: Inmedio Kaufland Chimiei.

Brașov: Inmedio Auchan Cristianul, Inmedio Gara Brașov, Inmedio Auchan Coresi.

Deva: Inmedio Auchan Zarandului.

Târgu Mureș: Inmedio Auchan Gheorghe Doja.

Miercurea Ciuc: Inmedio Lunca Mare.

Reșita: Inmedio Bulevardul Muncii.