Cautare
, Contributor

Artă & Cultură |
|

Ținută de spectacol

Un violonist care urmează propriile reguli în materie de interpretare nu are nevoie de frac pentru a impresiona publicul.
 aboneaza-te
razvan stoica DSC_0087

De la vârsta de patru ani, Răzvan Stoica și-a manifestat interesul pentru muzica clasică. A început să mânuiască atunci vioara, după ce a ascultat un concert al lui Jascha Heifetz.

Pasiunea pentru muzică a moștenit-o de la tatăl său, flautist, la fel cum a moștenit aceeași pasiune și sora sa, pianista Andreea Stoica. Mergea la concerte și, în ciuda faptului că asculta cu plăcere muzica clasică, concertele nu îl impresionau: „Mergeam la concerte, unde descopeream că mă plictiseam foarte tare, deși mie îmi plăcea muzica clasică. Și nu înțelegeam de ce la un concert vine un domn pe scenă, la frac, se așază la pian sau la vioară și interpretează ceva”, a povestit Răzvan Stoica la Forbes Heroes. Impresia neplăcută de atunci avea să influențeze felul cum violonistul interpretează pe scenă în prezent.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

În 1998, l-a convins pe tatăl său să meargă la Festivalul George Enescu, unde a urmărit interpretarea violonistului Gidon Kremer: „Am ascultat un violonist, Gidon Kremer, care a venit pe scenă fără frac, n-a venit cu acea „morgă” a artistului care urcă pe scenă, închide ochii și interpretează ceva. A venit lejer, dar a făcut concert”, a precizat tânărul. Acela a fost momentul care l-a făcut să își dorească să schimbe ceva. Cum sora lui cântă la pian, au încercat să formeze un duo și să transmită publicului emoțiile pe care le-a simțit și el în timpul interpretării lui Gidon Kremer, fără a fi nevoie să poarte frac pentru a impresiona.

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

Astfel, Răzvan Stoica, pe atunci în vârstă de 12 ani, alături de sora sa, Andreea Stoica, au format un duo de vioară și pian. Violonistul accepta să fie acompaniat doar de sora lui și pentru acest motiv au întâlnit nenumărate obstacole – nu de puține ori auzea replici precum: „Cânți cu sora ta? Trebuia să cânți cu acompaniatorul nostru!”. Cu toate acestea, anii au trecut și duo-ul a început să aibă succes.

30 SUB 30: AFLĂ MAI MULTE DESPRE RĂZVAN STOICA

Răzvan Stoica avea 17 ani când a susținut două concerte în Olanda, urmate de o serie alcătuită din 20 de concerte: „Încă eram un artist nefinisat, dar ceea ce am reușit împreună cu sora mea a prins extraordinar de bine”, a afirmat violonistul la Forbes Heroes. O dovadă a succesului de care duo-ul se bucură este premiul „In memoriam Iosif Sava”, obținut anul trecut pentru lansarea unui disc.

Mai târziu, cei doi au avut inițiativa de a forma o orchestră mică, de 13 persoane, dirijată de Răzvan Stoica, care va susține anul acesta concerte în țări precum Germania, Spania și Japonia.

Violonistul a mai vorbit în cadrul Forbes Heroes despre oportunitatatea de a avea acces la cultură: „În România, cultura se schimbă foarte mult, și chiar și radioul public se schimbă. Sunt mulți artiști care pot fi ascultați. În alte timpuri, nu aveam această oportunitate, dar lucrurile se schimbă”, a afirmat el.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

Răzvan Stoica, acum în vârstă de 28 de ani, a terminat Conservatorul în Olanda și cele mai multe concerte le susține în străinătate, însă recent a început să cânte și pe scena din România: „Mă bucură foarte mult, simțeam nevoia să mă apropii de publicul din țara unde m-am născut”.

Dincolo de orice altă bucurie, stă succesul unei amprente pe care are ocazia să o lase în muzică: „Sunt foarte mândru că, împreună cu sora mea, am putut aduce acest concept pe scenă. Nu vă gândiți că e un concept exagerat, rămânem totuși în sfera clasică, dar vrem, în același timp, ca publicul, în momentul în care pleacă de la concert, să plece mai bogat”.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii