FacebookTwitterLinkedIn

După o lungă perioadă petrecută în instituții de învățământ în calitate de elev, bucătarul profesionist și bloggerul Adrian Hădean a ajuns la concluzia că, deși învățătura este necesară, școala, ca instituție, nu ajută neapărat la acumularea cunoștințelor: „Mai interesant ar fi ca școala să înceapă să ne învețe cum să investim în curiozitate și în spontaneitate, sunt lucruri care nu se îndepărtează de ființa umană, nici măcar atunci când memoria dispare”, a declarat acesta în cadrul evenimentului Forbes Heroes 2015.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

Adrian Hădean s-a născut în 1977 în Pâncota, Arad, și a copilărit la Baia Mare. A învățat să citească la cinci ani și a avut încă de mic afinitate pentru cărți și aviditate să învețe cât mai mult. Cu banii primiți de la bunica sa pentru fiecare notă de zece pe care o obținea la școală, mergea la anticariatul din Baia Mare și își cumpăra cărți, fără a distinge între genurile acestora. A învățat limba lui Voltaire înainte de a fi predată la școală, după ce a găsit în curtea școlii un manual de limba franceză aflat în vârful unei grămezi de cărți care ardeau. A reușit astfel ca, la prima sa oră oficială de limbă franceză, să poarte o conversație simplă cu profesoara.

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

La 17 ani, a început să lucreze pentru un post de radio pentru ca ulterior să experimenteze activitatea jurnalistică în televiziune și în presa scrisă. La 18 ani, făcea pizza pentru un restaurant din Baia Mare: „Într-un acces de spontaneitate am acceptat să lucrez într-un restaurant. Primul meu job de bucătar profesionist l-am avut la 18 ani. Făceam pizza într-un restaurant din Baia Mare, fără să renunț la radio”, a precizat Adrian Hădean în cadrul evenimentului.

Pentru el, spontaneitatea a fost întotdeauna și este importantă. A urmat și cursurile unei școli de actorie timp de doi ani, școală care i-a plăcut pentru faptul că încuraja manifestările spontane, spre deosebire de școlile de rând: „Școala nu încurajează spontaneitatea, creativitatea, ci învățarea, repetarea unor lucruri pe care le-au descoperit alții cu mult timp în urmă. Sistemul de învățământ ne învață să investim foarte mult într-un lucru perisabil ca memoria”, a mai afirmat el la Forbes Heroes.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

Consideră că educația culinară are multe similarități cu învățământul clasic. În ambele cazuri, au fost descoperite diverse tehnici care sunt predate discipolilor. Dar spontaneitatea, care nu se învață și este adeoseori înăbușită în învățământul clasic, este foarte importantă în bucătărie: „Vreau să văd bucătari capabili să învețe tehnica, să înceapă să creeze și să lase viața asta de bucătar să funcționeze în mod spontan”.

Iarna trecută, a înființat o asociație care îi poartă numele, după ce a primit un număr mare de mesaje de la tineri care vor să îi calce pe urme. Asociația are ca scop pregătirea gastronomică și profesională a tinerilor pasionați de bucătărie, dar care nu dispun de resurse financiare. Începând din toamnă, zece tineri vor fi școlarizați în București, iar alți zece, în Cluj. Timp de un an, tinerii învăță noțiuni teoretice, dar vor putea face și practică la restaurante pe care Adrian Hădean le recomandă.

Adrian Hădean și-a finalizat discursul de la Forbes Heroes printr-un sfat: „Referitor la cum puteți schimba dumneavoastră felul în care se face educație, cred că e foarte simplu să începeți prin a cere o schimbare”.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014