FacebookTwitterLinkedIn

Experții Băncii Mondiale consideră că Brașovul are un atu pentru că are în acest moment infrastructură urbană foarte bine pusă la punct, cea mai bună din țară la momentul de față. De asemenea, aceștia apreciază că Brașovul este un oraș-magnet pentru tinerii români, în contextul în care orașul de sub Tâmpa este perceput de români drept o localitate cu o calitate a vieții ridicată, însă reprezentanții Băncii Mondiale atrag atenția că sunt suficiente arii care pot fi îmbunătățite în Brașov.

Mai mult decât atât, Brașovul se află pe locul 2 în topul orașelor din România în ceea ce privește implementarea proiectelor de Smart City, cu 20 astfel de inițiative, potrivit unui studiu realizat de Vegacomp.

Dar acestea sunt încă doar o mică parte din realitatea brașoveană. Amplasarea în mijlocul țării și numeroșii vorbitori de limba germană au atras spre Brașov mai multe companii din domenii tehnice. În plus, în județ funcționează opt parcuri industriale: Parcul Industrial Carfil, Parcul Industrial Feldioara-Halchiu, Parcul Industrial Metrom, Parcul Industrial Zărnești, Parcul Industrial Prejmer, Brașov Industrial Park, Brașov Business Park și Sofimat Logistic Park. În regiune mai funcționează și patru incubatoare de afaceri, numărul locurilor de muncă create fiind de peste 250. Ca urmare a acestei orientări, suprafața de spații industriale moderne din Brașov este una dintre cele mai ridicate din țară, de 170.000 de metri pătrați.

În 2018, PIB-ul pe cap de locuitor a fost în județul Brașov de aproximativ 10.400 de euro, iar rata șomajului înregistrată aici a fost de doar 2,5%, sub media națională. Cel mai mare business din județul Brașov îl are producătorul de accesorii și componente auto Autoliv România, cu acționariat străin. De cealaltă parte, Bilka este cea mai mare firmă din județ cu acționariat românesc, fiind deținută de Horațiu Țepeș, urmată de Ropharma Logistic (Mihai Miron). O altă oportunitate pentru Brașov este turismul. În anul 2018, au fost înregistraţi peste 1,27 milioane de turişti (82,1% români și 17,9% străini), în creştere cu 14,4%, faţă de anul anterior. De asemenea, zilele de cazare au crescut cu 15,7%, la 2,56 milioane. Însă cea mai mare problemă cu care se confruntă oraşul rămâne lipsa aeroportului, precum și lipsa autostrăzii București-Brașov. În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 39/2018, proiectarea şi construcţia autostrăzii Ploieşti-Brașov se va realiza prin parteneriat public-privat, respectiv printr-o societate de proiect ce va avea ca acţionari partenerul public, respectiv CNAIR, şi un partener privat, desemnat în urma procedurii de achiziţie publică, prin negociere competitivă. Ca alternativă, au fost făcute demersuri pe lângă Ministerul Transporturilor de a lega Braşovul de autostrăzile existente A1 – Sibiu, A3 – Ploieşti, A3 – Tîrgu Mureş. De asemenea, aspectul Gării Brașov este o problemă majoră vizată de Primăria orașului. În ceea ce privește construcția aeroportului, acesta pare să prindă contur, după ce autoritățile au anunțat că, în acest an, vor fi demarate lucrări la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

În schimb, piața imobiliară se află în plină dezvoltare și în Brașov, mai ales în ceea ce privește segmentele office și retail. La finele primului semestru al anului anterior, stocul clădirilor de birouri moderne din Brașov era de 103.000 de mp, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Însă, începând cu anul 2016, stocul clădirilor moderne de birouri a început să se dezvolte, iar în anul 2019 stocul existent ar putea crește cu o treime. În ciuda tuturor dificultăților, cerere pentru spații de birouri moderne există în Brașov, după cum o arată Coresi Business Park, dezvoltat de Ascenta Management. Dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Braşov, Coresi Business Park este unul dintre cele mai importante centre de birouri din afara Bucureştiului, ce totalizează în prezent peste 40.000 mp, la standard de clasă A.  În iulie 2017, Immochan România a achiziţionat proiectul Coresi Business Park cu prețul de aproximativ 50 de milioane de euro. Pentru spațiile vechi, Coresi este ocupat în întregime, iar gradul de retenție al chiriașilor se ridică la 100%, majoritatea fiind în extindere și trecând printr-o reînnoire de contract. Parcul de afaceri dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov găzduiește chiriași internaționali precum CGS, IBM, Raiffeisen, Tata Technologies și Waters. De potențialul zonei au fost atrași și jucători importanți de pe piața din București. AFI Park Brașov, localizat în centrul orașului, va pune în 2019 pe piața de birouri brașoveană o suprafață de clasa A de 25.000 de metri pătrați închiriabili, la o suprafață construită de 30.000 de metri pătrați. Proiectul imobiliar dezvoltat de AFI România, care deține, în zona Central – Vestică a Bucureștiului, complexul de birouri AFI Park 1-5 și mall-ul AFI Cotroceni, va fi livrat în două faze, una de 15.000 metri pătrați, iar alta de 10.000 metri pătrați, fiind deja certificat LEED Gold. AFI Park Braşov va introduce pentru prima dată pe această piaţă de birouri clădiri verzi.

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Centru

PopulațiE județ după domiciliu: 632.941

INDUSTRII PRINCIPALE: comerț și distribuție, transporturi feroviare, echipamente electronice

PIB/capita în 2018 (mii lei): 48,9

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.680

ISD/capita (mii euro): 1.838

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 2,5

Profit net per capita (euro): 983

Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 1,3

Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 0,6

Firme active la 1.000 de locuitori: 35,6

Magazine Penny în județul Brașov: 11

Forbes Best Cities 2019 este un proiect susținut de  termene.ro și PENNY Market, care are 11 magazine în județul Brașov.