FacebookTwitterLinkedIn

Sorana Ionașcu, fondator Wedding Details

Arhitect de nunți! Așa se intitulează Sorana Ionașcu, arthitectul care, după organizarea propriei nunți, și-a reorientat cariera și proiectele personale și a fondat unul dintre cele mai cunoscute business-uri din domeniul organizării de evenimente – Wedding Details.

Mă declar o ardeleancă sadea, atrasă de mirajul Capitalei acum 15 ani. Am absolvit facultatea de Arhitectură a Universității Ion Mincu în 2011, mi-am întâlnit jumătatea pe băncile școlii și ne-am căsătorit. După acest moment „m-am urcat“ într-un montagne-russe numit antreprenoriat, în care de 6 ani mă ocup de planificarea, organizarea și coordonarea de evenimente private. M-am făcut arhitect de nunți și îmi place la nebunie.

L-am născut pe Achim acum 4 ani și jumătate. Mi-am îmbrățișat statutul de mamă cu liniște și seninătate, știind că totul va fi cum trebuie. Nu cred că maternitatea a modificat prea mult piramida propriilor valori, mi-am dorit în continuare să mă dezvolt ca om, să ascult și să înțeleg mai bine, să pot acționa pentru binele meu și al celor din jur. Maternitatea a produs însă o schimbare la nivelul motivației, Achim este generatorul acum. Mă simt foarte responsabilă pentru ce îi transmit și pentru cum va fi el, peste ani, așadar încerc să fac cât mai bine cel mai greu lucru, să cresc un om.

Cum se împacă maternitatea și cariera? Sunt un om foarte norocos, cele două planuri se împletesc natural. Când am aflat că sunt însărcinată eram încă în plin sezon, nu puteam să pun pauză evenimentelor de care ne ocupam – așadar m-am adaptat și mi-am văzut de treabă. Mereu există lucruri la care trebuie să renunțăm, iar asta m-a facut să devin mai exigentă în multe privințe și să filtrez mai bine lucrurile pentru care îmi dedic timp.

Profesia mea este cea de arhitect, însă am migrat către zona organizării de evenimente și m-am autointitulat wedding architect. Deloc surprinzător, demersul l-am făcut după ce am organizat două nunți într-un an, ambele ale mele și, bineînțeles, ambele cu același bărbat. Mi-am dat seama câtă liniște ar putea aduce în viața unui cuplu un om care să gândească arhitectura unui eveniment și să-l implementeze până la cel mai mic detaliu.

Alături de Andra Noana, arhitect și ea, am pus bazele Wedding Details și cu entuziasm am pornit la drum. Acum, după 6 ani de activitate, avem un business în domeniu, un brand solid de care suntem foarte mândre și 7 femei fabuloase alături. Ne definesc abordarea arhitecturală, capacitatea noastră de a crea și implementa un concept unitar și forța echipei! Pentru mine, antreprenoriatul înseamnă responsabilitate și asumare. Sunt doar eu, mereu în prim-plan, expusă și definită prin brandul meu, așadar autenticitatea este un must. În vremurile pe care le trăim, oricine poate fi pe cont propriu, orice idee se poate transforma într-un business, însă mi se pare cel mai greu să rămâi antreprenor, să te menții, să convingi constant și să te dezvolți sănătos. În luna mai am realizat primul târg de nunți online din România, cu tur virtual 360 – ONELINE Wedding Market – în care 80 de furnizori din domeniu și-au prezentat virtual serviciile potențialilor clienți. Iar în toamnă, Wedding Details își lansează propriul curs de Wedding Planner, avem deja 2 ani de activitate ca traineri pe acest segment. Am gândit o experiență de învățare diferită, interactivă, ce se adresează tuturor persoanelor interesate de acest domeniu.

Manuela Ciugudean, coach și strateg de branduri personale

Manuelei Ciugudean îi plac antreprenorii. Și nu doar că îi plac, îi și ajută să-și stabilească strategia de business, să-și contureze brandul personal și să reușească! Cum face asta?

Lucrez din anul 2001 exclusiv în domeniul comunicare & marketing. Am început cu jurnalism, apoi am continuat cu relații publice, am gestionat imaginea unor oameni politici și CEO de companii, am condus departamente de PR și marketing din România și Europa de Est.

Din 2017 sunt antreprenor. Am început cu un mic business de retail, în prezent ofer servicii și produse de coaching și personal branding. Și apoi am devenit mamă. Maternitatea mi-a răsturnat piramida valorilor și le-a aranjat diferit. Înainte, cred că puneam cariera pe primul loc. Spun „cred“ fiindcă eu consider că dintotdeauna am fost o familistă, mi-am dorit o familie a mea, inspirată de mama, tatăl și fratele meu. Însă ani la rând, cât am fost doar eu și soțul meu, Radu, am avut tendința să pun cariera pe primul loc. Maternitatea m-a oprit puțin din fugă, am pus stop, apoi am repornit motorul popriu. Astăzi, piramida mea de valori arată așa: familia se află pe primul loc. Apoi iubirea. Urmează buna dispoziție, compasiunea, lucrul bine făcut, mentoring, să las ceva în urmă, generozitatea și empatia.

După ce am devenit mamă, am căpătat superputeri. S-a activat în mine o superforță care bănuiesc că e acolo din ADN, dar nu am știut de ea până nu l-am născut pe Andi, băiețelul meu de 4 ani și 10 luni. Maternitatea și cariera se împacă bine. Acum când sunt antreprenor și construiesc încet și sigur o afacere în jurul activității de coaching profesionist. Astăzi am libertate financiară și libertate să trăiesc lifestyle-ul dorit: să lucrez când, cum, cât aleg. Nu a fost așa dintotdeauna. În primul an de viață al lui Andi am fost angajată în două companii multinaționale. Atunci mi-am dat seama că  valoarea actuală principală, familia, nu mai cupla cu „fosta“ mea valoare, cariera. Am început să îmi doresc cât mai mult timp cu copilul meu, doar de aceea i-am dat naștere, să ne bucurăm împreună de viață. Atunci am înțeles că am nevoie să schimb ceva. Și am început cu mine. Mi-am luat câteva luni să intru în mindsetul de antreprenor.  Primul meu proiect de antreprenoriat a fost un brand cu haine de gravidă deosebite. Nu mi-a plăcut ceea ce făceam, nu m-a reprezentat…am fost un vânzător destul de slab de haine de gravidă! Însă dorința să învăț și să ajut a tot crescut. Până în punctul în care am decis să închid mica afacere de retail și să mă concentrez pe o viitoare carieră în coaching. Astăzi ofer servicii de coach profesionist, iar nișa mea de piață este personal branding. Fiind licențiată în comunicare, simt că m-am întors la origini. Azi ajut antreprenorii să comunice clar, răspicat și cu curaj despre ce știu să facă pentru alții! Misiunea mea e să sprijin antreprenorii să nu treacă prin ceea ce am trecut eu…cu primul business. Să îi ajut să își dea seama simplu și ușor ce li se potrivește, care le sunt superputerile și ce să întreprindă cu ele, ca să aibă succes.

Clienții mei spun despre mine că sunt energică, creativă și profesionistă. Eu cred despre mine că sunt empatică, fac ceea ce fac dintr-un nucleu de iubire din interior. Iar asta ajunge la cei cu care lucrez ca energie bună.

Dar dacă e ceva ce am învățat din personal branding, ceva ce propovăduiesc, în care cred și care mi-a devenit crez e „Tu ești propria ta superputere“! Întoarce-te mereu la tine și va fi bine!  Fie criză, fie necriză, fie pandemie, fie normalitate, TU te ai pe tine și deja ai totul!

Oana Moțoi, fondator Oana Concept Store

Transformarea unei locuințe într-un cămin ori a unui birou într-un loc primitor este pentru Oana Moțoi o provocare transformată într-o afacere de familie și dusă mai departe și ridicată la nivelul serviciilor premium. Prin Oana Concept Store, antreprenoarea oferă servicii complete de decorare a ferestrelor instalând perdele și draperii în conformitate cu design-ul agreat.

Sunt mamă și antreprenor, însă dintotdeauna am pus liniștea familiei mai presus de afacere. Dacă înainte de a deveni mamă mai aduceam acasă provocările din timpul zilei, încercând să le rezolvăm, acum am stabilit împreună cu soțul meu să avem serile dedicate familiei, într-un cadru liniștit. Ulterior, s-a dovedit că succesul este mai mare atunci când ești echilibrat și încerci să separi viața personală de cea profesională. Consider că este un clișeu faptul că nu poți fi și mamă și antreprenor, iar o alegere exclusivă poate da naștere unor nemulțumiri sufletești. Sunt fericită că am reușit să găsesc un echilibru și să îmi setez niște limite. Pentru a reuși acest echilibru este primordială comunicarea deschisă și sinceră cu partenerul de viață, împărțirea responsabilităților și organizarea activităților în așa fel încât să reușim să petrecem timp atât cu cea mică, cât și doar noi doi. După ce am devenit mamă, am descoperit că pot fi  mult mai calmă, că mă pot detașa de probleme pentru a ajunge acasă cu o stare de spirit bună, pentru a nu influența într-un mod negativ starea familiei. Am realizat că pentru mine e mult mai important ca acasă să fie acel loc liniștit, unde să ne putem relaxa și bucura unii de ceilalți.

Afacerea a fost începută acum mai bine de 20 de ani de părinții mei, ulterior fiind modernizată de mine și soțul meu. Această modernizare a venit în urma observării lipsei acestor servicii de tip premium și necesitatea acestora pe piață. Fiind un business făcut din pasiune, căutăm tot timpul să fim în pas cu noutățile, să oferim clienților noștri o experiență plăcută.

Toate acestea fără a face rabat de la calitate, atât în privința materialelor, cât și a sistemelor de prindere și a accesoriilor, tratând cu cea mai mare atenție fiecare lucrare și ținând cont de cele mai mici detalii ale ei. Obiectivul nostru este ca fiecare proiect realizat să reprezinte o inconfundabilă semnătură care să îi recomande.

Viața de antreprenor este tot timpul plină de liste, de idei, de proiecte – nu îmi pot imagina o altfel de viață pentru mine, nu aș putea trăi fără niște planuri care să mă pună în mișcare și pe care să mă lupt să le îndeplinesc. Cea mai mare provocare, dar și cea mai frumoasă este relaționarea cu oamenii. Trebuie să ai diplomație, să reușești să te adaptezi la fiecare persoană cu care interacționezi, astfel încât să reușești o colaborare fructuoasă.

Liviana Țane, fondator  The Writing Journey

The Writing Journey nu este doar o „școală de scris“, este o experiență, o provocare de a-ți găsi vocea. Liviana Țane e cea care își ajută cursanții să recupereze emoțiile și să le transforme, din aparentă vulnerabilitate, în veritabilă autenticitate.

Am devenit mamă probabil în cel mai nepotrivit moment, adică cel în care profesional eram pe val. În plus, lovise intens criza economică: am născut pe 23 septembrie 2009. Nu doar că trebuia să-mi pun cariera în stand-by, dar nici nu aveam siguranța că mai aveam o carieră după pauza de maternitate. Ăla a fost momentul în care mi-am dat seama că cel mai important om din viața mea sunt eu, iar revelația asta i-o datorez în totalitate copilului meu, pentru care trebuia să rămân în picioare cu orice preț.

După ce am devenit mamă am descoperit că pot să spun NU și că ăsta nu e deloc un lucru rău. Am învățat că pot să obțin maximum de rezultate cu minimum de resurse de orice fel. Și, cel mai important, am învățat să fiu cu adevărat responsabilă, pentru că o altă viață depinde de mine și e misiunea mea să-mi ajut copilul să-și construiască un caracter puternic. Lecția asta este, de fapt, și principiul după care funcționez azi, ca antreprenor – mă simt responsabilă pentru felul în care ajung să-i influențez pe ceilalți prin ceea ce fac.

N-am crezut niciodată în teoria aia care zice că trebuie să alegi între nu poți să performezi la același nivel în plan personal și profesional în același timp și că trebuie să alegi să te concentrezi pe un aspect sau pe celălalt. În cazul meu maternitatea a fost cea care m-a ajutat să-mi găsesc cu adevărat vocația.

The Writing Journey s-a născut natural, fără anestezie și a crescut de la sine. Scriu de când mă știu, dar nu m-am gândit c-aș putea să trăiesc din asta. Până într-o zi, când m-am trezit că pasiunea mea s-a transformat singură în business. Dădusem deja greș cu două proiecte antreprenoriale când mi-am dat seama că singurul lucru care funcționase de la sine a fost pasiunea pentru scris. Discuțiile cu prietenii au devenit workshopuri, workshopurile au devenit cursuri, cursurile au devenit cărți și businessul meu a devenit editură și școală de scris. Ce mă definește pe piață? Poveștile. Poveștile mă definesc. Și felul în care îmi ajut cursanții să recupereze emoțiile și să le transforme, din aparentă vulnerabilitate, în veritabilă autenticitate. Lucrez cu adolescenți în programul SmartSchooling, lucrez cu adulți în The Writing School și lucrez cu mine însămi în Ocolul Lumii în 100 de cărți și în Reading is Cool. Antreprenoriatul e școală. Învăț ceva nou și dau examene în fiecare zi. Aș putea să scriu o carte despre asta. Oh, stai! Am scris una…

Ioana Dodan, fondator The FAB Squad – studio de brand personal vizual

Ioana Dodan este arhitect de suflete autentice și creator de frumos. Se „luptă“ cu imaginile pe care ni le-a întipărit societatea în minte și scoate la iveală ceea ce ne face unici și ne ajută să obținem cea mai frumoasa „casă online“.

Am studiat și profesat arhitectura în România și China, iar de 5 ani sunt antreprenor și fondator The FAB Squad, studioul meu din București. Profesia mea se numește azi Arhitect de Brand Personal Vizual și îmbină fotografia, gândirea structurată și creativă de arhitect, graphic designul și make-up-ul.

De aproape 3 ani sunt mama lui Toma. Un băiețel iubitor și năstrușnic, prezent la noi în birou încă din primele lui luni de viață. Cu el am învățat să fiu mai selectivă, să îmi prețuiesc timpul personal și să nu îmi cer scuze pentru programul ales de mine. Cred că fiecare antreprenor are marele avantaj de a-și alege care îi sunt orele de program și am profitat de asta din plin.

The FAB Squad – acest „one stop shop” pentru Brand Personal Vizual – a apărut când am realizat că sunt mult mai motivată să ajut oamenii să își construiască o casă online decât una pe pământ. Fotografia de portret era o pasiune încă din facultate, cursurile de make-up au aprofundat dragostea mea pentru geometrie, fețe și control al umbrei și al luminii în fotografie și apoi graphic designul, care era practic baza arhitecturii, a întregit tot conceptul.

Lucrez atât cu indivizi, cât și cu companii. Individual clienții mei sunt în special femei, antreprenoare care își doresc „o față“ pentru business-ul lor și vor să își atașeze brandul personal afacerii. Companiile cu care lucrez au nevoie de o imagine unitară și coerentă a angajaților lor, pe site sau oriunde în online și vor să creeze un spirit mai puternic de apartenență la echipă.

În toate interacțiunile mele mă concentrez pe ce e bun în persoana cu care lucrez și încerc să îi ajut să se placă pe ei înșiși mai mult în final. De aceea, proiectul meu preferat este SELF LOVE CLUB – un atlas al frumuseții diverse și al autenticității. Antreprenoriatul înseamnă multă libertate pentru mine și familia mea. Și înseamnă să mă trezesc în fiecare dimineață cu chef și motivație să merg la birou. Toate provocările mele țin de managementul de timp despre care încă învăț. De ce nu are ziua 30 de ore? Cred cu tărie că nu trebuie să îți creezi un brand personal, trebuie doar să ți-l descoperi și să fii blând cu tine.