FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: În 2017, creșterile veniturilor populației, generate de măsurile guvernamentale privind salarizarea, au condus la încurajarea vânzărilor de carte în România?

Bogdan Ungureanu: Vânzările Editurii Publica au crescut cu aproximativ 10% în 2017. Cărui fapt se datorează această creștere este greu determinat. În orice caz, putem presupune că o parte din creșterea consumului să fi avut o influență.

CELE MAI VÂNDUTE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

Forbes: În opinia dvs., care au fost segmentele și domeniile producției de carte care au suferit scăderi ale vânzărilor în 2017? Care domenii au cunoscut creșteri?

Bogdan Ungureanu: Judecând după gradul de aglomerare a producției din tipografii, pot să trag concluzia că întreaga industrie a crescut. Nu mă pot pronunța cu privire la categoria manuale!

TOPUL EDITURILOR DIN ROMÂNIA ÎN 2017 – EXCLUSIVITATE EUROPEANĂ! 

Forbes: Pe parcursul anului 2017, ați constat o îmbunătățire a distribuției de carte? Au intervenit schimbări notabile în relația editurii dvs cu distribuitorii?

Bogdan Ungureanu: Pentru editura Publica, relația cu distribuitorii a rămas la fel de bună, nu au existat schimbări notabile.

Forbes: Premiile literare, interne și externe, reprezintă vectori de vânzări și de marketing în piața editorială din România? Cu alte cuvinte, o carte distinsă cu un premiu intern se vinde mai bine? Dar o traducere cu un premiu extern are un avantaj competitiv în vânzări?

Bogdan Ungureanu: În anul 2017, premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit lui Richard Thaler, pentru contribuția sa în domeniul economiei comportamentale. Cărțile lui Thaler („Comportament inadecvat” – 2015 și „Nudge” – 2016) sunt traduse de editura Publica (precum ceilalți autori importanți la nivel global din acest domeniu, Daniel Kahneman, Dan Ariely sau John List). Imediat după anunțarea câștigătorului, vânzările pentru cărțile lui au înregistrat o creștere.

(27 aprilie 2018)