FacebookTwitterLinkedIn

Cu toții știm că Moscova nu crede în lacrimi şi nici în culori politice. Chiar dacă actuala clasă politică nu poate înduioșa puterea de la Kremlin, există însă antreprenori români care au bătut la porțile Rusiei și, spre surpriderea multora, chiar li s-a deschis. Unul dintre cei mai îndrăzneți a fost Gabriel Comănescu, care, la numai 45 de ani, a ajuns printre cei mai importanți oameni de afaceri din ţară. Și, cu siguranță, un antreprenor care trebuie urmărit cu atenție în acest an. Iată mai jos câteva dintre motive.

Vezi aici cine sunt cei 13 antreprenori care trebuie urmăriți în 2013.

Grupul Servicii Petroliere (GSP), compania fanion a grupului Upetrom, bătea în 2009 palma cu ruşii de la Gazprom. Între timp, GSP a finalizat instalarea unei conducte submarine de gaz de 160 de km pentru beneficiarul Gazprom menită a securiza energetic oraşul Soci în perspectiva Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014. Costurile s-au ridicat la peste 270 de milioane de dolari. Colaborarea cu ruşii a continuat, însă, şi în 2012, iar nava Prince a Grup Servicii Petroliere prestează și acum servicii de cercetare şi suport la gazoductul South Stream. Mai mult, anul trecut, GSP a pătruns cu activități în Marea Nordului, care se alătură pieţelor existente, Marea Neagră, Mediterana, Federaţia Rusă şi Mexic.

13 pentru 2013: Dan Șucu, antreprenorul “per se”

În paralel, la sfârșitul anului trecut, o sondă de explorare realizată de una dintre platformele aflate în portofoliul Grup Servicii Petroliere a identificat un rezervor de petrol în Marea Nordului în cadrul unui contract cu Wintershall Nordzee Olanda, firmă controlată de germanii de la Wintershall, parte a grupului BASF. Rezervorul conţine petrol cu un potenţial de recuperare de 30 de milioane de barili, iar un program de foraj ar putea avea loc chiar anul acesta. Tot pentru 2013, antreprenorul și-a propus să mizeze și pe producţia de echipamente pentru energia verde la Upetrom 1 Mai, în contextul scăderii cererii de utilaj petrolier.

Vezi aici cine sunt cei 13 antreprenori care trebuie urmăriți în 2013.

Comănescu a intrat în afacerile cu petrol încă din 1999, când a cumpărat companiile de foraj pe uscat Foserco şi Aquafor de la AVAS. El a pus bazele companiei încă din 2004 și a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Administrație 8 ani la rând, pentru ca în iulie 2012 să fie numit CEO al grupului. În 2004 a încheiat primul contract pentru foraj maritim, iar peste doi ani, în 2006, a preluat platformele maritime ale Petrom (Atlas, Fortuna – vandută în 2006 –, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn), în cadrul unei tranzacţii estimate la 100 de milioane de euro. Le-a modernizat, iar apoi le-a pus la treabă. Succesul nu a întârziat să apară, iar Comănescu a devenit în 2010 cel mai puternic antreprenor român, reuşind să intre în top 500 cele mai mari afaceri din Europa Centrală, potrivit unui studiu anual realizat de compania de consultanță Deloitte.

13 pentru 2013: Frații Pavăl și extinderea strategică

În 2011, omul de afaceri a mai făcut un pas pentru dezvoltarea Grup Servicii Petroliere şi a decis să îşi extindă flota după ce a mai cumpărat două platforme de foraj şi un vapor. În ultimii ani, Grup Servicii Petroliere a investit peste 200 de milioane de dolari în achiziţia de echipamente moderne şi construcţia de nave tehnice destinate activităţiilor de construcţii marine. În aceste condiții, dar mai ales după ce a cucerit treptat Orientul Mijlociu și încet-încet Rusia, care ar putea fi următoarea destinație pentru antreprenorul român?

Vezi aici cine sunt cei 13 antreprenori care trebuie urmăriți în 2013.