FacebookTwitterLinkedIn

Aventura numită Hub 1317 a pornit la iniţiativa a doi tineri braşoveni, Mihai şi Cosmin Citirigă. Cei doi  fraţi „parteneri, coproprietari, asociaţi”, după cum le place să se definească, au importat în Braşov ideea unui hub, după ce au făcut, în urmă cu câţiva ani, o vizită în Banat, la Timişoara, la CoworkTM. Astăzi, CoworkTM, fondat de Vlad Isac, nu mai există, acesta transformându-se în Timişoara Startup Hub, un loc mult mai mare care să îi găzduiască pe cât mai mulţi tineri antreprenori.  „Vlad Isac mi-a dat ideea şi m-a ajutat cu sfaturi şi păreri pentru a pune pe picioare Hub 1317”, mărturiseşte Mihai Citirigă, unul dintre fondatorii Hub 1317. Dacă în alte cazuri, demersurile legate de fondarea spaţiului de co-working au durat chiar şi 12 luni, cei doi fraţi au reuşit să îşi facă un plan de business şi să îşi găsească spaţiul potrivit în numai o jumătate de an.

„A fost o perioadă în care am încercat să vedem cum arată alte spaţii, ce oferă, cum sunt compartimentate, cui se adresează, dacă există sau nu o piaţă pentru aşa ceva în Braşov, care sunt costurile, ce putem noi oferi, cum putem amenaja spaţiul. Iar în momentul în care am avut conturat un plan, ne-am apucat de treabă”, povesteşte Mihai Citirigă. Spune că proiectul a fost realizat din surse proprii şi explică de ce investiţia nu a fost foarte mare, ci în jur de patru mii de euro. „Spaţiul exista, noi ne desfăşuram activitatea aici de vreo cinci ani, deci nu a fost nevoie decât de o cosmetizare şi de achiziţionarea de mobilier, restul dotărilor existând deja. Aveam la dispoziţie un spaţiu mai mare decât nevoile noastre, de fapt, de aici a plecat ideea”, mai argumentează el. Dacă ar lua-o de la început, spune că ar miza mai mult pe funcţionalitate decât pe design. „De exemplu, mă refer la mesele de sticlă care arată foarte bine, dar este ciudat să lucrezi o zi întreagă stând cu coatele pe o suprafaţă rece, şi, în plus, este destul de greu să le muţi, să modifici spaţiul, nu le poţi pune una peste alta”. Privind retrospectiv, spune că nu ar putea să numească imediat un moment cheie în istoria hubului, poate doar întâlnirea cu Vlad Isac de la care au preluat know-how-ul fondării şi conducerii unui astfel de business. Ca multe alte business-uri asemănătoare, au decis rapid şi extinderea hubului căci, numărul membrilor îl depăşea pe cel al scaunelor disponibile. Hubul are acum 14 membri, iar profesiile celor care lucrează aici variază de la lichidator judiciar, traineri sau speakeri la programatori şi experţi contabili, specialişti în certificări ISO sau psihologi. „De fapt, acesta este unul dintre lucrurile pe care ni le-am dorit: să fie diversitate”, mai spune cofondatorul Hub 1317.

Printre avantajele de a lucra la Hub 1317 se numără spaţiul de lucru, cel de depozitare, o sală de protocol şi una de conferinţe, Internet, telefon, imprimantă şi copiator, locuri de parcare, bucătărie complet utilată. Antreprenorul mai spune că „un alt beneficiu pe care hub-ul îl oferă este reţeaua de contacte, deosebit de importantă la început de drum şi nu numai”. Iar pentru a crea un sentiment cât mai puternic de aparteneţă la comunitate, la anumite intervale de timp toţi membrii se întâlnesc şi, pe rând, se prezintă şi îşi prezintă activitatea.

„Este şi un antrenament pentru întâlnirile viitoare cu clienţi, dar şi o modalitate de a ne cunoaşte şi de a identifica posibile colaborări”, explică Mihai Citirigă. Plănuieşte ca, în viitor, să pună mai mult accentul pe organizarea de evenimente, să se implice în promovarea conceptului de co-working în Braşov şi, implicit, a hub-ului. Pe termen lung, şi-ar dori să poată deschide un spaţiu asemănător în Târgu Mureş.

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “România hub-urilor”.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.