FacebookTwitterLinkedIn

Investițiile imobiliare au fost mereu în topul preferințelor, datorită riscurilor reduse și a rentabilității bune. Care sunt, însă, regulile de care trebuie să ții cont, mai ales dacă ești la început în acest domeniu? Cu ce ar trebui să începi și ce informații sunt esențiale pentru a diminua cât mai mult riscul unei pierderi?

Alege tipul de investiție

Pe piața imobiliară sunt două mari categorii de investiții pentru neprofesioniști: cumpărarea de imobile pentru revânzare, respectiv cumpărarea pentru a le închiria. Să le luăm pe rând.

Cumpărarea unei case este o investiție de tip speculativ, în sensul în care cumperi cu un preț mic, sperând că o vei vinde în profit. Astfel de achiziții se fac, de regulă, pe timp de criză, când prețurile scad semnificativ, înainte de construcția efectivă, sau pot fi asociate unei renovări pentru a transforma apartamentul sau casa respectivă într-una cu un grad ridicat de lux sau confort.

Achiziția imobiliară pentru închiriere poate fi extrem de profitabilă, mai ales în marile orașe, unde există deficit de locuințe. Pe lângă investiția necesară achiziției imobilului, vor exista și cheltuieli suplimentare (taxe, impozite, mobilă, servicii electricitate, internet, TV sau reparații). Un avantaj aici îl constituie faptul că valoarea proprietății respective se poate aprecia în timp, în funcție de dezvoltarea zonei, ceea ce poate atrage după sine o valoare mai mare a chiriei.

Începe de la mic la mare

Regula spune că e bine să începi cu un imobil cu suprafață mai mică și, pe măsură ce trece timpul, poți avansa la apartamente cu mai multe camere, sau, de ce nu, chiar case sau spații pentru birouri mai mari. Regula e valabilă inclusiv pentru cumpărarea unei case în care vrei să locuiești. Pentru început, orientează-te spre garsoniere, apoi apartamente cu 2 camere, trei camere și așa mai departe.

Raționamentul e simplu. O investiție inițială mai mică, precum o garsonieră, nu-ți va bloca banii pe termen atât de lung, nu presupune riscuri atât de mari în cazul unui credit, se închiriază rapid și își păstrează mai bine valoarea de revânzare, dacă te decizi la altceva. În plus, se poate vinde teoretic mai rapid, comparativ cu apartamentele cu mai multe camere.  Dar, dacă te decizi să nu o vinzi, poți achiziționa ulterior un apartament de două camere, mărindu-ți portofoliul de locuințe și, implicit, sursele de venit pasiv.

Ia cât mai mulți factori în calcul

Conform Eurostat, sectorul construcțiilor a cunoscut în luna iunie o creștere de peste 23% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar a scăzut cu peste două procente față de luna mai 2019. Aceste fluctuații pot fi mai mari în timp de recesiune sau bulă imobiliară. În general, însă, o investiție imobiliară poate aduce randamente de 6-7% pe termen lung sau chiar și de 12-14% pentru proprietățile închiriate în regim hotelier. 

Pentru un maxim de profitabilitate, trebuie să iei în calcul amplasarea proprietății, eventualele probleme (densitate prea mare, lipsa de dotări urbane, aglomerări de trafic, lipsa infrastructurii etc.), reputația zonei (stai de vorbă cu vecinii, explorează împrejurimile pe jos), distanța față de mijloacele de transport și punctele de interes, accesibilitatea serviciilor (centre universitare, magazine, parcuri, spitale, zonele de business), finisajele, dotările și eventualele schimbări prin care ar putea trece zona respectivă (proiecte mari de infrastructură). Bineînțeles, dacă plănuiești să închiriezi, e nevoie să iei în calcul și tipul de potențiali chiriași: studenți, tineri, familii cu sau fără copii. Fiecare are nevoi specifice, iar apartamentul sau imobilul tău se va închiria mai bine dacă alegi să-l mobilezi, dotezi și promovezi către tipul dorit de chiriași.

Întotdeauna consultă un specialist

Achiziția unei case ocupă primul loc ca importanță. Chiar și în scop investițional, suma mare care este în joc face ca sfatul unui specialist să fie obligatoriu. De aceea, recomandarea noastră e să apelezi la experți pentru fiecare aspect al achiziției. Consultă un avocat pentru termenii contractuali sau o eventuală modificare a clauzelor. La fel, verifică împreună cu un notar dacă există vreun litigiu sau orice altă problemă de natură legală asupra proprietății sau terenului.

În cazul achiziției unui apartament încă neconstruit sau în fază de construcție, verifică atent dezvoltatorul. Date despre companii și istoricul acestora se pot obține atât de la Oficiul Registrului Comerțului, cât și de la Autoritatea de Stat în Construcții sau bazele de date disponibile online contracost. 

Dezvoltatorul sau fostul proprietar îți poate pune la dispoziție și datele tehnice ale imobilului. Și aici e bine să apelezi la un arhitect, inginer structurist sau inginer constructor.

Indiferent de natura și scopul achiziței pentru investiție, aceste sfaturi te vor ajuta nu doar să eviți eventualele probleme, ci și să-ți maximizezi profiturile.