Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

Un cadru larg

Producția filmelor s-a schimbat în ultimii ani, dar un lucru a rămas constant: se bazează pe talentul și pe inovația regizorilor.
 aboneaza-te
alexandru solomon_1

A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, unde a studiat Imagine Film. Pregătirea academică i-a asigurat un post de operator de filme de ficțiune, dar peisajul nu l-a încântat: pentru el, acea profesie avea un iz industrial. A fost atras, în schimb, de universul documentarului: „Aveam senzația că sunt o gramadă de povești din lumea noastră care ne tot scapă și am impresia că anii ’90 nu au fost documentați din cauza confuziei și a schimbărilor”, și-a justificat Alexandru Solomon decizia, la Forbes Heroes.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

În 2004, a regizat filmul „Marele jaf comunist”, lansat în premieră la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam. Anul următor, filmul a fost premiat în cadrul festivalurilor internaționale Mediawave, din Ungaria, și Documenta, din Spania. Trei ani mai târziu, a regizat „Război pe calea undelor”, cu subiectul principal concentrat pe Radio Europa Liberă, pentru care a obținut, un an mai târziu, premiul pentru cel mai bun documentar, în cadrul Gopo. În 2010, s-a întâlnit cu succesul după ce a lansat documentarul „Kapitalism – rețeta noastră secretă”. Filmul se concentrează pe diferențele economice dintre România comunistă și România post-decembristă și arată modul cum s-au îmbogățit unii dintre cei mai bogați români. În distribuția documentarului apar nume ca Ioan Niculae, Dinu Patriciu, George Becali sau Dan Diaconescu: „Nu i-am tratat din postura de procuror care urmează să-i desființeze atunci când se întâlnește cu ei, ci am fost oarecum fascinat de ei. Am zis că ei sunt cei mai buni dintre noi, că reprezintă tot ce a putut societatea românească să dea mai bun”, a precizat regizorul în timpului discursului susținut la evenimentul Forbes Heroes.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

În cadrul aceluiași eveniment, a vorbit despre calitățile de care are nevoie un documentarist – tenacitatea, răbdarea și perseverența, dar nu numai: „S-a vorbit despre tenacitate, despre răbdare și despre perseverență în cazul unui documentarist, asta e probabil principala calitate și cred că e și un anume fel de toleranță implicită. Dacă nu empatizezi cu oamenii din fața ta, nu ai niciun fel de șansă de a-i înțelege”. Totodată, Alexandru Solomon a vorbit și despre importanța curiozității în realizarea documentarelor: „Există acest motor al curiozității și al dorinței de a trăi alte vieți, asta îți asigură meseria de documentarist, dacă e o meserie. Eu zic că e, mai degrabă, un stil de viață”. În 2012, a avut suprinderea să vadă cum titlul documentarului despre capitalism s-a impregnat în mentalul colectiv – în timpul unor manifestații, a văzut o pancartă pe care scria „Kapitalism – rețeta lor secretă”.

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

Alexandru Solomon este și directorul unicului festivalului de filme documentare despre drepturile omului din țară „One World”, apărut în 2008, în echipa căruia a intrat din 2009. S-a întrebat adeseori de ce regizează filme, în special documentare, și de ce este directorul unui festival de filme. Răspunsul găsit a fost legat de privitor, care poate reuși, cu ajutorul filmelor, să-și creeze o perspectivă mai largă asupra societății: „Am impresia că trăim într-un fel de păhăruț foarte restrâns, limitat de serviciu, familie, școli și de colțul străzii. Lumea e mai mare. E bine să deschizi fereastra ca să vezi că se dau și alții cu capul de aceleași probleme ca și tine”.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii