FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, el s-a hotărât să devină antreprenor și să educe oamenii care vor să fie independenți din punct de vedere financiar, ajungând să fie considerat „părintele educației financiare moderne”.

Robert  Kiyosaki s-a născut şi a crescut în Hawaii, a absolvit facultatea, a intrat în Marina Americană şi a luptat în Vietnam, ca ofiţer şi pilot de elicopter. În 1977 a înfiinţat o companie ce a scos pe piaţă primul portofel din nailon pentru surferi, care în scurtă vreme a devenit un produs de mare succes.

La 47 de ani s-a pensionat, dar investește în domeniul imobiliar. În 1995, a devenit co-fondator al unei organizaţii internaţionale cu profil educaţional, care funcţionează în şapte ţări şi care şi-a propus iniţierea cursanţilor în arta afacerilor şi a investiţiilor. În calitate de specialist în educaţie, a vorbit de la cele mai importante tribune, la fel ca şi Og Mandino, Zig Ziglar sau Anthony Robbins.

În primul rând, Kiyosaki (72 de ani) crede că este crucial ca în școli copiii să fie învățați câteva noțiuni de educație financiară, printre care:

– Să studieze și să înțeleagă situațiile financiare: „După cum spune tatăl meu bogat <<Contabilul meu nu mi-a cerut niciodată carnetul de note. Contabilului meu nu-i pasă dacă aveam note bune sau ce școală am urmat. El dorește să-mi vadă situația financiară, deoarece aceasta îi spune cât de inteligent îmi gestionez banii. Situația financiară este carnetul nostru de note atunci când terminăm școala.>> Majoritatea profesorilor de școală nu au situații financiare.”

– Cum să se raporteze la datorii: „Există datorii bune și datorii rele. Datoriile bune te fac bogat, iar cele rele te fac să fii sărac. Cei mai mulți profesori au doar datorii rele.”

Taxe și impozite: „Impozitele sunt cele mai mari cheltuieli suportate de majoritatea oamenilor. Persoanele bogate știu cum să minimizeze impozitele în mod legal. Majoritatea profesorilor plătesc cele mai mari impozite.”

Ce calități necesită o persoană pentru a fi independentă financiar, în opinia lui Robert Kiyosaki?

Să citească „Tată bogat, tată sărac”, să joace jocul CASHFLOW și să caute sfaturi financiare de la profesori adevărați. „Un profesor adevărat este cineva care practică ceea ce predau.”

Unul dintre subiectele abordate de Kiyosaki în cărțile sale este faptul că părinții nu se pot baza pe sistemul educațional tradițional dacă vor să îi învețe pe copiii lor cum să își gestioneze banii. În prezent, în opinia lui, deși încă nu a fost îmbunătățit sistemul educațional, există în prezent câteva programe școlare de educație financiară. Totuși, calitatea și experiența profesorului sunt cele care fac diferența – „De exemplu, nu vrem să învățăm să pilotăm un avion de la un profesor care nu știe cum să piloteze.”

Alte cărți publicate de Kyiosaki sunt „Cadranul banilor”, „Ghidul investitorului”, „Copil bogat, copil isteț”, „Conspirația celor bogați: Cele opt noi reguli ale banilor”, „Ce este educația financiară… de fapt?”  etc. Acestea s-au vândut în milioane de exemplare în toată lumea.

Ceea ce l-a ghidat pe Kyiosaki de-a lungul timpului și ce i-a adus succesul este dorința de a împărtăși cu ceilalți oameni care vor să învețe educație financiară ceea ce tatăl său bogat l-a învățat. El a devenit antreprenor în urmă cu 40 de ani, din dorința de a crea locuri de muncă, de a fi independent din punct de vedere financiar, astfel încât să „nu fie niciodată sclavul banilor, al job-ului sau al unui angajator”, după cum spune acesta. A publicat cartea „Tată bogat, tată sărac” chiar înante de criza economică de acum un deceniu, și crede că indiferent de vremuri, oamenii pot deveni bogați, dacă au o educație financiară.

Cum vede Robert Kiyosaki economia globală? Care sunt cele mai mari provocări și oportunități?

„Lumea este un haos financiar. Guvernele împrumută bani pentru a-și plăti datoriile, nu mai avem cu ce să ne plătim pensionarii, iar milioane de oameni au salarii foarte mici.”

Cele mai importante lecții pe care Kiyosaki le-a primit pe parcursul vieții sunt: „Alege-ți profesorii cu atenție. Și fii atent la ideile pe care ți le spun.”

Robert Kiyosaki s-a aflat la București în luna mai cu ocazia conferinței Wealth Masters Tour.