FacebookTwitterLinkedIn

Investește în cariera ta

Indiferent ce se întâmplă cu economia în următorii câțiva ani, există un lucru asupra căruia ai control total: valoarea ta profesională. De aceea, investiția permanentă în carieră este una cât se poate de profitabilă. Mergi la cursuri, ia-ți cât mai multe certificări profesionale, mergi la conferințe pe zona ta de interes, citește cărți și cursuri de specialitate. În măsura în care se poate, încearcă să fii la curent cu noutățile din zona în care profesezi.

Dacă resursele financiare nu sunt de partea ta, apelează la cursuri de pe platforme online de educație precum “Coursera”, “Udemy” sau “Lynda’’, unde găsești și cursuri gratuite (și plătești examenele de certificare atunci când îți permiți) și cu bani, în funcție de bugetul de care dispui.

Acesta este un moment bun și pentru o reconversie profesională, dacă interesele și abilitățile tale merg și în alte direcții. Trebuie să îți găsești doar timp și energie, pentru că resursele financiare nu mai constituie de ceva vreme o piedică în calea avansării profesionale.

Investește în imobiliare

Imobiliarele au fost mereu tentante la capitolul investiții pe termen lung. Și chiar dacă perioadele de criză au avut mereu urmări nefaste, undeva trebuie să locuiască fiecare, nu-i așa? Un apartament nou este mereu o idee bună, pentru că, practic, este o sursă de venit lunară dacă îl închiriezi și una de bani ușor de procurat, dacă te decizi să îl vinzi, în caz de nevoie sau atunci când profitul pe care îl poți obține este unul tentant. Ai grijă doar să alegi un dezvoltator imobiliar de încredere, ca să te asiguri nu doar de calitatea apartamentului în care ai investit, ci și că tranzacția este una sigură.

Terenurile în zone turistice pot fi o altă investiție profitabilă, fie că intenționezi să construiești pe ele, să le închiriezi sau să le vinzi când piața are un moment de creștere. Nici spațiile de birouri nu sunt o idee de ignorat, în condițiile în care cererea este încă destul de mare pe piață.

Investește în skilluri care îți pot aduce bani în plus

Dacă veniturile pe care le câștigi din jobul tău de zi cu zi nu sunt suficiente sau nu îți permit o dezvoltare a carierei pe cont propriu, ai mereu varianta transformării unui hobby în colaborare aducătoare de bani în plus. Dacă te pricepi să scrii poți alege să fii freelancer, dacă ești un inginer bun poți acorda consultanță pe proiecte punctuale, dacă ești pasionat de muzică poți fi DJ la evenimente, dacă ești talentat la desen poți folosi asta în avantajul tău, iar exemplele pot continua.

Tot ce ai de făcut este să investești inițial în instrumente, certificări sau diverse tool-uri care te pot ajuta să îți faci mai eficientă munca și apoi să se afle în piață despre tine. Calitatea serviciilor oferite, alături de prețuri competitive te vor ajuta să îți faci o rețea de clienți care îți vor asigura suficiente venituri pentru a-ți atinge scopurile financiare.

Dincolo de situația economică, cea mai valoroasă resursă ești tu, așa că alege să investești în primul rând în tine și în viitorul tău.