FacebookTwitterLinkedIn

Mircea Tudor a câștigat de două ori Marele Premiu de la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Este fondatorul companiei MB Telecom, iar în toamna anului 2014 a devenit marele câștigător al primei ediții a competiției naționale EY Entrepreneur Of The Year.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

A intrat în rolul de inventator în 2002, când Banca Mondială organiza în România o licitație internațională pentru echiparea vămii române cu scannere pentru containere și camioane. „M-am dus la Los Angeles, la un partener de afaceri cu care lucram în acea perioadă și care producea scannere pentru bagaje de aeroport. I-am zis că Banca Mondială vrea să aloce 5 milioane de dolari persoanei care e în stare să facă două scannere pentru containere și camioane”, a explicat Mircea Tudor la evenimentul Forbes Heroes. Și-a petrecut câteva zile alături de oamenii de știință locali încercând să găsească metode prin care să realizeze invenția. Ulterior, aceștia au ajuns la concluzia că nu merită să investească timp și energie în proiectul respectiv – piața internațională nu cere asemenea produse. I s-au oferit, în schimb, 11 pagini de documentație tehnică.

AFLĂ CARE SUNT PREVIZIUNILE LUI MIRCEA TUDOR PENTRU URMĂTORII ȘASE ANI

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

„Am venit în țară și am început să facem o ofertă pentru Banca Mondială. Am făcut 200 și ceva de pagini de ofertă construind virtual un produs. Nu aveam nimic, nici n-aveam habar cum trebuie făcut”, a mărturisit inventatorul. Cu toate acestea, el și echipa sa au câștigat licitația. „A început aventura. Nu mai aveam nicio scăpare, trebuia să facem ce am promis că facem. Și am început să-l facem”, a adăugat Mircea Tudor. Au realizat primul scanner românesc pentru containere și camioane – care nu a fost o invenție, ci o inovație, după cum a precizat omul de afaceri la Forbes Heroes.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014

După ce au început să-l folosească, au observat că avea mici probleme de concept – operatorii stăteau la o distanță mică de o sursă de radiații ionizate, iar viața le era pusă în pericol. Pentru a construi un scanner care să nu mai fie periculos pentru operatori, în anul 2004 s-a întors în Los Angeles și le-a propus oamenilor de știință cu care colaborase anterior că vrea să realizeze un scanner robotizat: „Să nu mai aibă nici șofer, nici operator, să funcționeze în regim total independent, ca un robot care își face treaba, iar oamenii beneficiază de rezultatele muncii lui”, a explicat inventatorul la eveniment. A primit din nou un răspuns negativ: proiectul era nerealizabil. În ciuda acestei replici descurajatoare, Mircea Tudor și colegii săi au decis să lucreze la proiect până devine realizabil: „Am hotărât, după analize lungi, să ne urmăm visul și să facem primul scanner robotizat. Asta deja a fost o invenție, iar azi, suntem primii din lume care producem scannere pentru containere și camioane 100% robotizate. Utopia a devenit realitate”, a declarat el. Modelul a fost vândut în 2008 în licitații internaționale, iar în 2009 a fost expus la Geneva, la Grand Prix.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

Ulterior, pe când prezenta invenția în Statele Unite ale Americii, un oficial american i-a complimentat realizarea și l-a întrebat dacă poate realiza și scannere pentru avioane. Mircea Tudor s-a întors în țară și a realizat și un scanner de avioane. „În ciuda discursurilor care ne îndeamnă la mai puțin patriotism, eu îmi asum național această invenție. Mai mult decât atât, pot să împărtășesc cu voi o speranță”, a afirmat la Forbes Heroes.

La același eveniment a mai precizat faptul că începe să primească tot mai multe propuneri și a exemplificat: „Într-o zi, a venit un elev de liceu și mi-a spus că are o invenție: un sistem de protejare a încheieturii genunchiului. I-am spus că numai eu știu cel puțin 10-15 astfel de soluții. «Da, dar eu am o idee diferită: venim cu un aport energetic cu micromotoare care să compenseze deficitul de forță musculară al pacientului». Fiind inginer, am înțeles despre ce era vorba”, a povestit Mircea Tudor. A finanțat invenția și a pus infrastructura companiei la dispoziția elevului. În prezent, proteza se află la teste clinice, la un spital din București, iar elevul inventator a devenit student și angajat al companiei MB Telecom. Un alt exemplu a fost cel al unui student care a venit cu propunerea de a realiza un sistem de protezare a persoanelor nevăzătoare prin construirea unei realități virtuale a câmpului vizual uman – o altă invenție finanțată de Mircea Tudor, iar până la sfârșitul anului speră ca invenția să apară pe piață.

Anul acesta, inventatorul și antreprenorul Mircea Tudor a reprezentat România la competiția internațională World Entrepreneur Of The Year, care s-a desfășurat la Monaco. Cât despre versiunea autohtonă a concursului, și anume Entrepreneur Of The Year, omul de afaceri este unul dintre membrii juriului ediției din 2015.