FacebookTwitterLinkedIn

Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, cu afaceri cumulate de aproximativ 1,4 miliarde de euro şi 10.500 de angajaţi a devenit în premieră, anul trecut, cel mai bogat român. Poziționat pe locul 1 în Top 500 Miliardari Forbes, Ioan Niculae (58 de ani) are o averea estimată de 1.000-1.100 de milioane €.

Evoluţia ascendentă a business-urilor pe care le deţine în industria chimică şi în agricultură l-au propulsat pe omul de afaceri de 58 de ani, prin intermediul grupului de firme pe care îl deţine şi în topul celor mai mari 500 de jucători din regiune, conform unui studiu realizat de compania de consultanță Deloitte.

Interagro este în acest moment cea mai mare afacere autohtonă. Peste 70% din aceasta o reprezintă activitatea din industria chimică, Ioan Niculae fiind proprietarul a cinci combinate de îngrăşăminte chimice, la Turnu Măgurele (Donaw Chem), Bacău (Amurco), Slobozia (Chemgas), Piatra Neamț (Gaproco) și Făgăraș (Nitroporos).

Dincolo de cifre, mai sunt si alte motive pentru care trebuie urmărit cu atenție în acest an Ioan Niculae. În primul rând, pentru că până la jumătatea acestui an ar trebui să devină, potrivit propriilor declarații, independent energetic. În paralel, proprietarul grupului de firme Interagro se pregătește intens să devină un jucător important în domeniul energiei electrice.

Altfel spus, toate combinatele de îngrăşăminte chimice ale Interagro vor consuma, până la sfârşitul acestui an, numai energie electrică din producţie proprie. În urma investițiilor de câteva sute de milioane de euro, Interagro a construit sau se află în curs de finalizare a unor centrale electrice în cogenerare pentru fiecare combinat deţinut.

„Valoarea estimată la punerea în funcțiune a celor cinci centrale este de 96 de milioane de euro”, spune Niculae. Acestor reduceri substanţiale a costurilor de producţie li se adaugă şi economiile substanţiale realizate în urma înfiinţării unei companii mixte cu gigantul rus Gazprom care a înregistrat un profit de 10 miliarde de dolari în patru luni.

Combinatele Interagro procesează astfel gaze direct de la Gazprom, fără alți intermediari. Iar parteneriatul cu rușii înseamnă, înainte de toate, o reducere cu până la 22% a costurilor cu materia primă.

Pe termen mediu, Niculae intenţionează să se angajeze într-o investiţie de și mai mari dimensiuni, constând în construirea, la Făgăraş, a unei centrale electrice în ciclu combinat, de 450 MWh. Investiția estimată se ridică la 320 de milioane de euro și va fi asigurată din surse proprii și atrase, inclusiv din fonduri europene.

Dincolo de chimie și energie, Ioan Niculae este unul dintre cei mai mari agricultori din România, lucrând la nivel naţional aproximativ 55.000 de hectare de teren, din care aproximativ 20.000 de hectare sunt în proprietate. În plus, Interagro are în acest moment o capacitate de depozitare de peste 1,2 milioane de tone.

Toate aceste motive ne îndreptățesc să afirmăm că Ioan Niculae este, probabil, antreprenorul a cărui evoluție se va suprapune cel mai bine în acest an peste cea a economiei românești. De modul cum îi vor merge afacerile lui Niculae va depinde întreaga economie românească.

13 pentru 2013 – Ovidiu Șandor

În următoarele zile veți afla care sunt planurile celorlalți 12 antreprenori pe care Forbes România vă sfătuiește să îi urmăriți în 2013!