Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Proiecte speciale |
|

13 pentru 2013: Dan Șucu, antreprenorul “per se”

Dacă ar exista un antreprenor „per se“ în România, atunci probabil că acesta ar trebui să fie Dan Șucu.    Omul care a pus bazele celui mai mare comerciant de mobilier din România, Mobexpert, ale cărui produse se regăsesc, mai mult ca sigur, în oricare apartament al clasei medii românești, a trecut în cei aproape 20 de ani de antreprenoriat (Mobexpert a fost creată în 1993) de la agonie la extaz și viceversa.
 aboneaza-te
sucu_ok_coperta.jpg

A prins marile crize economice cu devalorizările incredibile de la finalul anilor ‘90, dar și vremurile în care economia românească înflorea de la an la an, în principal pe baza consumului, precum și căderea abruptă a consumului de după declanșarea celei mai grave crize economice din ultimii 50 de ani. Ba, mai mult, efectele negative ale crizei economice au venit după ce omul de afaceri a contractat un credit important, prin care a răscumpărat partea de afacere a fostei sale soții, Camelia, alături de care pusese bazele Mobexpert în urmă cu aproape 20 de ani (la momentul tranzacției, afacerea fusese evaluată la multiplii generoși din perioada de boom).

Sunt oare acestea suficiente motive pentru ca Dan Șucu să intre pe lista Forbes România a celor 13 antreprenori de urmărit în acest an, în condițiile în care afacerea sa nu a avut în ultimii ani ritmurile de creștere explozive ale celorlalte nume prezente pe listă, ci s-a menținut în jurul nivelului de 100-110 milioane de euro și al creșterilor cu o zecimală?

Pe de o parte, Dan Şucu este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați antreprenori români. Este printre puținii oameni de afaceri de top ale căror nume nu au fost asociate în vreun fel în ultimii 20 de ani cu vreun scandal politic sau cu vreun „prieten“ prin structuri de stat. Nu în ultimul rând, Șucu a cochetat cu ideea de a deveni un jucător regional, extinzându-se în Bulgaria și Serbia.

Însă dincolo de asta, Şucu este unul dintre antreprenorii activiști, care arată cu degetul ori de câte ori au ocazia băncile pentru lipsa de susținere a antreprenorilor locali, mai ales atunci când aceștia ar fi avut nevoie mai tare, în perioada de după 2008.

Iar pentru cei care au trecut prin magazinul Mobexpert din Pipera, Șucu reprezintă acel tip de patron care poate fi găsit dis de dimineață, pe terasa din fața magazinului, aranjând alături de alți angajați ai magazinului produsele de mobilier de grădină (una dintre noile găselințe ale omului de afaceri pentru a contracara scăderea pieței tradiționale de mobilă). Sau, mai spre prânz, poate fi găsit la o cafea alături de parteneri, la restaurantul de la ultimul etaj al magazinului, deținut de una dintre fiicele omului de afaceri.

Pentru stilul său de antreprenor hiperactiv și implicat, Dan Șucu trebuie urmărit și în acest an, pentru că evoluția viitoare a afacerii sale în lupta cu giganți foarte cool ai vremurilor noastre, precum IKEA, poate cuprinde lecții importante pentru ceilalți antreprenori sau, de ce nu, viitori antreprenori.

Vezi aici cine sunt cei 13 antreprenori care trebuie urmăriți în 2013.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii