FacebookTwitterLinkedIn

„Obstacolele pe care le-am întâlnit cel mai des au fost rezistența în fața schimbării și diferențele culturale. De aceea e bine să gândim în termeni de parteneriat colaborativ pe termen lung care să aibă la bază inteligența emoțională aplicată în afaceri. Revoluția digitală în momentul de față schimbă totul, de la administrația publică și modernizare, până la cele mai nebănuite sectoare: asigurări, banking, IT&C, automotive, chiar și modelul de proprietate. Toate acestea sunt în același timp și oportunități extraordinare. (…) Nu mai suntem o țară ieftină. Nu mai suntem o țară low cost. Nu mai putem să ne bazăm pe noțiunea unui preț mai mic. Trebuie neapărat să dăm dovadă de agilitate și inovație pentru a putea penetra piața internațională”, a declarat Bogdan Cocian, CEO Elba.

El a adăugat că o atenție specială trebuie acordată educației, mai ales în industria automotive:

„Trebuie să ne concentrăm pe educație, în Banat unde activăm ne confruntăm cu o penurie majoră de angajați căreia îi facem față prin prteneratele strânse cu universitățile locale și nu numai, dar și prin învățământul dual. Pe langa aceasta, ce am început să facem a fost să dezvoltăm centre de competențe regionale. În momentul de față în Timișoara avem un centru de competență demarat și axat pe urmarea meseriilor legate de injecția de masă plstica din zona de automotive. Vedem deoportrivă cum regiunea Banat devine un adevărat Silicon Valley pe partea de producție de electronice, nu numai românesc, ci și la nivel european. Ne axăm pe crearea unui centru de competențe și integrarea acestuia la nivel european în acest sens”, a adăugat Cocian.

Forumul economic “Poveștile care schimbă jocul”, organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) și comitetul român al Consilierilor de Comerț Exterior ai Franței (CCEF), a reunit la București 46 de lideri români și francezi din diferite domenii care au discutat despre stereotipurile inter-culturale prin retrospectiva ultimilor 30 de ani de cooperare franco-română și perspectiva economiei viitorului.

Forumul Economic Franco-Român face parte din Sezonul cultural România-Franța 2019, desfășurat în România în perioada 18 aprilie -14 iulie.

Franța reprezintă cel de-al 5-lea cel mai mare investitor străin în România, cu 4,4 miliarde de euro și cu 2.300 de companii franceze active în România. Comerțul bilateral este în creștere și se ridică la 8,5 miliarde de euro.