Cautare
, Contributor

Specialist în comunicare și marketing. Analizează universul consumatorilor pornind de la insight-uri din studii sociologice, psihologice și antropologice.

Între noi părinții |
|

Marele stil al celor mici

Dintre toate milioanele de decizii pe care trebuie să le iei când devii părinte,  cele legate de vestimentația copilului par să facă parte din jumătatea plină a paharului.
 aboneaza-te
olivia Photo 93

Mai ales pentru mamele cu genă fashion-istă (sau tații, de ce nu?!), să îmbraci un mini-el sau o mini-ea reprezintă o provocare minunată. Cel puțin până când trebuie să ieșiți cu toții din casă și îți dai seama că nu e chiar așa de simplu să pregătești atât ținuta copilului, cât și pe a ta (și, eventual, pe a partenerului) în timp ce te încadrezi în intervalul „obișnuit“ de întârziere. Adică cel de pe vremea când dressingul și oglinda erau doar pentru tine. Atunci, provocarea poate deveni o aventură de-a dreptul. Sau de-a stângul, după caz…

Dar cum împrietenim copiii cu moda? Și de ce am face asta?

Relația cu moda e un proces imprevizibil…  Nu știm exact când începe, dar știm sigur că nu se termină niciodată pentru că o tot reajustăm în funcție de modul și mediul în care evoluăm. Iar părinților le revine rolul de a-i ghida pe cei mici în această lungă călătorie, având drept scop crearea unui stil propriu. Pentru că haine cumpărăm cu toții, ce face fiecare cu ele se numește stil. Dar până la stil, garderoba copiilor trebuie să țină cont de alte câteva priorități.

Cunoaștere și exprimare de sine înainte de toate

După modelul adulților, vor fi copii care se îmbracă doar ca să poată alerga mai comod în parc și copii care se îmbracă pentru a minuna pe toată lumea din parc de cât de frumos se învârte tutuul rochiței. Fără a încerca să suprastimulăm un interes care nu există sau care poate apărea mai târziu, e indicat să observăm preferințele copilului și să îl ajutăm să înțeleagă motivațiile propriilor alegeri. De regulă, băiețeii și fetițele încep să manifeste inițial preferința pentru o anumită culoare, adesea în jurul vârstei de 2-3 ani. Acesta poate fi un punct de pornire în explorarea opțiunilor vestimentare și ar fi indicat să aibă prioritate în fața stereotipurilor de gen (roz pentru fetițe și albastru pentru băieți). Studiile arată însă că rozul și bleu-ul chiar sunt preferate de majoritatea băieților și, respectiv, fetițelor de vârste mici. Această etapă trece însă în jurul vârstei de 6-7 ani, culoarea preferată de majoritatea adolescenților fiind (ce surpriză…) negrul.

Bugetul și conceptul de „cost per utilizare“

Specialiștii încurajează ideea „limitei de buget“ cu copiii încă de  la vârsta de 5 ani. Stabilirea sumei maxime și apoi implicarea copilului în alegerea hăinuțelor, care se încadrează în bugetul respectiv, poate fi un prilej de a pune în practică tabla înmulțirii într-un mod distractiv. Sau de a testa nervii părinților.

În cazul copiilor mai mari, cei care au împlinit 9-10 ani, părinții pot explica deja conceptul de „cost per utilizare“, care le va fi util în multe domenii din viață: merită să cumperi un lucru scump dacă îl vei utiliza foarte des și astfel costul total împărțit la numărul de utilizări devine foarte rezonabil. În oglindă, nu merită să cumperi un lucru costisitor, dacă îl vei purta rar. De exemplu, o pereche de blugi purtați de trei ori pe săptămână (deci de aprox. 150 de ori pe an) merită o investiție mult mai mare decât o rochie de ocazie, purtată de maximum 2 ori.

Haina potrivită, la locul potrivit

O altă misiune de bază este ca cei mici să înțeleagă ușor-ușor hainele potrivite unui anumit context, dincolo de motivațiile pur estetice. E important să discutăm cu ei unde vom merge, în ce fel de activități se vor putea implica acolo și ce fel de haine i-ar putea ajuta să se simtă bine în ipostazele respective. Cu cât alegerea finală va îmbina preferințele lor cu ideea de potrivire la context, cu atât vor fi  mai multe șanse de a-și forma singuri criteriile corecte pe viitor. De asemenea, putem iniția aceste discuții când mergem împreună cu ei la cumpărături și analizăm opțiunile din magazin versus nevoile noastre specifice (haine pentru școală, pentru joacă etc.). Să nu fim însă prea rigizi… Va fi suficient timp în viața de adult pentru a ne conforma dress code-urilor sociale, așa că dacă un copil își dorește cu adevărat să poarte tricoul cu Mickey la o petrecere de nuntă, asta poate deveni o amintire memorabilă.

Să explorăm și să ne distrăm

Copiii ne surprind mereu prin ideile lor și moda poate fi un loc de joacă pentru ei. Pentru cei care manifestă un interes special față de haine și modă, puteți lua în calcul crearea unui moodboard. Le puneți la dispoziție reviste și materiale de diverse culori și texturi și îi invitați să selecteze ceea ce le place mai mult, urmând să țineți cont de aceste preferințe pe viitor. Un alt exercițiu foarte distractiv poate fi să jucați pe rând rolul designerului – voi vă îmbrăcați cu ce spune copilul și invers. În cel mai rău caz, puteți atrage toate privirile pe stradă. Până la urmă, cei mici au oricum un mare stil, indiferent ce poartă, nu-i așa?

Relația cu moda e un proces imprevizibil… nu știm exact când începe, dar știm sigur că nu se termină niciodată.

 

 

 

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii