FacebookTwitterLinkedIn

Până de curând, acestea erau singurele informaţii palpabile despre activitatea lui Raul Doicescu, deoarece omul de afaceri a fost, de-a lungul vremii, extrem de zgârcit cu apariţiile sale publice. Astfel, nu mică a fost mirarea jurnaliştilor când l-au văzut pe final de an 2012 pe patronul Bog`Art la evenimentul de începere a lucrărilor la Green Gate, o clădire de birouri dezvoltată de cehii de la S Group în zona Trafic Greu din Bucureşti. Prezenţa lui Raul Doicescu în containerul în care a avut loc conferinţa de presă nu a fost însă deloc întâmplătoare, ci este parte a noii strategii a companiei, datorată în special noilor realităţi economice aduse de criză.

GHIDUL INVESTIŢIILOR 2013: Dezvoltator imobiliar, caut teren

„În perioada 2007-2008, dacă veneai la firma Bog‘Art cu o comandă de trei milioane de euro, era greu să o abordăm, pentru că noi avem o structură de management pentru fiecare proiect. Astăzi dacă vii cu o comandă de un milion – și mai puțin – ești binevenit”, spunea Raul Doicescu într-un interviu acordat Forbes România în 2012, an în care compania sa a înregistrat o cifră de afaceri de 80 de milioane de euro, potrivit estimărilor proprii. Spre comparaţie, vârful business-ului a fost atins în 2008, când Bog`Art a avut venituri de 93 de milioane de euro.

Clădirile “verzi” de birouri: prietenoase cu mediul sau cu buzunarul proprietarului?

Raul Doicescu nu a trecut ca gâsca prin apă de criza construcţiilor din România, ci a şi învăţat ceva, iar acum acţionează în consecinţă. Astfel, în afară de contractele semnate anul trecut, care îi vor asigura  activitatea  în următorii doi ani  (Bog`Art construieşte Floreasca Park, noul proiect al Portland Trust, Green Gate, dar şi a doua fază a ansamblurilor rezidenţiale Edenia şi Evocasa Optima dezvoltate de Immofinanz – contracte în valoare de peste 70 de milioane de euro), Raul Doicescu a decis să investească în real estate, pentru a-şi asigura un colac de salvare în cazul în care lucrurile se înrăutăţesc. „UniCredit Tower  este investiția firmei Bog Art, pe terenul companiei noastre și acolo vor sta timp de 10 ani, cu chirie, cei de la UniCredit Țiriac Bank, care au şi finanţat construcţia”, explică Raul Doicescu. „Avem și alte terenuri, resursele financiare pe care ni le-am creat vrem să le investim în real estate, pentru că făcând investiția, ne creem de lucru și în construcții.”

În fapt, pentru Raul Doicescu, situaţia economică dificilă din ultimii ani a însemnat a un prilej de a testa forţa companiei sale şi, poate mai important, de a-şi păstra calitatea de reper pentru piaţa construcţiilor din România.