FacebookTwitterLinkedIn

Și-a făcut debutul în domeniul mass-media încă din 1990. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București și a urmat cursuri de jurnalism peste hotare, în locuri precum Belgia, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Dana Deac și-a pus vizibil amprenta asupra jurnalismului autohton. A realizat emisiuni, a fost producător, reporter, moderator, a condus, timp de șapte ani, un post național de televiziune. Acestea sunt câteva din rolurile pe care le-a îndeplinit cu succes pe parcursul activității sale de jurnalist. Realizările profesionale i-au adus cea mai înaltă distincție a Casei Regale – în 2012, a fost decorată cu distincția „Nihil Sine Deo” de către Majestatea Sa Regele Mihai.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

„Am să vorbesc despre cum, într-un moment al vieții, toate valorile tale se năruiesc, despre cum totul se schimbă și despre cum poți, până la urmă, să fii propriul tău erou”, și-a început Dana Deac discursul de la Forbes Heroes. În urmă cu câțiva ani, a moderat emisiunea „Cafeaua cu sare”. Se trezea în fiecare dimineață la ora 5 și se compara cu „femeile de la Apaca”, nevoite, și ele, să își înceapă ziua la aceeași oră. În 2007, a devenit directorul unui post de televiziune public, iar, când viața nu putea fi mai frumoasă, a primit vestea – suferea de cancer. „Mi-am dat seama că eram ca toți pământenii, eu, care eram atât de sigură că mie nu mi se poate întâmpla nimic și că orice se întâmplă în jurul meu nu are legătura cu mine”.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE FUNDAȚIA ORANGE

Au urmat șase ani cumpliți: în decursul acestor ani a fost diagnosticată de patru ori, a trecut prin patru intervenții chirurgicale și a efectuat două ședințe de citostatice. Și-ar fi dorit ca Dumnezeu să nu aibă încredere în ea: „Îmi amintesc despre ce spunea Maica Tereza «am știut întotdeauna că Dumnezeu îmi dă atât cât pot să duc, dar mi-aș fi dorit să nu aibă atâta încredere în mine». Același lucru pot să îl spun și eu, mi-aș fi dorit ca Dumnezeu să nu aibă atâta încredere în mine. Le-am dus pe toate”.

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

În acea perioadă, s-au schimbat multe aspecte din viața sa, începând cu oamenii care o înconjurau: „Când trecem prin perioade dificile, lucrurile se schimbă, pentru că și persoanele din jurul nostru se schimbă”, a declarat Dana Deac. Jurnalista a mai spus că eficiența unui act de comunicare se realizează doar prin capacitatea de empatizare. Cu toate acestea, a reușit să treacă peste acest episod și să cunoască oameni noi: „Mulți din prietenii mei n-au știut să comunice cu mine și s-au retras. Am reușit să-i înţeleg, am această credință că, atunci când comunici cu cineva, trebuie să te așezi în pantofii lui, pentru a avea o comunicare reală. I-am înțeles că n-au știut să gestioneze relațiile cu o persoană bolnavă, dar în același timp au apărut prieteni noi. Din propria experiență, este foarte adevărat că iubirea și prietenia te salvează, sunt reperele care îți dau credința că poți merge mai departe”.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

Anii au trecut, iar Dana Deac a trecut cu bine peste această cumpănă. La momentul actual, este președinte al fundației Orange, prin intermediul căreia realizează acte caritabile pentru persoanele cu dizabilități de auz sau de vedere. A avut mereu un simț al solidarității, după cum a reieșit din discursul său de la Forbes Heroes. „Am avut un soi de sămânță de activist. Am participat și particip și acum la multe asociații și fundații care se ocupă de persoane în nevoie. La fundație, ne ocupăm de persoane fără auz și fără văz. În același timp, avem programe educative și o mare mulțumire că ceea ce producem înseamnă o revoluție în mințile nevăzătorilor, mai ales”. Despre fundația Orange, Dana Deac a spus că se va implica în procesul de învățare al tinerilor surdo-muți care susțin examenul de bacalaureat. Acestora li se vor pune la dispoziție teste care să ajute la verificarea cunoștințelor și li se va oferi posibilitate de a înțelege limba româna.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014