
Pornind de la nevoia de a avea mai mult timp liber după orele de serviciu, doi antreprenori români au avut ideea de a lansa un business adresat angajaţilor care lucrează în clădirile de birouri. Iar atunci când experienţa americană întâlneşte antreprenorul român, rezultatul nu poate fi decât unul care aduce inovaţie pe piaţă. Lucian Anghel este managing partner al companiei Building Support Services (BSS), lider pe piaţa de Property & Facility Management, cu un portofoliu de peste 200 de clădiri de birouri. Pe de altă parte, Dan Mocanu a decis, în 2004, după 17 ani petrecuţi în SUA, unde a avut un parcurs impresionant (la bază fizician, a fost inginer şi manager la Microsoft Corporation din Redmond, Washington, are statut de coach acreditat ICF), să se întoarcă în România unde să pună bazele „visului românesc”.
Cei doi s-au întâlnit în momentul în care Lucian Anghel a simţit că BSS avea nevoie de un proces de transformare organizaţională. „Prin acest proiect, BSS a trecut de la a fi unul dintre liderii pe piaţa Bucureştiului la a fi unul dintre liderii naţionali pe piaţa de property & facility management şi acest lucru s-a întâmplat într-un an, în 2010, când s-a şi dublat cifra de afaceri de atunci”, a explicat Dan Mocanu. Venind din domenii şi cu experienţe diferite, acestea au fost ingredientele care i-au determinat să pornească la un nou drum împreună. Mai precis, ideea celor doi antreprenori a fost de a crea un serviciu de concierge pentru ocupanţii clădirilor de birouri prin care aceştia să îşi poată rezolva „micile” probleme cotidiene care le dau bătăi de cap după o zi petrecută la birou, cum ar fi cumpărăturile zilnice, spălatul maşinii sau cumpărarea unor cadouri. Aşa s-a născut TimePal, o platformă online ce integrează mai mulţi operatori de servicii ce depăşeşte, după cum spun fondatorii, „conceptul de comerţ online”. Acest lucru pentru că la fiecare clădire de birouri unde va funcționa acest serviciu, va exista un angajat al TimePal care să gestioneze comenzile din clădire şi să recepţioneze marfa, iar un altul va livra produsele către solicitant. După cum explică Dan Mocanu, „serviciul nu este unul premium unde trebuie să plăteşti un abonament pentru concierge, după care lucrurile nu mai sunt atât de transparente. Noi am vrut să-l facem să fie accesibil tuturor angajaţilor.
La un calcul simplu, cei doi antreprenori au văzut că, în cazul în care toate aceste probleme sunt rezolvate în timpul orelor de muncă, angajaţii care beneficiază de acest serviciu ar mai câştiga încă 30 de ore în plus în timpul lor liber. „Pentru că vor fi oameni dedicaţi pentru o clădire, unde se comandă şi se livrează marfa, de aceea nu poate fi accesibil pentru oricine vine din mediul online. Se adresează strict clădirilor de birouri de la medii spre mari sau parcurilor de business care sunt în zona respectivă. Este vorba de o concentrare logistică în acelaşi loc”, explică Lucian Anghel. Tot el spune că pentru a comanda „trebuie să ai un cont în platformă şi acesta este un beneficiu pe care îl vor da proprietarii clădirilor de birouri pentru chiriaşii lor sau chiar departamentele de HR pentru angajaţi. Fără să fie un cost pentru firme sau pentru angajaţi. Este un serviciu care oferă work-time balance”.
Partenerul său de afaceri, Dan Mocanu, îl completează spunând că rolul lui TimePal este de a crea „un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, oamenii fiind degrevaţi de sarcinile zilnice pe care trebuie să le facă după program şi astfel, sunt mai liniştiţi şi cu mintea focusată la problemele de la birou. Au o linişte mai mare ştiind că toate se vor face până pleacă de la birou”.
Înainte de a-şi pune ideea în aplicare au făcut un studiu de piaţă ce a cuprins două clădiri de birouri din Bucureşti, una unde veniturile sunt medii şi una unde acestea sunt medii spre mari. Rezultatele studiului au arătat că 85% au fost atraşi de idea de a apela la aceste servicii, în topul celor mai cerute fiind alimentele, domeniul auto şi cadourile. Printre alte avantaje ale seviciului se numără şi faptul că nu este impusă o comandă minimă şi nici nu se taxează transportul. Business-ul, pornit cu 200.000 de euro, „se bazează pe volum. Noi câştigăm, de fapt, din discounturile de volum pe care le realizăm de la furnizorii noştri, iar preţurile sunt similare cu cele din supermarket sau din service.”, explică Lucian Anghel modelul de business. Estimează că vor atinge o cifră de afaceri de un milion de euro până la sfârşitul anului. În plus, până la lansarea oficială a platformei programată să aibă loc la sfârşitul lunii februarie, mizează pe cel puţin două clădiri care vor adera la acest proiect. Modelul de business pe care l-au gândit este scalabil la nivelul mai multor ţări, căci plănuiesc ca într-un an de zile să ajungă pe piaţa din Polonia, unde, spun ei, obiceiurile de consum sunt similare cu cele ale românilor, urmând apoi să atace pieţele din Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, unde nu ar exista un astfel de serviciu.
Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “România hub-urilor”
Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.