FacebookTwitterLinkedIn

Pe lângă un salariu competitiv și corect, studiile arată că angajații pot fi motivați și de recompense non-financiare. În cele ce urmează îți prezentăm câteva modalități prin care și tu poți încuraja performanțele la locul de muncă, atât financiare, cât și non-financiare.

Oferă salarii competitive

Un salariu competitiv, peste medie, poate fi, de multe ori, cel mai bun mod de a încuraja performanța în companie. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face e să oferi tuturor angajaților tăi același salariu. Un angajator care nu face departajări salariale în funcție de performanțele fiecărui angajat în parte nu are șanse foarte mari să își păstreze în companie top performerii. De ce nu e bine să îi tratezi pe toți la fel? Răspunsul e destul de simplu. Imaginează-ți că ai doi angajați care au, în mod constant, performanțe mai mari decât restul. Dacă încurajezi practici organizaționale care nu recompensează performanța niciunuia dintre acești angajați în niciun fel, pe termen lung ei vor părăsi compania.

Află ce beneficii își doresc angajații tăi

Un alt mod prin care poți încuraja performanța la locul de muncă: beneficiile. În acest caz, însă, ar fi important să afli ce își doresc angajații tăi. De exemplu, dacă poți să oferi abonamente la sală și tichete de masa, în primă instanță ai putea crede că echipa ta (mai ales dacă are o medie de vârstă mai mică) ar putea fi mai interesată de abonamentul la sală, dar dacă faci un mic sondaj ai putea afla că poate salariații tăi își doresc mai mult tichetele de masa. Oferirea de beneficii poate fi o modalitate excelentă de încurajare a performanței în cadrul companiei și cu cât acestea sunt mai variate, cu atât mai bine. Pe listă mai poți pune și voucherele pentru vacanță, tichetele-cadou, al 13-lea salariu și așa mai departe.

Birouri smart

Majoritatea birourilor din companii sunt amenajate după modelul open-space. Asta se întâmplă, în mare, din două motive: pentru că angajatorii consideră că astfel pot favoriza interacțiunile între angajați și pentru a economisi spațiu. Un design corect al spațiului în care muncesc angajații tăi ar trebui să ia în considerare, însă, faptul că aceștia ar putea avea nevoie, uneori, și de mici locuri în care să se retragă și să se poată concentra asupra sarcinilor individuale. Open-space-ul nu favorizează performanța individuală a angajaților, așa că ai putea să reorganizezi spațiul astfel încât să existe și locuri pentru relaxare, spații verzi sau mini-săli în care angajații tăi să se retragă și să își poată rezolva task-urile care le solicită un grad mai mare de concentrare.