FacebookTwitterLinkedIn

Gabriel Comănescu, 51 de ani

Avere: 500 de milioane de lei

Constanța

Industrie navală, turism

Gabriel Comănescu a intrat în afacerile cu petrol încă din 1999, când a cumpărat companiile de foraj pe uscat Foserco şi Aquafor de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). El a încheiat, în 2004, primul contract pentru foraj maritim, iar peste doi ani, în 2006, a preluat platformele maritime ale Petrom (Atlas, Fortuna – vândută în2006 –, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn), în cadrul unei tranzacţii estimate la 100 de milioane de euro. Comănescu este colecţionar de maşini de epocă, pe care le expune la diverse evenimente alături de alţi împătimiţi.

Deși prețul barilului de petrol a crescut constant pe parcursul ultimilor doi ani, afacerile din domeniul serviciilor petroliere controlate de Gabriel Comănescu s-au scufundat, în contextul lipsei comenzilor.

GSP operează opt platforme mobile de foraj marin, trei nave de construcții offshore, nave multifuncționale de suport și barje de mare tonaj, dispunând de trei baze operaționale – în Dana 34, Agigea și Midia.

Situația s-ar putea îmbunătăți, în următorii ani, în condițiile în care GSP Offshore, o companie din grupul GSP Holding, a câștigat un contract de foraj pentru amenajarea a două sonde de explorare offshore, situate în largul Mării Negre de la compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), deținută integral de Grupul Carlyle, cea mai mare firmă de private equity din lume. În plus, anul trecut, Comănescu anunța că a câștigat un contract în Nigeria, mai mare decât cel executat pentru Gazprom. GSP a obținut un contract în valoare de 270 de milioane de dolari, în 2009, de la contractorul general al Gazprom, pentru construcţia unei conducte offshore de 159 de kilometri. De asemenea, GSP Holding caută un partener pentru dezvoltarea celor două perimetre petroliere din Marea Neagră pe care le-a preluat, în 2015, de la Petroceltic (Irlanda), valoarea tranzacției nefiind anunțată. La data achiziției, Comănescu deţinea 20% din perimetrul EX-27 Muridava şi 30% din blocul EX-28 Est Cobălcescu, prin intermediul firmei Petromar Resources.

Grupul GSP Holding furnizează servicii integrate pentru industria offshore de petrol și gaze: foraj și construcții maritime, shipping, servicii asociate șantierelor navale, aviație, inginerie, logistică, precum și catering și training specializat.

GSP Holding are sediul la Luxemburg, iar principala bază operațională se află în Constanța, la Dana 34.

Gabriel Comănescu a absolvit Academia Navală Mircea cel Bătrân, după care a fost angajat drept ofiţer electrician în marina comercială şi inginer electromecanic la Romline. Pe lângă servicii petroliere, Comănescu este implicat, alături de soţia sa, Gina Comănescu, în afaceri din turism (hotelul de cinci stele Vega din Mamaia) și fashion (franciza brandului de Marina Yachting). Marina este prezent în patru locații – două în București, unul în aria comercială a hotelului Vega şi unul în hotelul Alpin din Poiana Braşov.