FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Care sunt primele trei evenimente majore de pe piața editorială din România în anul 2015?

Bogdan Ungureanu: Dat fiind specificul de nișă al editurii Publica, evenimentele majore de pe piața editorială sunt venirile la București ale unor autori de carte publicați de noi, cum ar fi Daniel Pink, Karim Rashid, Michael Paterniti, Leslie Jamison și Ronnie O’Sullivan.

VEZI AICI OPINIILE EDITORILOR ȘI DISTRIBUITORILOR DESPRE PIAȚA EDITORIALĂ DIN ROMÂNIA, ÎN ANUL 2015

Pe locul al doilea se situează cele două târguri de carte, Gaudeamus și Bookfest.

publica

Forbes: În 2015, potrivit informațiilor dvs., a crescut consumul de carte în România? Care sunt nișele de carte care au crescut și au scăzut în 2015?

Bogdan Ungureanu: Consumul de carte a crescut ușor în 2015, estimez creșterea în marjă de 10%.

VEZI CARE AU FOST CELE MAI VÂNDUTE CĂRȚI ALE DISTRIBUITORILOR ÎN 2015

Forbes: Cine are de câștigat de pe urma reducerii TVA la carte de la 9% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2016: editurile, distribuitorii sau publicul?

Bogdan Ungureanu: Consider că publicul cititor va fi primul câștigător, cu mențiunea că reducerea cotei de TVA se traduce în prețul final al unei cărți într-o diferență de aproximativ 2 lei. Sper din tot sufletul ca această diferență să contribuie la creșterea apetitului de lectură al românilor.

Forbes: Unii scriitori români se plâng de câștigurile lor mici de pe urma cărților și că nu pot să trăiască din scrisul lor. Același lucru se întâmplă și cu traducătorii. Ce mesaj le-ați transmite celor două categorii de creatori de conținut?

VEZI CĂRȚILE RECOMANDATE DE DAN C. MIHĂILESCU ÎN 2015

Bogdan Ungureanu: Puținii scriitori români pe care i-am publicat noi nu se află în această situație. Același lucru este valabil și pentru traducătorii cu care colaborăm, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei chiar din asta trăiesc.

Forbes: În prezent, care credeți că este gradul de acoperire al librăriilor la nivel național? Ce soluții propuneți pentru creșterea numărului de librării în România?

Bogdan Ungureanu: Consider că gradul de acoperire al librăriilor la nivel național reflectă întocmai nivelul de interes pentru cărți al românilor. Poate că nu știți că există orașe în care s-au desființat librăriile, tocmai pentru că nu le frecventa nimeni. Este adevărul crud.

CEI MAI MEDIATIZAȚI ROMÂNI LA TÂRGUL GAUDEAMUS 2015

Soluția cred că trebuie cautată mai degrabă în educația pe care o oferim din acest punct de vedere celor mici, încercând să-i obișnuim cu cărțile din primele lor luni de viață.

Din păcate, soluția pe care o sugerez este una de durată, dar și cea mai strașnică. Spun asta din proprie experiență: sunt încântat de fiecare dată când fiica mea de doi ani și jumătate renunță la tabletă în favoarea unei cărți, pe care mi-o pune în brațe, rugându-mă să-i citesc din aventurile personajelor ei preferate. Aici cred că trebuie căutate soluțiile, nu în ceea ce face (sau nu face) altul pentru noi, ci și în ceea ce facem (sau nu facem) chiar noi pentru noi înșine.