Cautare
, Contributor

Educaţie |
|

Cartea cu modele

Radu Paraschivescu este scriitor, editor, traducător, publicist și realizator TV și a venit la Forbes Heroes să vorbească despre modele.
radu paraschivescu DSC_0136

S-a născut în anul 1960 și a făcut Filologia la București, dar și-a început cariera de profesor de engleză la Făget, în județul Timiș și a debutat cu romanele Efemeriada și Balul fantomelor. Invitat la evenimentul Forbes Heroes, a povestit despre modele și despre cărți care îi plac și despre care nu vrea să facă topuri sau clasamente. Paraschivescu a povestit la Heroes că i se pune frecvent întrebarea „care sunt cele cinci cărți definitorii ale scriitorului Radu Paraschivescu?”, iar el răspunde că „nici Crimă și Pedeapsă, nici Hamlet, nici Biblia, pentru că există această suspiciune de înaltă inteligență și rafinament care te face dependent de numele mari”. În schimb, „cele trei cărți care l-au împrietenit cu biblioteca”, așa cum le-a numit chiar el, sunt Basmele africane, Cei trei mușchetari și Zece negri mititei. Este un clasament neașteptat, dar pentru care scriitorul are o explicație: „Este un clasament pueril, dar este un clasament care vrea să spună celui care vrea să asculte că dacă îți fixezi niște ținte enorme și te situezi într-un strat aerat al societății, nu faci decât să curtezi impostura”.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

Radu Paraschivescu a vorbit la Heroes despre cum ne pot schimba modelele pe care ni le alegem, dar a făcut și o clasificare a acestora: pot fi modele profesionale, literare sau afective, iar fiecare model este însoțit de un sistem de așteptări. Modelul său literar este personajul Athos din Cei trei mușchetari: „Avea ceva nobiliar, ceva viciat, ceva trist, o bună doză de ironie și o relație bună cu paharul, ceea ce mie, din motive medicale, îmi este interzis”.13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

 Tot la Forbes Heroes, Radu Paraschivescu a povestit cum o carte îl poate schimba pe scriitor, iar cititorului, în acest schimb de experiență, îi conferă longevitate. A amintit astfel un citat al lui Constantin Noica: „«Ai atâtea vieți câte cărți ai citit». Dacă o carte citită înseamnă o viață, atunci o carte scrisă probabil că înseamnă o lume. Eu am bucuria să fi vizitat câteva lumi sau să fi contribuit la crearea câtorva lumi pe care le-am vizitat, apoi, cu alți oameni”, a adăugat publicistul. În calitate de persoană aflată pe scena publică, a concluzionat că sunt anumiți factori pe care trebuie să îi pretinzi de la propria ta persoană pentru a avea succes: tenacitatea, notorietatea, evaluarea corectă și pericolul de bumerang. Gestionarea corectă a acestor factori este însă foarte importantă, precizează scriitorul: „În momentul în care nu funcționezi pe scena publică, vrei să fii acolo. De ce, nu știu. În momentul în care devii notoriu, s-ar putea ca notorietatea să râdă de tine”.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

În finalul discursului susținut la Forbes Heroes, Radu Paraschivescu a vorbit despre plăcerea de a citi. Nu citește pentru că e util, ci pentru că îi place. Printr-o analogie, a concluzionat că cititul este ca o agenție de turism, unde accesul este gratuit: „Poți fi și sedentar, și turist în același timp, și poți fi parazitul de lux al unor personaje mari”.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii