FacebookTwitterLinkedIn

Primul spaţiu din Galaţi dedicat evenimentelor şi antreprenorilor a fost înfiinţat în toamna anului 2012. Ideea le-a aparţinut antreprenorilor Radu Oprea şi Gregor Teodorescu, care au decis ca hubul lor să se deosebească de restul şi, de aceea, îi primeşte pe oameni într-o atmosferă americană, tipică anilor ’30. Conceptul antreprenorial nou alătură cafenelei un incubator de afaceri care poate găzdui, deocamdată, 20 de tineri antreprenori gălăţeni. „Ideea a pornit de la necesitatea unui spaţiu de evenimente, socializare, networking, creaţie şi promovare a afacerilor tinerilor întreprinzători. Astfel, hub-ul găzduieşte traininguri, şedinţe de lucru, târguri, prezentări, conferinţe de presă şi permite folosirea unui birou în regim co-shared pentru tinerii care sunt la începutul unei afaceri”, spune Radu Oprea, cofondatorul Bankers Hubb. Pentru a face spaţiul mai atractiv, a fost anexată şi o cafenea menită să sprijine activităţile de socializare, după cum mai spun fondatorii. Într-o atmosferă de café-concert, pe scena amplasată acolo se cântă jazz live, la pian sau chitară, pentru ca spaţiul să fie unul cât se poate de propice pentru stimularea ideilor şi legăturilor de prietenie. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării, iar pentru ca decorul să fie întocmai cel pe care şi-l imaginau, cei doi antreprenori au aplelat la un arhitect orădean.

La fel ca în cazul ClujHUB, drumul de la idee la implementare a durat aproximativ un an, în care momentele care le-au crescut frecvenţa pulsului au fost legate de realizarea planului de afacere şi de obţinerea unei finanţări prin Programul Start 2011. Acest program, implementat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, are ca obiectiv tocmai stimularea înfiinţării de noi IMM-uri sau pentru îmbunătăţirea performanţelor economice ale celor existente. În plus, vizează creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea atitudinilor antreprenoriale.

Radu Oprea povesteşte că finanţarea a constat în „fonduri nerambursabile în valoare de 100.000 lei prin programul START 2011, credit de la CEC Bank de aproximativ 37.000 lei şi fonduri proprii ale asociaţilor în valoare de aproximativ 15.000 de euro.” Spune că modelul de business se bazează pe organizarea de evenimente „de stimulare a spiritului antreprenorial la hub, îmbinate cu evenimente de socializare la cafenea”. Provocarea majoră a fost însă, după cum povesteşte antreprenorul, „reinventarea continuă a activităţilor de la hub şi cafenea pentru a fi eficienţi din punct de vedere financiar”. Ca în cazul oricărui proiect aflat la început de drum, există deja propuneri care să vină în completarea ideii iniţiale, prima pe listă fiind extinderea locaţiei şi adăugarea unei bucătării. Dacă ar fi să o ia de la început însă, Radu Oprea spune că s-ar fi gândit mai bine în ceea ce priveşte locaţia şi ar fi ales una mai aproape de centrul oraşului.

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “România hub-urilor”.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.