FacebookTwitterLinkedIn

REGIUNE DE DEZVOLTARE: Centru

POPULAȚIE: 154.220

INDUSTRII PRINCIPALE: componente auto, electronice și electrice, construcții de mașini și utilaje

Sibiul, capitală Culturală Europeană în 2007, era deja un oraș celebru, atât în România, cât și în străinătate. Artizanul creșterii economice a orașului a fost primarul său, Klaus Iohannis, care a creat, prin măsuri de atragere a investitorilor în parcurile industriale din zonă, dar și prin repunerea Sibiului pe harta turistică și culturală a Europei, un climat economic propice.


REGIMUL FISCAL: Optimizarea tratamentului fiscal (în special cel privind TVA) al tranzacțiilor efectuate poate conduce la reducerea costurilor și implicit la obținerea unui avantaj competitiv de piață. Sursa : KPMG


Anul trecut, în noiembrie, Klaus Iohannis a devenit președintele României, în urma desfășurării alegerilor prezidențiale. Sibiul s-a bucurat atunci de un alt moment de celebritate, fiind orașul de baștină al noului președinte. Deservit de un aeroport internațional și pe cale să devină un nod important de infrastructură rutieră, Sibiul pare că are toate atuurile să-și continue dezvoltarea.

Vezi tot topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Întârzierea tronsonului de autostradă Pitești-Sibiu este însă de natură să tempereze creșterea – Sibiul este deja pe locul 5, la nivel național, în privința PIB-ului pe cap de locuitor și pe locul 6 din punct de vedere al salariului mediu net – mai ales că nu este foarte clar când va fi gata șoseaua de mare viteză care să lege orașul în care francezii de la Renault produc autoturismele marca Dacia de ”nemțescul” Sibiu.

GALERIE FOTO: Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri 2015

Acest tronson este de altfel cel mai problematic din întreaga autostradă ce ar urma să lege vestul României de Marea Neagră, întregind astfel coridorul IV paneuropean. Pentru dezvoltarea în continuare a Sibiului, realizarea acestui tronson este vitală

Vezi Top 10 cele mai bune orașe pentru afaceri, ediția 2014