FacebookTwitterLinkedIn

De fiecare dată când spunea „Mulțumesc!“, ea putea vedea cum un zâmbet apărea pe chipul celuilalt și parcă era dornic să o ajute și mai mult, remarcând că munca lui a fost apreciată. Când spunea „Te rog!“, parcă și cel mai ocupat om de pe Planetă se oprea să îi dea ce avea nevoie, chiar și copilașii micuți, care nu s-ar fi despărțit de jucăriile lor nici în ruptul capului. „Bună ziua!“ putea face și cel mai trist chip să se lumineze, iar dacă acompania aceste formule magice și cu un zâmbet, magia era din ce în ce mai puternică. Într-o zi, când ea era tare obosită, după o lungă răceală, a mulțumit mamei pentru supa caldă, dar nu din suflet, iar chipul mamei nu s-a luminat. Mama a apreciat parcă spusele micuței, dar unde era magia? „Of, și-a spus micuța… mai bine mă odihnesc! Magia se petrece doar când vorbele vin din inimă, nu doar din minte… pentru că așa trebuie…“

Recunosc că nu le-am prezentat niciodată copiilor mei niște reguli pe care eu le credeam general valabile legate de cum ar fi bine să se comporte în societate. Am considerat mereu că exemplul meu le va fi un profesor bun. Zis și făcut! Până într-o zi când m-au întrebat:

„De ce zici așa de des mulțumesc și te rog și cu plăcere… noi am cam obosit!”

Am simțit că voiau să știe de ce facem toate aceste lucruri, pe care ei le făcuseră până atunci așa din inerție. Nu m-am apucat să le spun că așa e frumos sau că așa trebuie pentru că eu cred altceva. Când faci lucruri pentru că așa îți spune cineva sau pentru că trebuie să obții ceva sau doar ca să faci o impresie bună, toate aceste lucruri se simt.

Așa că, le-am creat o povestea de mai sus. Pentru că eu cred că noi toți avem puterea de a face magie, iar să schimbi starea cuiva printr-un singur cuvânt este o adevărată magie.

Copiii învață mult mai repede când lecția vine cu multă emoție, poveste, joc sau magie. Nu e bine să ne temem de faptul că micuții noștri cred în magie. Mulți se tem că vor rămâne așa și vor crede toată viața că va fi cineva care să îi salveze. Din fericire, magia din sufletul copiilor este doar o formă primară de optimism, așa cred ei că totul va fi bine. Ulterior, dacă reușim să le păstrăm magia copilărească, făcând ușor trecerea spre „totul va fi bine, dacă te implici!“, avem șanse reale să creștem adulți optimiști, dar echilibrați.

Care este scopul bunelor maniere? De ce vorbim frumos? De ce mâncăm frumos? De ce ne purtăm frumos în societate?Pentru că ne respectăm și vrem să vedem mereu în jurul nostru oameni fericiți, nu pentru că așa trebuie. Frumosul din noi vine întotdeauna din suflet, nu ca formă de lingușeală, obligație sau pentru a ne ascunde în spatele unei măști, pe care vor oamenii să o vadă, dar care nu are legătură cu natura și felul nostru unic de a fi.