FacebookTwitterLinkedIn

Sunteți o familie activă, cu multe proiecte și planuri. Cum a fost această perioadă pentru voi?

Cătălin: A fost o perioadă atipică, dar pe de altă parte nicio zi nu semăna cu cealaltă nici înainte de această situație. Meseriile noastre și viața de familie cu doi copii ne făceau să evităm complet monotonia. Starea de urgență a fost o nouă provocare și ne-am adaptat rapid. Eu am mers la studio în fiecare zi, fiind și persoana desemnată pentru cumpărături, iar Andra a rămas acasă cu Eva și David care au făcut școală online și s-au jucat foarte mult. Timpul a trecut foarte repede pentru noi, iar în zilele senine ne-am relaxat puțin în aer liber. Avem o mică grădină și ne-am bucurat mai mult decât oricând de ea!

Andra: Mie mi-a fost foarte dor să am concerte și să merg în studioul de înregistrări, dar faptul că am stat atât de mult cu copiii și că zilele treceau fără să ne uităm la ceas a fost minunat. Sunt recunoscătoare că în această perioadă dificilă am fost alături de familia mea, că nu ne-a lipsit nimic, că suntem sănătoși.

Ce ați descoperit despre voi, ca familie, în acest timp?

Andra: Am redescoperit că suntem uniți, că trecem peste orice. Și că eu am o răbdare de fier! (râde) Glumesc și nu prea! Unele zile au trecut mai greu, când copiii se plictisiseră de stat în casă, iar afară era ploaie, parcă nu ne mai găseam locul. Dar am luat fiecare zi așa cum era, am gătit împreună, am și comandat de la restaurantele preferate, am făcut teme, dar ne-am și jucat și ne-am uitat la filme.

Cătălin: După o relație de 14 ani și doi copii, nu avem prea multe surprize, dar descoperim pe zi ce trece că nu avem motive să ne certăm, că toate perioadele grele ne unesc și mai mult. Copiii, pe de altă parte, ne surprind în fiecare zi. Ei învață mereu ceva nou, se exprimă altfel, sunt pur și simplu minunați.

Cum a fost pentru copii?

Eva: A fost frumos, am stat cu mami și cu tati!

David: Chiar a fost excelent. Nimeni nu mi-a mai spus să las tableta din mână, dimpotrivă chiar! Acum e obligatoriu, visul meu a devenit realitate!

Andra: Iată! Ei nu s-au plâns. Nu i-am mai trezit pentru școală și grădiniță, au dormit cât au avut chef, s-au jucat mult. Chiar dacă David a avut școală zilnic, ne-am simțit ca într-o vacanță.

Andra a dezvăluit într-un interviu că este adepta educației cu blândețe, așadar îi tratați pe cei mici cu foarte mult respect și țineți cont de dorințele și argumentele lor. A fost greu în această perioadă să vă mențineți stilul de relaționare cu ei? Ați avut și provocări? Dacă da, de ce fel?

Andra: Da, cred că cei mici trebuie ascultați din primii ani de viață. Noi am trecut deja de cei mai grei ani, când ei se exprimă mai greu, când plâng din diverse motive. Acum mi se pare ușor, ei înțeleg argumentele când le explici ceva. Să stau acasă cu ei a fost greu, dar și o reală plăcere.

Cum a fost pentru copii școala/grădinița online? Dar pentru voi?

Andra: Eu pot să dau mai multe detalii pentru că am stat acasă și am putut să îl ajut pe David la lecțiile online și apoi la temele offline. M-am bucurat că David a rămas în legătură cu învățătoarea și cu colegii lui. Ar fi fost o pauză prea mare din martie până în septembrie și, în plus, zilele noastre nu ar fi avut același ritm dacă nu aveam de respectat programul de școală. David a reacționat foarte bine la noua situație, iar acum se bucură că a venit vacanța mare!

Cătălin: Eva își dorește mereu să îl imite pe David, fiind sora mai mică. Așa că a folosit și ea tableta sau telefonul ca să se uite la coregrafii pe care le imita sau la lecții de desen. Dar este cam mică pentru a putea urmări o lecție de o oră sau câteva ore.

Eva și David sunt foarte urmăriți pe canalele lor online. Ne povestiți puțin despre cum ați început această poveste în online, cum de sunt atât de dezinvolți în fața camerei, atât de naturali?

Cătălin: Totul a început firesc, ca o glumă. Ambii sunt foarte atrași de tehnologie, fac parte dintr-o generație în care ecranele sunt peste tot, ba chiar fac și școala pe Internet. Într-o zi, când eram într-o vacanță, David s-a jucat cu telefonul meu, s-a filmat vorbind singur, prezentând hotelul. Am descoperit după câteva zile înregistrarea și nu mi-a venit să cred ce dezinvolt era, ce bine vorbea liber. Mi-a dat ideea de a-l înregistra și eu, pentru că vreau să îi dezvolt aceste abilități de vorbit în public. În plus, și Eva își dorește să fie înregistrată, că doar îi vede pe mami și pe tati la televizor. Cum amândoi sunt adorabili în mașină, în drum spre școală și grădiniță, îi filmam pentru a-i arăta Andrei ce „perle“ au mai scos. Așa s-a născut vlogul Eva Show! Nu cred că noi avem un merit pentru faptul că sunt relaxați în fața camerei, probabil au moștenit de la noi această trăsătură.

Cum păstrați un echilibru între online și offline?

Andra: Echilibrul vine firesc. În familie, ne împărțim timpul după activitățile preferate și multe dintre ele nu au legătură cu Internetul. Ne jucăm, ne alergăm, ne gâdilăm, gătim împreună, facem ordine în casă, iar alteori ne uităm la un film pe o platformă de streaming, ne filmăm în joacă, facem stories sau poze pentru Instagram. Iar în profesia mea nu există o delimitare clară între online și offline. Important este să fii aproape de fani.

Mulți părinți se tem de expunerea online a copiilor și aduc diferite argumente pentru asta! Voi ce părere aveți?

Andra: Și noi ne-am pus întrebări legate de asta când am devenit părinți. Am luat decizia de a-i expune controlat, când credem noi că este în regulă, atât cât credem că nu le creăm un disconfort și nu îi punem în pericol. Ni s-a părut o misiune imposibilă să îi ținem departe de cameră, pentru că ne vedeau mereu pe noi.

Ce beneficii le aduce această experiență pe care o trăiesc prin aceste proiecte online? Părți pozitive vs părți mai puțin plăcute!

Cătălin: Sunt multe lecții pe care ei le învață prin proiectele online. În primul rând, înțeleg mai bine profesiile noastre. Pare că doar mergem în fața camerelor și vorbim sau cântăm, dar realitatea este că e multă pregătire în spatele fiecărui moment, plus o echipă care lucrează ca totul să iasă bine, iar Eva și David află asta pe pielea lor când văd că eu așez camerele, le verific sunetul, aleg un cadru, apoi montez. În al doilea rând, devin mult mai empatici cu toți cei care sunt expuși pe social media. Ei știu ce înseamnă o glumă scoasă din context și nu sunt aspri când privesc un video al unui autor care este atacat prin bullying. Ei nu ar face asta niciodată, se gândesc cum s-ar simți ei dacă ar fi tratați așa. În al treilea rând, sunt mai responsabili. Ei știu că un video poate fi văzut de milioane de persoane și de aceea nu vor să pară altfel decât sunt: nu vorbesc urât, nu exagerează. Sincer, până acum nu văd părți neplăcute la aceste proiecte. Poate și pentru că lucrez în televiziune și sunt foarte pasionat de producția video!

Sfătuiți părinții să-i lase pe copii să-și urmeze pasiunile?

Andra: Da, de 3 ori da! Nici nu încape îndoială. Vă spun asta și ca mamă, dar și ca membru al juriului „Românii au talent“. Oamenii prind aripi când sunt lăsați să își urmeze pasiunile, asta le dă curaj și încredere de sine. În caz contrar, trăiesc cu frustrări și regrete și nu știu dacă își pot găsi fericirea.

Ținând cont că mulți copii din generația lui David (mai ales) visează să devină vloggeri, ce sfaturi le-ați oferi părinților?

Cătălin: Eu, ca tată, aleg să fiu foarte apropiat de ei, să îi ajut și să îi sprijin, în același timp putând să îi supraveghez. Cred că e minunat că ei vor să facă vlogging, dar au nevoie de îndrumare și de sinceritate. Cineva apropiat trebuie să le poată spună când se pun în pericol, de exemplu, dacă își divulgă adresa sau dacă fac un challenge riscant sau înghit diverse substanțe toxice, să încerce sporturi periculoase fără echipament potrivit și așa mai departe. Copiii au nevoie de noi, nu trebuie să le interzicem asta dacă ei își doresc, dar nici nu îi putem lăsa singuri.

Ce surprize mai pregătiți pentru fani?

Andra: Eu sunt prima care vrea să răspundă! Am avut un feedback incredibil de la fani după primul meu concert pe o scenă virtuală, postat pe Facebook. În mai puțin de o zi, am depășit 1,3 reach și 500,000 de vizualizări. Mă bucur mult că a fost atât de bine primit și mă gândesc deja la încă unul! În plus, am început să merg din nou în studio, în condiții de siguranță, desigur, și abia aștept să programez repetițiile pentru următoarele spectacole. Am amânat „Pasión” și aveam în plan pentru 2020 și „Tradițional 2“. Imediat ce situația va fi sigură și voi putea avea concerte în aer liber voi stabili întâlniri cu fanii!