FacebookTwitterLinkedIn

Care este legătura dintre banking și antreprenoriat și, mai ales, cum se construiește o afacere care să poată crește de zece ori în timp scurt?

Nu vezi prea des un bancher care alege antreprenoriatul, după 20 de carieră care au culminat cu instituții internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Mihnea Crăciun, fost director adjunct al BERD în România, este, probabil, una dintre cele mai bune excepții de la această regulă, în condițiile în care, începând din 2021 (lansarea a fost amânată din cauza pandemiei), a construit de la zero biroul din România al Endeavor, o organizaţie care sprijină companiile să crească susținut la nivel global. De altfel, BERD a sprijinit extinderea Endeavor în România în anul 2020 printr-un grant de 450.000 de euro de la Fondul de Cooperare BERD-Turcia și este unul dintre fondatorii biroului local, alături de Dedeman și Globalworth.

Dosar 23 pentru 2023. Încotro se îndreaptă businessul și societatea din România?

Doi ani mai târziu, Mihnea Crăciun recunoaște că a fost o lecție importantă pentru un bancher obișnuit mai degrabă cu un stil corporatist, dar Endeavor România înseamnă acum doi campioni locali selectați în cadrul rețelei globale a Endeavor (FintechOS și DRUID), un consiliu de administrație care include 10 nume importante de pe piața locală, precum și peste 30 de mentori pregătiți să vină în ajutorul afacerilor pentru a susține scalarea acestora la nivel global.

„În primii doi ani, am selectat câte o companie pe an; mi-ar plăcea ca anul acesta să încercăm să selectăm două. Lucrăm cu un grup de aproape 20 de companii, dintre care, sunt sigur, mulți vor deveni antreprenori Endeavor. Pregătirea antreprenorilor este un proces riguros și de durată, în care sunt implicați mentori, fonduri de investiții și diferiți parteneri din rețeaua globală Endeavor, care evaluează și urmăresc parcursul candidaților. La nivel mondial, rata de selecție este de 3-4% și probabil că tot așa este și în România”, spune Mihnea Crăciun, îmbrăcat cu blugi și un tricou tip polo, o ținută frecventă pentru el în perioada post-banking, când aparițiile sale erau aproape fără excepție în ținută business.

Endeavor este o comunitate globală dezvoltată pentru a sprijini antreprenorii să aibă acces la cunoștințe, piețe globale și, nu în ultimul rând, bani. Include peste 2.000 de antreprenori din peste 40 de țări și este susținută de o rețea de peste 4.000 de mentori și peste 500 de fonduri de investiții. Practic, organizația caută permanent antreprenori de mare impact care doresc să își dezvolte accelerat afacerile, să schimbe ecosistemele, să creeze bunuri și să ofere servicii pentru a îmbunătăți viețile a milioane de oameni.

Dacă îl urmărești pe Linkedin pe Adrian Garcia-Aranyos, președintele Endeavor, vei constata că în fiecare săptămână se întâmplă câte ceva important cu unul dintre membrii rețelei, fie că e vorba de o finanțare sau tranzacție.

„Lucrurile evoluează continuu. Dacă în Europa, astăzi, ritmul nu e atât de alert, în geografii precum America Latină sau Orientul Mijlociu, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult față de anul 2021”, spune Mihnea Crăciun, care își păstrează perspectiva optimistă asupra contextului economic. „E drept că raportul de forțe s-a schimbat oarecum, valoarea medie a rundelor de finanțare mature s-a mai redus și evaluările companiilor încep să se apropie de mediile acestora pe termen lung. Nu mai sunt sute de milioane în joc la fiecare rundă, ci, poate, zeci de milioane. Pe de altă parte, România are un ecosistem antreprenorial foarte tânăr – cele mai multe dintre companiile noastre se află între runde Seed și Series A –, așa că ajustările globale de asemenea dimensiuni nu sunt neapărat foarte relevante pentru noi, ceea ce nu e un lucru rău.”

Fostul bancher atenționează însă asupra predicțiilor (uneori prea) optimiste din ultima perioadă. „Este o perioadă destul de ciudată – pe de o parte, ne dorim că inflația să scadă repede, pe de altă parte, viteza de scădere e influențată de viteza și determinarea cu care băncile centrale ridică ratele dobânzilor, lucru care poate să sufoce creșterea economică și să genereze recesiune în SUA sau UE. Exista speranță că, dacă ajungem acolo, măcar nu vom sta mult în acest punct, pentru că, între timp, China revine în forță, atrage resurse și investiții, după care, la rândul ei, va începe să investească în afară și astfel va alimenta un nou ciclu de creștere. Așteptările sunt că, din punct de vedere economic, vor fi niște turbulențe, însă nu unele majore.” 

Pe de altă parte, Mihnea Crăciun consideră că „un pic de măsură, din când în când, un fel de resetare și restartare a așteptărilor întregului ecosistem, nu e un lucru rău. Pentru cine a ridicat, în trecut, bani pe baza unui șervețel și a zis că face din el un avion s-ar putea ca acum să fie o problemă. Însă pentru cine își face bine treaba, integrând echipe tehnice competente, care creează sau îmbunătățește produse sau servicii și rezolvă probleme concrete ale pieței, perioada actuală este, fără îndoială, una plină de oportunități”.

Dar ce trebuie să facă un antreprenor român pentru a deveni membru al rețelei Endeavor? 

Mihnea Crăciun afirmă că procesul de selecție este flexibil, iar pe lista criteriilor se află elemente precum viteza de dezvoltare, capacitatea de a obține finanțare și rezultatele financiare, căci întrebarea de bază este dacă antreprenorii au capacitatea de a-și crește afacerea de cel puțin 10 ori sau chiar mai mult din momentul în care au fost selectați în cadrul Endeavor. Practic, organizația caută exact acele companii care se află în fața unui punct de inflexiune, care schimbă și accelerează traiectoria de creștere.

Nu în ultimul rând, Endeavor acționează și prin intermediul unui vehicul propriu de investiții de capital de risc – Endeavor Catalyst –, care a ridicat până acum, în cei mai bine de 10 ani de existență, patru fonduri. Până acum, Endeavor Catalyst a investit în mai mult de 250 de antreprenori Endeavor, printre care și FintechOS. „Și din România s-au strâns patru milioane de euro pentru acest fond și probabil că vom vedea și noi, peste câțiva ani, beneficii (o parte din profiturile fondului sunt împărțite și în cadrul organizației – n.red.).” 

Până atunci însă, Mihnea Crăciun trebuie, ca orice bancher, să aibă un plan de business serios în spate. Dar, ca orice antreprenor, are nevoie să fie pregătit în orice moment să schimbe din mers planul și, dacă e cazul, să se reinventeze.