FacebookTwitterLinkedIn

Cofondatorul ClujHUB, Cristian Dascălu, a povestit că ideea unui spaţiu de co-working la Cluj a apărut „în urma organizării evenimentelor TEDxCluj”. Acolo, s-a făcut simţită nevoia „unui spaţiu care să pună ideile la treabă şi o comunitate suport care să le dezvolte”. De la idee la implementare a durat însă ceva timp, adică aproximativ un an, iar momentele de cumpănă nu au lipsit. Finanţarea proiectului, precum şi aducerea primilor chiriaşi au reprezentat provocările iniţiale. Ca orice lucru nou pe piaţă, ideea era privită cu scepticism, iar cofondatorul ClujHUB spune că „nu a fost deloc uşor” să răzbească în faţa neîncrederii unor persoane din jurul lor. „Acum, ne bucurăm că am validat conceptul şi la Cluj şi că avem tot mai mulţi adepţi şi membri ai comunităţii de inovatori şi creativi”, argumentează el. În ciuda acestor dificultăţi caracteristice oricărui business aflat la început de drum, în noiembrie 2012, a fost deschisă prima secţiune din ClujHUB.

„În acest moment, cei care au crezut de la început în noi sunt aproape parte din echipă şi activează împreună cu noi la dezvoltarea spaţiului, a programelor şi a evenimentelor sale”, mai explică Cristian Dascălu. Atunci când vine vorba despre modelul de business, acesta este unul simplu şi pe care îl aplică toate spaţiile de acest tip: „închirierea spaţiilor pentru freelanceri şi antreprenori care şi-au dat seama că nu mai pot fi eficienţi dacă lucrează de acasă sau din cafenele şi caută un spaţiu şi un mediu profesional care să le susţină activitatea”, după cum precizează Cristian Dascălu. Comunitatea creşte cu paşi mărunţi, dar siguri, fiindcă pentru fondatorii acesteia mai important decât numărul este calitatea proiectelor pe care le fac. „Căutăm acei lideri de opinie care fac proiecte deosebite pentru ei, pentru clienţii şi beneficiarii lor, dar şi pentru comunitate. Facem acest lucru pentru a aşeza o bază de calitate care va genera o comunitate şi mai valoroasă strânsă în jurul ClujHUB”, mai argumentează cofondatorul hubului clujean. Pentru un abonament lunar în varianta de bază, cei interesaţi trebuie să achite 99 de lei, iar aceasta le permite să acceseze o zi de coworking pe săptămână şi şapte evenimente din luna respectivă. Accesul nelimitat la spaţiile de co-working costă 140 de euro pe lună și aduce după sine și reduceri la evenimente.

Pentru viitor, fondatorii promit că vor continua să ofere publicului clujean pasionat de evoluţie, inovaţie şi antreprenoriat noi teme de discuţie şi învăţare într-o comunitate care are toate premisele să crească. Mai ales că spaţiul pe care îl pun la dispoziţie este o casă amplasată central, care are patru etaje însumând în total 400 de metri, la care se adaugă şi grădina cu mese de picnic şi hamace ospitaliere. De aceea, în opinia celor care au fondat ClujHUB, în acest loc prinde viaţă conceptul de birou outdoor adăpostit la umbra unui brad.

Un  singur regret este trecut pe listă şi anume lipsa unui finanţator instituţional care i-ar fi putut ajuta să demareze business-ul mai reprede. „Pe lângă acest lucru, a fost un proces dificil, dar acum, privind în urmă, este un drum deja parcurs şi plin de realizări”, mai spune cofondatorul ClujHUB.

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “România hub-urilor”

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.