FacebookTwitterLinkedIn

Sibiu este unul din cele mai importante oraşe din Transilvania cu un remarcabil potenţial de dezvoltare economică, avantajat şi de poziţionarea sa pe Coridorul IV Paneuropean şi beneficiind de un modern Aeroport Internaţional.

Datorită a 13 proiecte Sibiul a intrat, pe locul 8, în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru un „oraș inteligent” (smart city) în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit raportului „Radiografia Smart City România”, realizat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting. Încă de pe vremea când primar al orașului era Klaus Iohannis, în aprilie 2014, Primăria Minicipiului Sibiu a publicat „Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă”, pe care l-a inclus în proiectul mai larg „Sibiu – Oraș Inteligent”.

Începând cu anul 2017, Primăria Sibiu poate emite și prelungi în format electronic certificatele de urbanism și autorizația de construcție/desființare, precum și certificatele de atestare fiscală pentru terenuri și case, solicitările pentru acestea putându-se face tot online. Tot de anul trecut, agenții economici sunt notificați pe email dacă le expiră acordul de funcționare.

Municipalitatea a mai început să introducă iluminatul inteligent în parcuri (corpuri de iluminat eco-eficiente, reglarea intensității luminii pe intervale orare, senzori de mișcare, monitorizarea centralizată și de la distanță a sistemului), completat de Wi-Fi și de camere de filmat, începând cu parcul Sub Arini. Acestea sunt însă doar o parte dintre proiecte, altele vizând transpotul public, ghidul virtual la Grădina Zoologică, automatele stradale pentru plata parcărilor și piloni mobili în zona pietonală din centrul Sibiului.

Citește aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2019

Vezi aici: Topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România, ediția 2018

Cu un PIB de 19,2 miliarde de lei și cu o rată a șomajului de 2%, Sibiul este unul dintre cele mai dezvoltate județe din țară. Creșterea reală a PIB-ului județului Sibiu la nivelul anului 2017 a fost de 9,1%, peste media națională, iar exporturile județului totalizează 3 miliarde de lei, reprezentând 4,7% din totalul național. Dezvoltarea județului Sibiu a fost favorizată și de infrastructură, Sibiul fiind traversat de drumul european E68, de drumul european E81 şi coridorul IV Pan–European. În plus, Aeroportul Internațional Sibiu reprezintă un plus pentru județ, care atrage anual sute de mii de turiști. Anul trecut, Aeroportul Internațional Sibiu a înregistrat un număr total de peste 662.000 pasageri, traficul de pasageri de pe aeroportul sibian înregistrând creșteri constante pe parcursul ultimilor ani.  Aceste atuuri au dat un impuls și dezvoltării producției, pentru care autoritățile locale au dezvoltat și două zone industriale, una în estul orașului şi alta în vest. Cu excepția primelor două companii, Romgaz și Transgaz, controlate de statul român, topul celor mai mari businessuri din oraș este dominat de cele din automotive. Locul 3 îi revine producătorului de comutatoare şi sisteme de comandă electromecanice şi electronice Marquardt Schaltsysteme, controlat de germanii de la Marquardt Schalt. Acesta a obținut o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei, cu 24% mai mult decât în anul anterior, iar profitul net i-a urcat de 6 ori, la 66,6 milioane de lei, cu aproape 2.600 de angajați, o majorare de 5,6%. Kromberg & Schubert România Me, producător de sisteme electrice și cabluri pentru industria auto, ocupă locul 4, cu o cifră de afaceri de 709 milioane de lei, o creștere de 66%, față de anul anterior, și o dublare a profitului, până la 12 milioane de lei, la o scădere de 13% a numărului mediu de angajați, până la 4.700. Pe locul 5 s-a clasat Compa, producător de componente auto, datorită unei cifre de afaceri de 638,7 milioane de lei, cu 33% peste cea din anul anterior.

Pe de altă parte, autostrada Pitești-Sibiu este de maximă importanță pentru economia națională, fiind parte a coridorului IV Pan-European. În luna aprilie a anului trecut, CNAIR a publicat două anunțuri pentru proiectarea autostrăzii Sibiu-Pitești, pentru trei secțiuni: Sibiu – Boița (0,9 km), Boița – Cornetu (30,3 km) și Cornetu – Țigveni (37,4 km). În prezent, CNAIR urmează să anunțe constructorii care au câștigat licitațiile, astfel că autostrada Sibiu-Pitești va mai rămâne o perioadă bună de timp în faza de discuții.

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Centru

Populație județ după domiciliu: 465.870

INDUSTRII PRINCIPALE: automotive, electronice, electrice, construcții de mașini și utilaje

PIB/capita în 2018 (mii lei): 46,0

Salariu mediu net lunar 2018 (lei): 2.676

ISD/capita (mii euro): 1.199

Șomaj la sfârșit de an 2018 (%): 2

Profit net per capita (euro): 1.986

Drumuri publice modernizate la 1000 de locuitori (km): 2

Căi ferate la 1000 de locuitori (km): 0,3

Firme active la 1.000 de locuitori: 28,8

Magazine Penny în județul Sibiu: 5

Forbes Best Cities 2019 este un proiect susținut de  termene.ro și PENNY Market, care are 5 magazine în județul Sibiu.